Connect with us

BiH

Kriza u BiH: Parlament RS donio prvi zakon kojim osporava ovlasti države

Objavljeno

-

Parlament Republike Srpske usvojio je u srijedu zakon kojim je na entitetskoj razini uspostavio agenciju za lijekove osporavajući ovlasti Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, što se tumači kao uvod u donošenje niza sličnih zakona kojima bi se moglo ugroziti funkcioniranje države u cjelini.

Glasovima tijesne većine koju čine 43 od 82 zastupnika podržan je prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima što ga je predložila enititetska vlada, predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Zakon predviđa da ubuduće isključivo entitet određuje koji će lijekovi biti u optjecaju na njegovu teritoriju, o čemu će odlučivati agencija koju tek treba formirati.

Odlučivanje o ovom zakonu bojkotirali su svi oporbeni zastupnici uz ocjenu kako je riječ o nepotrebnoj avanturi koja može dovesti do novih problema u ionako napetoj situaciji u BiH.

Entitetski premijer Radovan Višković (SNSD) tvrdio je pak kako je zaštita zdravlja stvarni razlog za donošenje zakona kojim je RS vratila ovlasti što ih je imala do 2009., kada je zakonom donesenim u parlamentu BiH uspostavljena državna Agencija za lijekove i medicinska sredstva.

Pravdao je to problemima kojega su bolnice u RS imale pri nabavci kisika pa su, umjesto medicinskog, morale koristiti tehnički kisik, za tretman pacijenata teško oboljelih od koronavirusa.

“Spreman sam na sankcije i to mi neće predstavljati opterećenje. Ali ne bih mogao sam sa sobom živjeti i nositi taj teret da ljudi sutra nemaju kisik i da zbog toga počinju umirati”, kazao je Višković.

Odmah je reagirao visoki predstavnik međunarodne Christian Schmidt upozorenjem kako ovaj zakon “predstavlja ozbiljno osporavanje ovlasti i nesmetanog funkcioniranja” Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

“Prema Ustavu BiH, entiteti su dužni u potpunosti poštivati ​​Ustav i odluke državnih tijela”, stoji u Schmidtovom očitovanju, prvom takve vrste otkako je Dodik najavio da će u RS-u usvojiti cijelu seriju zakona kojima planiraju osporiti funkcioniranje nekih od ključnih institucija i agencija na državnoj razini.

Schmidt je podsjetio kako je uspostava državne agencije za lijekove bila dijelom usvajanja pravne stečevine EU, a poništavanje ove reforme izravno je usmjereno protiv zaštite javnog zdravlja te je opasan i nepotreban rizik po živote i dobrobit svih građana BiH. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari