Connect with us

Krivična odgovornost za negiranje genocida od danas u FBiH

Published

on

Dom naroda Federacije BiH usvojio je danas Dopunu Krivičnog zakona FBiH po kojoj će svatko tko na teritoriju Federacije BiH bude javno negirao genocid i zločine o kojima postoji sudske presude krivično odgovarati zatvorskom kaznom od tri mjeseca do tri godine, javlja bh. novinska agencija Patria.

dodik-300x169Jasmin Duvnjak, potpredsjednik Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Federalnom parlamentu koji je ovaj postupak i pokrenuo u listopadu 2011. godine kazao je kako je sretan da je doprinio što će žrtvama agresije na BiH barem donekle biti vraćeno dostojanstvo koje se već godinama urušava.

– Ovo je prvi put da u domaćem zakonodavstvu od stjecanja nezavisnosti imamo propis kojim se zakonom zabranjuje javno negiranje i osporavanje genocida i zločina protiv čovječnosti – rekao je Duvnjak za agenciju Patria.

– Na ovaj način se ostvaruje zaštita svih žrtava koje su ubijene na teritoriji BiH. Ovaj zakon nema nacionalni predznak, afirmira kulturu sjećanje umjesto kulture zaborava, i nadam se da će ono jednog dana biti usvojen i na državnom nivou – rekao je Duvnjak.

Zakon se ne odnosi samo na državljanje Bosne i Hercegovine, već i na strane državljane.

Duvanjak je ranije rekao da se primjenom ovog zakona niko neće moći pozivati na gušenje slobode govora, jer je jasno da se ovdje radi o civilizacijskom odgovoru na izazove nacionalizma i šovinizma ma s koje strane oni dolazili, piše agencija Patria.

Nakon što zakon stupi na snagu, pod njegov udar bi kao prvi mogao doći predsjednik manjeg entiteta Milorad Dodik, ako bi na teritoriju FBiH javno ponovio svoje negiranje genocida, prenosi Patria (NAP). Zakon stupa na snagu osam dana od objave u Službenom glasniku.

kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari