Pratite nas

Krivična odgovornost za negiranje genocida od danas u FBiH

Objavljeno

na

Dom naroda Federacije BiH usvojio je danas Dopunu Krivičnog zakona FBiH po kojoj će svatko tko na teritoriju Federacije BiH bude javno negirao genocid i zločine o kojima postoji sudske presude krivično odgovarati zatvorskom kaznom od tri mjeseca do tri godine, javlja bh. novinska agencija Patria.

dodik-300x169Jasmin Duvnjak, potpredsjednik Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Federalnom parlamentu koji je ovaj postupak i pokrenuo u listopadu 2011. godine kazao je kako je sretan da je doprinio što će žrtvama agresije na BiH barem donekle biti vraćeno dostojanstvo koje se već godinama urušava.

– Ovo je prvi put da u domaćem zakonodavstvu od stjecanja nezavisnosti imamo propis kojim se zakonom zabranjuje javno negiranje i osporavanje genocida i zločina protiv čovječnosti – rekao je Duvnjak za agenciju Patria.

– Na ovaj način se ostvaruje zaštita svih žrtava koje su ubijene na teritoriji BiH. Ovaj zakon nema nacionalni predznak, afirmira kulturu sjećanje umjesto kulture zaborava, i nadam se da će ono jednog dana biti usvojen i na državnom nivou – rekao je Duvnjak.

Zakon se ne odnosi samo na državljanje Bosne i Hercegovine, već i na strane državljane.

Duvanjak je ranije rekao da se primjenom ovog zakona niko neće moći pozivati na gušenje slobode govora, jer je jasno da se ovdje radi o civilizacijskom odgovoru na izazove nacionalizma i šovinizma ma s koje strane oni dolazili, piše agencija Patria.

Nakon što zakon stupi na snagu, pod njegov udar bi kao prvi mogao doći predsjednik manjeg entiteta Milorad Dodik, ako bi na teritoriju FBiH javno ponovio svoje negiranje genocida, prenosi Patria (NAP). Zakon stupa na snagu osam dana od objave u Službenom glasniku.

kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Vlaho Orepić: Resetiranje MOST-a na polazne postavke je nužnost

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik Vlaho Orepić  nakon što je jučer istupio iz Mostova saborskog kluba, danas je preko facebooka uputio poruku Boži Petrovu i Nikoli Grmoji.

“Dragi ljudi, Žao mi je što su g. Petrov i g. Grmoja i dalje ustrajni u nepoduzimanju konkretnih koraka u smjeru nužnih promjena u MOST-u, kojih su sigurno svjesni, kao što su to i svi članovi predsjedništva, kluba zastupnika, i glavnog odbora MOST-a.

Komunikacija koja se zasniva na čuđenju i povezivanju moje odluke o istupanju iz kluba zastupnika uz, kako kažu, moje želje, strasti i ambicije, predstavlja neiskren i nekorektan pristup cijelom događaju.

Ne želim sudjelovati u “popularnom” političkom komuniciranju, na kojem, nažalost, i dalje inzistiraju, a koji se sastoji od tematske površnosti i osobne diskreditacije “druge” strane. Ni jedna odgovorna politika ne može se zasnivati na “SLUČAJNIM” a pogotovo ne na netočnim insajderskim informacijama kojima se netko osobno nastoji diskreditirati.

Bilo kako bilo, resetiranje MOST-a na polazne postavke je nužnost, a moj postupak je motiviran samo i isključivo tom potrebom. Kalkulacije nekakvim urotama i osobnim ciljevima samo je bijeg od odgovornosti onih koji za tim posežu. Ljude koji su mi dali povjerenje nikada neću iznevjeriti i ova moja odluka na tom je tragu!”

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Četvrta gardijska brigada o Pilselu: ‘Nitko od naših pripadnika ga ne poznaje s ratišta jer nije sudjelovao u borbenim akcijama’

Objavljeno

na

Objavio

Branitelji iz Četvrte gardijske brigade priopćili su svoj stav o gostovanju novinara i kolumnista Drage Pilsela u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Prenosimo ga u cijelosti:

“Radi potpunog i pravilnog informiranja javnosti uzimamo si slobodu pojasniti neke pojedinosti o sudjelovanju Drage Pilsela u 4. gardijskoj brigadi. Naime, gospodin Pilsel je u emisiji Otvoreno emitiranoj 11. prosinca 2017. godine iznio podatak da su on i poginuli brat bili pripadnici 4. gardijske brigade, što je nesporno.

Doista poginuli brat Andres Pilsel bio je veliki ratnik u 4. gardijskoj brigadi te je časno prošao sve terene do trenutka nestanka u borbenoj akciji, dok je Drago Pilsel evidentiran u 4. gardijskoj brigadi u period od 11.11.1992. do 28.02.1992. kao prevoditelj za španjolski jezik u Splitu. Dotičnog nitko od pripadnika 4. gardijske brigade ne poznaje s ratišta jer isti nikada s postrojbom nije bio na terenu niti je sudjelovao u borbenim akcijama.

Kao Udruga veterana 4. gardijske brigade neshvatljivo nam je da pojedinci imaju za pravo poistovjetiti se s istinskim ratnicima koji su zaista sudjelovali u obrani Republike Hrvatske.”

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari