Connect with us

Politika

Kritički osvrt na izborna obećanja

Objavljeno

on

U ovoj izbornoj kampanji kao i u prethodnima naslušali smo se svakakvih predizbornih obećanja,a za neka od njih i možemo slobodno reći da su zanimljiva jer ako ništa drugo sigurno neće biti ispunjena. Zbog toga bi bio red da se osvrnemo malo na najzanimljivija i najkontroverznija predizborna obećanja kojima nas časte parlamentarne stranke ovih još uvijek prevrućih ljetnih dana.

   Nakon što preskočimo relativno dosadne i očekivane dijelove programa o potrebi stabilizacije proračuna i smanjivanju javnog duga po pitanju čega su glavne stranke na sličnim pozicijama dolazimo do kontroverzne tematike obećavanja otvaranja novih radnih mjesta. Taj dio programa i HDZa i SDPa je neupitno najkontroverzniji jer prvi najavljuju otvaranje 180,a drugi 140 tisuća radnih mjesta. Kako namjera ovog kritičkog osvrta na obećanja nije ulaženja u rasprave o tome da li stranke tijekom čijih vladavina smo tijekom zadnjih 10 godina izgubili gotovo 200 tisuća radnih mjesta mogu ispuniti dana obećanja nego samo jasno i glasno poručiti da njihova obećanja o novim radnim mjestima nije moguće ispuniti .

   Po procjenama Europske unije iz Hrvatske će do 2020 godine pobjeći oko 200 tisuća ljudi,a kako nam se na birou za nezaposlene kada gledamo godišnji prosjek nalazi njih oko 270 tisuća ispadne po najobičnijoj matematici da će se u Hrvatskoj moći otvoriti samo negdje 70 tisuća radnih mjesta u sljedeće 4 godine što znači da je BM365 najbliži u svojim obećanjima s 90 tisuća radnih mjesta iako nije bilo potrebe spominjati broj veći od 60 tisuća. Strogo pojednostavljeno govoreći  kada HDZ i SDP/Narodna koalicija obećavaju nova radna mjesta oni govore o nemogućim brojevima što mora biti jasno članovima njihovih gospodarskih timova. Postoje samo dva načina da se ispune to njihova obećanje, ali s niti jednim od njih glasači ne bi bili oduševljeni pa ta obećanja neće biti ispunjena.

   Prvi od tih načina je fleksibilizacija ugovora o radu ili zamjena jednog djelatnika koji radi puno radno vrijeme s dva koji rade pola radnog vremena dok drugi predstavlja trenutačno zaobilaznim putem spomenut suludi prijedlog MMFa da istočnoeuropske države, što znači i Hrvatska svoje kvalificirane radnike koji bježe u Njemačku (i druge države) nadoknade nekvalificiranim migrantima s Bliskog istoka i iz Afrike. Pokušaj ispunjavanja cilja od 180 i 140 tisuća radnih mjesta ovom prvom ili drugom spomenutom metodom bi predstavljala političko samoubojstvo pa u skladu s tim svoje obećanje novim radnim mjestima na kraju krajeva neće ispuniti niti HDZ niti SDP, ali možemo pretpostaviti da to već svi znaju.

   Sada je red spomenuti sigurno politički gledajući najhrabriji izborni gospodarski plan.  Riječ je o onome što nam nudi, obećava ekipa iz Metkovića ili preciznije MOST. Neupitno najzanimljiviji i ponovno se mora reći najhrabriji dio plana je onaj o poreznoj reformi gdje se pod naslovom “Smanjenje poreznog opterećenja poreza na dohodak” najavljuje povećanje poreza za većinu zaposlenih u Hrvatskoj. Nužno je kada govorimo o porezu na dohodak da trenutačno u Hrvatskoj pola zaposlenih ima primanja manja od oko 4.800 kuna neto ili oko 6500 kuna bruto.

  Svojim prijedlogom porezne reforme MOST izlazi pred birače s direktno govoreći zahtjevom da podrže smanjivanje radničkih plaća i povećanje plaća menadžera. Po sadašnjim poreznim stopama osoba s na primjer bruto plaćom od 3.500 kuna plaća maksimalno 26.5 kuna poreza zbog iznosa osobnih odbitaka od minimalno 2.600 kuna (neoporezivi dio plaće) i potom porezu od 12 % na iznos iznad te svote nakon što se odbiju doprinosi. Po prijedlogu porezne reforme koju zastupa MOST u svom predizbornom gospodarskom programu ta ista osoba s bruto plaćom od 3.500 kuna bi platila 280 kuna poreza ili oko 253 kuna više poreza zbog ukidanja osobnog odbitka.

  Na stranici 15 izbornog programa MOSTa jasno piše:

“Uvođenje novih poreznih razreda od 10 % ( 0 – 3.000 kuna neto)”

pa u skladu s tim mora se čestitati ovoj stranci na političkoj hrabrosti. Nikada u demokratskoj povijesti Hrvatske niti jedna stranka nije izašla na izbore s prijedlogom povećanja poreza zbog toga im se mora zahvaliti na ovom suludo hrabrom prijedlogu.

    Taj prijedlog MOSTa očito ukazuje kako njihovi gospodarski stručnjaci za razliku od onih u HDZu  ili s onima u SDPu, BM365 i Živom zidu nisu svjesni zabrinjavajuće nejednakosti u primanjima koja postoji u Hrvatskoj pa su krenuli u potpuno suprotnom smjeru od svih svojih političkih konkurenata. Za razliku od MOSTa HDZ i SDP/Narodna koalicija najavljuju povećanje neoporezivog dijela plaće/osobno odbitka dok BM365 obećava smanjivanje poreza za 20 % svima onima s plaćom manjom od minimalne.

    Za kraj bi bio red i da se kritički osvrnemo na kratak gospodarski program liste koju predvodi stranka Milana Bandića. Neupitno gospodarski strogo govoreći najkontroverznija mjera je uvođenje porezne olakšice za sve građane koji otplaćuju stambene kredite. Ta za naše zadužene sugrađane popularna mjera bi kada bi se provela dovela do povećanja potrošnje tih građana, ali i amerikanizacije stambenih kredita s svim problemima koje bi to u budućnosti stvorilo u Hrvatskoj kao što je stvorilo u SAD. Istovremeno ova mjera koja je de facto i u korist banaka je u potpunoj suprotnosti s drugim mjerama BM365 koje su protivne interesima financijskog sektora. Primjer tih drugih mjera je uvođenje poreza na aktivu banaka ili direktno traženje odmicanja ekonomskog sustava iz bankocentričnog sustava. Jednostavno ta mjera poreznih olakšica za otplatu kredita se ne uklapa u koncept gospodarskog programa stranke, a istovremeno bi stvorila dugoročne probleme za Hrvatsku.

   Kako je ovo kritički osvrt na stranke za koje se očekuje da će prijeći izborni prag od 5 % u nekoliko izbornih jedinica red bi bio osvrnuti se i na onu koju predvodi Živi zid, ali pitanje je da li bi to imalo smisla !? Red je da se svi skupa zapitamo oko čega u gospodarstvu se mogu složiti Niko Delić koji dolazi iz financijske industrije i Vilibor Sinčić koji se proslavio u borbi protiv financijske industrije ?

  Na svih tih više od 300 stranica obećanja s kojima naš glas pokušavaju osvojiti najveće političke stranke i blokovi ne postoji niti jedna stranica koja se konkretno bavi najvećim mirnodopskim gubitkom stanovništva u povijesti Hrvatske. Taj gubitak stanovnika negativno utiče na našu kompetitivnost kao i gospodarski rast, a da ne govorimo o demografskoj budućnosti Hrvatske, ali konkretnih planova za korekciju ovog trenda nema.

  Sve u svemu HDZ i SDP/Narodna koalicija obećavaju nova radna mjesta koja ne mogu otvoriti, MOST suludo hrabro najavljuje veće poreze,a Bandić obećava porezne olakšice na kredite koje nadamo se neće provesti. Za samo 7 dana birači će pokazati kojima od ovih kontroverznih obećanja stranaka će ponuditi svoje povjerenje.

Autor: Robert Jurčić

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari