Kriza pogađa, ali ne sve: Najskuplji automobil uvezen u BiH u 2014,vrijedi 278 prosječnih plaća

17
Dva automobila marke Mercedes Benz 350 S, vrijednosti 228.636 KM, odnosno 227.276 KM, najskuplji su automobili uvezeni  u prošloj godini u Bosnu i Hercegovinu, saznaje Anadolu Agency (AA).
U društvu najskupljih putničkih automobila uvezenih tijekom  2014. u zemlju u kojoj skoro polovica stanovništva nema stalno zaposlenje, a oni koji rade mjesečno zarađuju u prosjeku nešto više od 800 KM, nalazi se, na trećem mjestu po vrijednosti, Land Rover vrijedan  197.974 KM.
Mercedes Benz S 350, čija vrijednost je bila 189.647 KM, drži i četvrtu poziciju liste najskupljih automobila uvezenih u 2014, dok je na petoj ponovo Land Rover, ali ovaj put vrijedan 172.888 KM. Na šestom mjestu, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, “osvježenje” u vidu Maseratija Ghiblija 3.0, vrijednog 168.831 KM.
Audi RS 6 AVANT od 168.474 KM našao se na sedmoj poziciji, a “začelje” liste najskupljih četverotočkaša uvezenih u BiH prošle godine drže još tri Mercedesa Benza 350 vrijednosti od 166 do 158 tisuća KM, te opet jedan Land Rover, čija vrijednost je bila 156.088 KM.

– Auto preslika karaktera vlasnika –

Najskuplji uvezeni automobil na može se čak ni pogledati u salonima bh. Autosalona koji prodaju Mercedesove modele, jer se radi o modelu koji su u zemljama s malim tržištem, kao što je BiH, dostupni samo po narudžbi. Taj automobil “mora biti preslika karaktera vlasnika, od boje do ostalih performansi, baš kao i odijelo koje neka osoba nosi”, kaže za AA prodavač jednog od bh. autosalona koja distribuira Mercedesova vozila.

“To je automobil premium segmenta, odnosno najluksuznija varijanta s aspekta onoga što je dostupno i što se proizvodi, a što se trenutačno nalazi u ponudi”, kazao je sugovornik AA dodavši kako je to zapravo “najluksuzniji model” spomenutog proizvođača.

Prosječnom Bosancu ili Hercegovcu, koji ima sreću da je zaposlen i prima prosječnu bh. plaću od 823 KM, potrebno je 278 plaća kako bi kupio najskuplji model uvezen u BiH u prošloj godini. Stoga ne čudi da je više od 90 posto od skoro 160.000 automobila registriranih  samo u Županiji Sarajevo, zapravo polovno.
Ista situacija je i kad je riječ o 67.444 putnička automobila uvezena u Bosnu i Hercegovinu prošle godine. Prema podacima UNO BiH, spomenuti automobili u najvećem broju slučajeva stari su između pet i sedam godina, dok je prosjek starosti onih koje voze Bosanci i Hercegovci znatno viši.

– Na 526 milijuna, država zaradila 95 milijuna –

Ukupna vrijednost uvezenih automobila u 2014. godini iznosila je 526 milijuna KM. Sa druge strane, država je na uvozu spomenutih automobila inkasirala 95 milijuna KM, koliko iznose ukupno obračunate i plaćene pristojbe prilikom uvoza.

Iz UNO BiH napominju da se od 2013. godine na uvoz polovnih putničkih motornih vozila iz Europske unije ne plaća carina, već samo PDV u iznosu od 17 posto, ukoliko uvoznik dokaže da se radi o vozilu koje ima podrijetlo iz neke od zemalja članica EU.

“Podrijetlo se dokazuje izjavom na fakturi ili obrascem EUR 1. Sukladno trgovinskom dijelu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU carina se na polovna putnička motorna vozila podrijetlom iz EU postupno ukidala u periodu od 2008. do 2013. godine, dok je za nova vozila podrijetlom iz EU carina ukinuta već na početku 2009. godine”, navode iz UNO BiH.

Vozilo se prilikom uvoza u BiH prijavi na graničnom prijelazu, tu se dobije provozna carinska prijava na rok od 10 dana, u spomenutom roku uvoznik mora izvršiti homologaciju vozila kod nekog od ovlaštenih tehničkih servisa u BiH i nakon toga doći u carinsku ispostavu nadležnu za carinjenje.

“Uprava za neizravno oporezivanje BiH vrši provjeru vjerodostojnosti faktura koje se prilažu prilikom uvoznog carinjenja. Sve fakture šaljemo na provjeru nadležnoj carinskoj službi zemlje gdje je auto kupljeno. Ukoliko se provjerom utvrdi da je uvoznik priložio lažnu i umanjenu fakturu, pokreće se postupak naknadne naplate uvoznih pristojbi, uz obračun zateznih kamata i izdavanje prekršajnog naloga. To može biti upozorenje svim građanima koji se eventualno odluče na takav nezakoniti postupak”, kazao je glasnogovornik UNO BiH Ratko Kovačević u izjavi za AA.

facebook komentari

 • Herceg-Bosna

  ovo je moj,,,

 • Agromentum

  ovo je tvoj :))

 • peppermintt

  ajmeee :)) e bit će ti kad vidi :))))

 • Herceg-Bosna

  tako ću kupiti unučetu ako ga budem imala :))

 • Agromentum

  tako i treba!! 🙂

 • Barbara

  Unatoč krizi mnogi u BiH žive na viskoj nozi,i mogu si priuštit ovakav automobil!

 • diablo

  Ne mnogi, samo manjina koja upravlja sa ovom ruševinom od države, dok se mladi iseljavaju iz dana u dan..

 • Lilith

  Zar ono ti ne voziš BMW-a es šes!?

 • Karanfilov

  … nebi ga ni đabe

 • Herceg-Bosna

  nu dašta sam ja, al može i merđo :))

 • Herceg-Bosna

  ajd cvite ne dipli da ga nebi ni džabe
  evo ja bi samo nek mi ga da,,,,

 • Karanfilov

  Ruže, to se samo tako kaže…. jok, eto tebi bi ga dao 😛

 • Herceg-Bosna

  bi bi, ko bi te istrao iz njega da ga se dosučeš, ha
  sviteeee vraže :))

 • Karanfilov

  Ljubavi, ja nemam položen vozački ispit. Nikada me nisu vozili takvi filmovi, ja imam osobnog vozača. :))

 • Herceg-Bosna

  mašala, ima se može se, znači :))

 • Karanfilov

  Nu bogati, ta nije beg cicija 😛

 • Herceg-Bosna

  hahahahhaha mafijooooo