Connect with us

BiH

Kriza u BiH eskalira, zapadni veleposlanici na hitnom sastanku s čelnicima RS

Objavljeno

-

Veleposlanici država-članica Europske unije u BiH te SAD-a i Velike Britanije u četvrtak su se sastali s najvišim dužnosnicima Republike Srpske predvođenim Miloradom Dodikom pokušavajući zaustavit krizu izazvanu najavama koraka koji bi praktički vodili odcjepljenju tog entiteta od BiH.

Uoči sastanka u Istočnom Sarajevu iz Delegacije EU u BiH lokalnim su medijima proslijedili izjavu u kojoj stoji da Unija odlučno podupire teritorijalni integritet i suverenitet BiH i da neće tolerirati bilo kakve secesionističke korake.

“Ustavni okvir BiH ne pruža pravnu osnovu entitetima da se jednostrano povuku iz uspostavljenih državnih institucija ili da zabranjuju primjenu zakonodavstva BiH u entitetima”, stoji u reagiranju kako ga citira portal Klix.

Sadašnji politički prijepori i blokade samo usporavaju napredak BiH na putu prema EU što je ta zemlja odabrala kao svoj glavni vanjskopolitički cilj, dodaje se.

Dodikove najave i prijetnje ranije je osudilo i veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Sarajevu ističući da one samo vode u “izolaciju i ekonomsku propast”.

SAD je spreman koristiti “sve raspoložive sankcije” i tako kazniti one koji podrivaju Daytonski sporazum, navodi veleposlanstvo.

Dodik je ranije najavio da će najkasnije početkom studenog parlamentu RS uputiti prijedloge zakona kojima se taj entitet povlači iz ranijih dogovora o uspostavi oružanih snaga BiH, iz državnih sigurnosnih agencija te pravosudnih tijela i jedinstvenog prikupljanja carina na razini države.

U srijedu je dodatno zaprijetio sukobom i NATO-u ako bi taj savez odlučio vojno intervenirati i tako zaustaviti odcjepljenje RS. (Hina)

Dodik prijeti NATO-u konfrontacijom, Komšić i Džaferović najavljuju odgovor

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari