Connect with us

Iz Svijeta

Kriza u Britaniji na vrhuncu, Johsnon ostao bez većine u parlamentu!

Published

on

Britanski premijer Boris Johnson izgubio je u utorak većinu u parlamentu kada je jedan od njegovih konzervativnih zastupnika prešao oporbenim liberalnim demokratima.

Tek što su se zastupnici vratili s ljetnog odmora, u Londonu oštro odmjeravaju snage s premijerom Borisom Johnsonom. Na hitno sazvanoj sjednici o brexitu, tijekom premijerova govora, njegov dugogodišnji konzervativni zastupnik Phillip Lee, ustao je i priključio se Liberalnim demokratima. Kao razlog naveo je neslaganje s Johnsonovom politikom brexita. Premijer je tako izgubio konzervativnu većinu u Donjem domu pa su sve izvjesniji izvanredni izbori.

– Konzervativna vlada agresivno nastavlja sa štetnim brexitom na neprincipijelan način – napisao je Phillip Lee u pismu ostavke Johnsonu objavljenom na Twitteru. Lee optužuje Johnsonovu vladu da “koristi političku manipulaciju, zlostavljanje i laži”.

Čelnica liberalnih demokrata Jo Swinson tvitala je da se Lee priključio njezinoj stranci, koja se protivi brexitu “u najključnijem trenutku”.

Još jedan važan dan na dugom i neizvjesnom putu britanskog izlaska iz Europske unije. Tisuće prosvjednika ispred parlamenta. Oporba i pobunjeni zastupnici vladajućih konzervativaca u privremenom savezu – traže izvanrednu parlamentarnu raspravu o brextu.

Suprotstavljaju se Johnsonu prijedlogom zakona kojim bi bio spriječen izlazak bez sporazuma. Premijer je izgubio većinu u parlametu. Torijevcima koji će glasovati za zakon, on prijeti isključivanjem iz stranke.

– Ne bih si oprostio kada bih dopustio da se ova zemlja 31. listopada uruši zbog nepostizanja sporazuma – kaže Dominic Grieve, zastupnik Konzervativne stranke, protivnik brexita bez sporazuma.

Zastupnici predlažu glasovanje o preuzimanju kontrole nad sutrašnjim dnevnim redom kako bi prihvatili zakon koji bi prisilio Johnsona da zatraži odgodu brexita do 31. siječnja iduće godine.

Premijer ustraje – sa sporazumom ili bez njega Velika Britanija napušta Europsku uniju 31. listopada.

– Jedino što koči nas, brexit i napredak zemlje je ta trajna sumnja EU-a da bi smicalice u parlamentu mogle odgoditi ili otkazati brexit. Nadam se da zastupnici neće glasovati za taj neodgovorni zakon – izjavio je Dominic Raab, britanski ministar vanjskih poslova.

No, bude li prihvaćem, Johnson je najavio da će zatražiti održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora 14. listopada. O tome bi zastupnici mogli glasovati već sutra. Za prolazak prijedloga potrebna je dvotrećinska većina.

Vođa britanskih oporbenih laburista Jeremy Corbyn kaže da je spreman boriti se za izbore 14. listopada, ali s “mehanizmom” koji bi omogućio odgodu datuma brexita, javlja Reuters. Pojašnjava da opći izbori i napori da se spriječi brexit bez sporazuma nisu izbor “ili-ili”, sugerirajući da će Laburistička stranka nesmiljeno raditi kako bi spriječila izlazak zemlje iz europskog bloka bez sporazuma, čak i nakon što počne izborna kampanja.

Za sada Johnson je uspio dobiti dulju suspenziju parlamenta nego što je uobičajeno. Raste mu popularnost, prema anketama, bio bi pobjednik izbora koje zaziva, ali kaže da ih ne želi.

(Hina/HRT)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari