Pratite nas

BiH

Kriza u BiH: Izetbegović poručio da će ‘čvrsto’ odgovoriti na Dodikove prijetnje

Objavljeno

na

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u subotu je najavio kako će odlučno odgovoriti na ultimatume iz Republike Srpske kojima se pokušava iznuditi promjena ustroja Ustavnog suda BiH.

Istodobno upozorio je da sadašnja politička kriza u zemlji može potrajati te kako će ona vjerojatno imati odraza i na gospodarsku situaciju.

“Moramo odgovoriti čvrsto i bez popuštanja. Mirovni sporazum, Ustav i zakoni se moraju poštovati. Nema ni govora da ćemo pristati na ultimatum i oslabiti Ustavni sud koji je jedan od posljednjih mehanizama kojim se mogu popravljati stvari u BiH”, kazao je Izetbegović u intervjuu za portal Klix.

Vlasti RS su ranije ovog tjedna zaprijetile blokadom rada državnih tijela vlasti sve dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu i iz njega ne eliminiraju stranci suci.

Iako bi formalnu potvrdu takve odluke parlament RS tek trebao donijeti narendog tjedna ona se već provodi jer su srspki zastupnici u Domu naroda parlamenta BiH u petak blokirali usvajanje čak 33 predložena zakona i odluke.

Izetbegović smatra kako je riječ o iracionalnom ponašanju za koje je teško priocijeniti koliko dugo može potrajati no posljedica će svakako biti.

“Presjeći (krizu) bi morali Vijeće za provedbu mira (PIC), Ured visokog predstavnika (OHR) i Tužiteljstvo BiH. Ukoliko to ne učine ući ćemo u političku neizvjesnost koja će potrajati no razbiti BiH neće moći. Ustavni sud neće ostati bez inozemnih sudaca, a patriotske političke snage neće ustuknuti pred drskošću i prijetnjama strane koja slavi ratne zločince. Politička kriza će se prenijeti na ekonomiju, a tada će prvi na udaru biti oni koji su krizu izazvali. Federacija BiH je sasvim sigurno ekonomski jača i otpornija na sve što nam ova neodgovorna politika može prirediti”, ocijenio je Izetbegović.

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH na krizu u toj zemlji za sada su reagirali tek zajedničkom izjavom objavjenom u petak kasno navečer. Velposlanstva SAD, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije te Delegacija EU u BiH okvalificirali su neprihvatljivim blokade koje najavljuju iz RS te su upozorili kako se odluke Ustavnog suda moraju poštovati.

Istaknuli su kako su eventualne izmjene zakona o Ustavnom sudu moguće jedino kroz dijalog u parlamentu koji bi se morao temeljiti na kompromisu.

Izetbegović je u subotu ponovo kritizirao ponašanje dužnosnika HDZ BiH u sadašnjoj krizi nakon što je predsjednik najveće hrvatske stranke Dragan Čović otvoreno dao potporu Dodiku odnosno njegovim zahtjevima za izmjenama zakona o Ustavnom sudu. Dodik zauzvrat podupire zahtjeve HDZ-a za izmjenama izbornog zakona.

Izetbegović smatra kako se ne može biti uz Dodika, a istodobno zagovarati europske i NATO integracije.

“Hrvati žive izmiješani sa Bošnjacima i odgovor na njihove zahtjeve je u dogovoru s onima koji vole ovu zemlju i promoviraju europske vrijednosti. Cinična je i prozirno manipulativna podrška Milorada Dodika Hrvatima jer njegova politika im je uzela sva prava u Republici Srpskoj. Vrhunac tog cinizma je bila dodjela entitetskog odličja generalu (Slavku) Lisici koji je izvršio ratne zločine nad Hrvatima, a sve to u prisustvu Dragana Čovića i hrvatskog veleposlanika. Time je Dodik sasvim jasno kazao koliko poštuje Čovića i Hrvate”, poručio je Izetbegović. (Hina)

Krešić: Susret Dodik – Čović gebelsovski predstavljen kao prijetnja državi podjelom

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Od danas svi koji ne poštuju samoizolaciju idu u prinudnu izolaciju

Objavljeno

na

Objavio

Federalni stožer civilne zaštite na 11. izvanrednoj sjednici održanoj danas donio je novu naredbu kojom će svaka osoba koja ne poštuje samoizolaciju biti izmještena u prinudnu izolaciju.

Zapovjednica stožera Jelka Miličević danas je potpisala novu naredbu za građane Federacije Bosne i Hercegovine koja vrijedi od danas, a svi županijski stožeri dužni su u narednim danima osigurati objekte i uvjete za prinudnu izolaciju.

Za realizaciju danas donesene naredbe o prinudnoj izolaciji za realizaciju, osim županijskih stožera civilne zaštite, zadužuju se i krizni stožeri, ministarstva unutarnjih poslova, županijske uprave policije i inspekcijski organi, piše Klix.

Rok za uspostavljanje objekata za prinudnu izolaciju je tri dana od danas.

Načelnik Federalnog stožera Civilne zaštite Fahrudin Solak članove stožera je informirao i o završenoj dezinfekciji Konjica i Jablanice te početku sustavne dezinfekcije gradova u FBiH kao načinu borbe protiv koronavirusa.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Vjekoslav Bevanda: Izmjenama Zakona o PDV-u bez analiza može se nanijeti veća šteta nego korist

Objavljeno

na

Objavio

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda ne podržava prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) koji je danas u hitnu proceduru uputio predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ministar Bevanda, koji je i predsjedatelj Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje (UINO), smatra da se izmjenama Zakona o PDV-u bez jasnih podloga i analiza može nanijeti veća šteta nego korist.

„Zakonske izmjene u ovo vrijeme bez podloga i jasno iskazanih pozitivnih i negativnih efekata mogu nanijeti samo štetu. Ovako krucijalne stvari moraju ići tek nakon jasnih podloga i učešća svih u BiH i to uz puni konsenzus“, naglasio je ministar Bevanda.

Smatra da bi izmjene i dopune zakona, koje su predložene i tiču se pomjeranja rokova za plaćanje PDV-u, imale samo negativan efekt.

„Po mojoj procjeni ovo bi imalo trenutni efekt na nelikvidnost svih razina vlasti, a ne bi imalo baš nikakav efekt na pomoć gospodarstvu. Nije vrijeme za politikanstvo i stvaranje novih kriza i prepucavanja u ovako teškim vremenima. I na kraju, čemu bi poslužilo da donosimo bilo kakve odluke koje će biti rezultat preglasavanja“, zaključio je ministar Bevanda u svom reagiranju na inicijativu za izmjene i dopune Zakona o PDV-u.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari