Connect with us

BiH

Kriza u BiH: Oporba u RS ne želi slijediti Dodika, smatraju da ugrožava mir

Objavljeno

-

Oporbene stranke u Republici Srpskoj neće slijediti politiku koju vodi Milorad Dodik jer smatraju kako on na taj način ugrožava mir u cijeloj BiH, potvrdio je u utorak jedan od oporbenih lidera Mirko Šarović nakon sastanka s posebnim američkim izaslanikom Gabrielom Escobarom.

“Trebaju nam normalne politike, ne trebaju nam oni koji raspiruju strasti i vode nas u jednu opasnu situaciju”, kazao je novinarima u Banjoj Luci Šarović, koji je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS).

Ta stranka, zajedno s Partijom demokratskog progresa (PDP), predvodi oporbeni blok u RS-u čiji predstavnici su i do sada odbijali biti dijelom glasačkog stroja koji bi u entitetskom parlamentu bespogovorno glasao za sve odluke koje predlaže Dodik.

Ocjena čelnika oporbe je da planom za donošenje zakona kojima bi se na državnoj razini urušile oružane snage, pravosuđe te porezna i carinska politika Dodik provocira sukobe koji mogu imati katastrofalne posljedice po cijelu BiH.

Šarović je u utorak istaknuo kako Dodik pokušava sadašnju krizu u BiH iskoristi za jačanje svoje vlasti.

U oporbi smatraju kako otvorena pitanja treba rješavati dijalogom jer su sve jednostrane odluke iznimno opasne.

I posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Escobar je u ponedjeljak, tijekom susreta s najvišim dužnosnicima BiH u Sarajevu, kazao kako se SAD protive jednostranim odlukama, uključujući moguće osporavanje zakona koje je ranije donio parlament BiH. Upravo je to Dodikov plan jer on želi da parlament RS što prije proglasi nevažećim cijeli niz državnih zakona i donese druge na entitetskoj razini kojima bi se, uz ostalo, otvorila mogućnost da RS ima svoju vojsku.

Iako je Escobar u ponedjeljak kazao kako još postoji mogućnost da se od takvih planova odustane, sam Dodik je to zanijekao najavivši kako će već ovog tjedna zatražiti da se sazove sjednica Narodne skupštine RS kojom bi se otvorio put donošenju spornih zakona.

“Ja sam njemu (Escobaru) rekao da idemo s informacijom (o prijenosu ovlasti) i da ćemo dati rok od šest mjeseci da se ovo sve uredi kako treba”, kazao je u ponedjeljak Dodik.

Šarović je u utorak kazao kako za oporbu Dayton nema alternativu te da njeni predstavnici neće pristati na bilo kakvu politiku koja će ugroziti mir.

Dodik je pak tijekom dana otputovao u Ankaru kako bi se sastao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom ne bi li od njega dobio potporu za svoje planove.

Proteklog se vikenda Dodik u Banjoj Luci sastao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom te je potom putovao u Ljubljanu i tamo razgovarao sa slovenskim premijerom Janezom Janšom, čija zemlja predsjeda Europskom unijom. Mađarski i slovenski premijer su nakon tih susreta njihov sadržaj tek kratko komentirali uz gotovo identične poruke o tome da podupiru očuvanje mira, stabilnosti i cjelovitosti BiH. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari