Connect with us

BiH

Krivične prijave zbog Aluminija

Objavljeno

-

Financijska policija Federacije BiH uskoro će podnijeti krivične prijave protiv više osoba zbog brojnih nepravilnosti koje su otkrivene u poslovanju Aluminija, objavio je Dnevni avaz.

Sarajevske novine navode kako će izvještaj o osnovanoj sumnji biti predan Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije, ali i Vladi Federacije, prema čijem je zahtjevu Financijska policija i sačinila izvještaj o kontroli financijskog poslovanja od 1. siječnja 2014. do 10. srpnja 2019. godine.

Izvještaj o inspekcijskom nadzoru predan je nadležnim institucijama početkom lipnja, a sada se, kako navodi Avaz, očekuje da se kompletira poseban izvještaj o postojanju osnovane sumnje o počinjenom krivičnom djelu u radu ovu kompanije, čija je proizvodnja ugašena prošle godine, a nedavno pokrenuta novccm Abraham grupacije, kojoj su prostorije iznajmljene.

Avaz tvrdi kako se sada čeka da se kompletira financijska provjera svih povezanih firmi i osoba s kojima je Aluminij poslovao u posljednjih pet godina, kao i novčane transakcije kako bi sve otišlo Tužiteljstvu. Iako se o broju osoba protiv kojih će biti podnesene prijave za sada ne govori, prema podacima Avaza, Tužiteljstvu bi moglo biti prijavljeno više od deset osoba.

”Financijska policija već ima brojne dokaze o nepravilnostima, a pogotovo što se kroz izvještaj ušlo u trag svim novčanim tokovima. Posebno je zanimljivo od koga je Aluminij sve kupovao struju, a zatim po jeftinijoj cijeni prodavao aluminijske proizvode”, piše Avaz i navodi kako su inspektori Financijske policije utvrdili da je Aluminij napravio gubitak iznad visine kapitala od 273.638.742 KJM.

Financijski podaci su pokazali da je ova firma od 2014. do danas ostvarila ukupni gubitak od 293.015.492 KM. Najveći je bio 2018., čak 70,4 milijuna KM, a najmanji godinu ranije, 21 milion KM.

Mjesečno su pravili gubitke veće od deset milijuna KM. Avaz podsjeća i da je Uprava Aluminija dan prije isključenja s električne mreže isplatila bivšim direktorima ukupno 536.000 KM po osnovi sudskih presuda.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari