Connect with us

BiH

Kriza u BiH: Dodikova stranka raspravu o spornim zakonima odgodila za prosinac

Objavljeno

-

Foto: arhiva

Parlament Republike Srpske neće prije prosinca raspravljati o prijedlozima Milorada Dodika za prijenos ovlasti s Bosne i Hercegovine na taj entitet, najavio je u petak Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je okosnica vladajuće većine u RS.

Predsjednik kluba SNSD-ovih zastupnika u Narodnoj skupštini RS Srđan Mazalica potvrdio je novinarima u Banjoj Luci kako se rasprava koja bi mogla dodatno pogoršati političku krizu u BiH neće održati ovog mjeseca, kako je to ranije najavljivao Dodik, nego najvjerojatnije početkom prosinca.

Njegovo je tumačenje da se ne radi o odgodi jer “sjednica parlamenta nikada nije ni bila zakazana”. Sve je pojasnio potrebom za dobrom pripremom skupštinske rasprave.

“Za donošenje važnih odluka potrebna je analiza i odgovarajući zaključci”, kazao je Mazalica.

Prema dostupnim informacijama Dodik, odnosno vlada RS predvođena SNSD-om, zapravo će entitetskom parlamentu poslati opsežni dokument pod naslovom “Informacija o prijenosu ovlasti s RS na razinu BiH”.

Na više od stotinu stranica materijala, čije su preslike već objavili lokalni mediji, ponuđen je historijat donošenja različitih zakona u parlamentu BiH te odluke koje su od 1995. donosili visoki predstavnici međunarodne zajednice i za koje u SNSD-u tvrde da su označili “otimanje ovlasti” entitetima odnosno RS-u.

Spornim smatraju gotovo sve bitne institucije koje su uspostavljene na državnoj razini, od oružanih snaga do fitosanitarne kontrole uvoznih poljoprivrednih proizvoda, te predlažu da parlament RS, nakon što usvoji tu informaciju, poduzme korake kako bi se u razdoblju od šest mjeseci donijeli novi zakoni kojima će se sve te navodno sporne ovlasti vratiti entitetu, a RS povući iz sudjelovanja u tijelima vlasti BiH, za koje Dodik tvrdi da su uspostavljeni protuustavno.

Vladajuće strukture u RS-u time poduzimaju mjere koje znače de facto secesiju od BiH kao države, što je protivno Daytonskom sporazumu i našto je u svom izvješću Vijeću sigurnosti UN ranije ovog mjeseca upozorio i visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt.

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar je, tijekom posjeta BiH, tražio da RS odustane od secesionističkih planova, no Dodik je to odbio.

Escobar je upozorio kako bi to bio put koji bi doveo do kaznenih mjera za odgovorne osobe, a šef delegacije EU u BiH Johann Sattler ovog tjedna je potvrdio kako i Unija razmatra moguće sankcije “kao krajnju mjeru.”

“Još ima prostora da RS odustane od takvih planova, no nema puno vremena”, kazao je Sattler u intervjuu za TV Federacije BiH, emitiranom u četvrtak.

Sattler je kazao i kako su razmjeri političke krize koju je izazvao Dodik toliki da je zbog toga u drugi plan pala rasprava o potrebi izmjena izbornog zakona.

Pozvao je sve političke aktere u BiH da taj problem ipak pokušaju riješiti međusobnim dogovorom, ali je istaknuo kako će izbori planirani za jesen 2022. biti održani i bez toga.

“Ako se ne usuglase izmjene (izbornog zakona), izbori će se održati i bilo kakav bojkot je neprihvatljiv”, kazao je Sattler. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari