Connect with us

Vijesti iz regije

Kriza u Austriji: Kurza u utorak čeka izglasavanje nepovjerenja

Objavljeno

-

Foto: EPA

Unatoč činjenici da se austrijski kancelar Sebastian Kurz u utorak suočava sa izglasavanjem nepovjerenja, njegovi koalicijski partneri, Zeleni, i dalje nastoje osigurati podršku za proračun.

Unatoč krizi radi koje bi mogla pasti vlada, “ništa ne stoji na putu za donošenje proračuna”, rekao je vicekancelar i čelnik Zelene stranke Werner Kogler u subotu.

Važni projekti poput širenja javnog prijevoza, financiranja dodatnih mjesta u vrtićima, digitalizacije škola i nabave cjepiva protiv koronavirusa ovise o proračunu, rekao je Kogler. “Imamo odgovornost pa idemo to riješiti”, dodao je.

U utorak će se na posebnoj sjednici parlamenta glasati o nepovjerenju kancelaru Kurzu. Kurzov ured istražuje se zbog financijskih malverzacija, ali Kurz odbacuje optužbe i odbija odstupiti.

No Kurz bi u utorak mogao biti izbačen iz ureda. Čak i Zeleni, njegovi koalicijski partneri, smatraju da 35-godišnji kancelar ne bi trebao ostati na dužnosti i traže njegovu ostavku.

Sve oči sada su uprte u austrijske socijaldemokrate. Vjeruje se da razmatraju pregovore o koaliciji s još tri stranke, uključujući kontroverznu desničarsku Slobodarsku stranku Austrije (FPOe).

Da bi se to dogodilo, socijaldemokrati trebaju poništiti svoju javnu obvezu po kojoj ne rade s FPOe-om na saveznoj razini.

Čini se da je čelnica socijaldemokrata Pamela Rendi-Wagner signalizirala tu opciju kad je za državnu televiziju ORF rekla da “izvanredne situacije zahtijevaju izvanredne mjere”.

Rendi-Wagner opisala je savez četiri stranke – socijaldemokrata, Zelenih, liberalne stranke NEOS i Slobodarske stranke Austrije kao “malo vjerojatan, ali moguć”.

Čelnik FPOe Herbert Kickl, glasni protivnik cijepljenja protiv koronavirusa, zasigurno neće postati ministar zdravstva, rekla je Rendi-Wagner, dodajući da će biti spremna postati kancelarka ukoliko Kurz bude smijenjen.

Ostale austrijske političke stranke također vode pregovore o potencijalnim alternativnim koalicijama kako bi se izbjeglo održavanje prijevremenih izbora. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari