Pratite nas

Pregled

Križanec: Prizemljeni transportni helikopteri Mi-171Sh, na pet njih uočen je kvar

Objavljeno

na

Sinoć su prizemljeni svi helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su prije remontirani u Rusiji. Četiri od pet helikoptera koje je trebalo popraviti, popravljeno je. Danas će se popraviti i peti helikopter na kojem je uočen kvar. Uz ovih pet, još je pet helikoptera ovoga tipa na redovitom održavanju.

Zapovijed o prizemljenju izdao je Mihael Križanec, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

– Radi se o određenoj tehnološkoj grešci koja se potkrala tijekom remonta helikoptera MI-171Sh.

– Odlučili smo da prekinemo uporabu helikoptera, poduzeli mjere da se ne prekine pripravnost helikoptera za hitno medicinsko prevoženje na Krku. Upućen je helikopter iz Divulja na Krk. U roku tri sata ponovno je bila spremna pripravnost na Krku. Tijekom ta tri sata nije bilo zahtjeva za prevoženje. Istaknuo bih još da su jučer prije 15 sati provedena dva medicinska leta na Krku, dva su života spašena.

Poslijepodne i navečer sjeli su s djelatnicima Zrakoplovno-tehničkog centra, povezali se i s ruskim izvođačem koji je bio odgovoran za taj dio posla. Uslijedile su intenzivne konzultacije, kako i što dalje.

– Došli smo do određenih zaključaka, predložili mjere te postupili po njima tijekom dana. Djelatnici ZTC-a i zrakoplovni tehničari na Lučkom, uspješno su otklonili tehnološku grešku na četiri helikoptera. Sutra će se otkloniti grešku na petom helikopteru na Krku, dodaje Križanec.

Potom je zapovjednik HRZ-a pojasnio o kakvim se kvarovima radi.

– Radi se o krivom postavljanju jednog dijela uljnog sustava motora, za koji tijekom eksploatacije nismo imali nikakve indikacije. Svi parametri rada lijevog motora su bili u zelenom. Nismo imali povišene temperature, čudna očitanja tlakova, ta se greška nije mogla uočiti tijekom eksploatacije. U niti jednom trenutku nije bila dovedena sigurnost posade helikoptera, putnika i bolesnika. Samo je greška primijećena, reagirali smo na vrijeme, ističe.

Uz ovih pet, još je pet helikoptera ovoga tipa na redovitom održavanju, potvrdio je Križanec.

Izvješće o događajima dobio je načelnik Glavnog stožera, ministar obrane te prema izvješćima Križanca i predsjednica Grabar-Kitarović.

Križancu je postavljeno pitanje znači li ova situacija da je remont napravljen nekvalitetno.

– Na četiri helikoptera koji su bili prizemljeni, oni više nisu prizemljeni. Što se tiče kvalitete remonta, do sada smo odradili 1100 sati naleta. Odradili smo hrpu zadaća, bili su na Kosovu… Da smo imali neku indikaciju da je ovo sigurnosni problem koji bi zapriječio daljnju uporabu, reagirali bi i prije. Činjenica je i da u našem procesu pregleda helikoptera, nismo još došli do 300 satnog pregleda gdje bi mi to vjerojatno i sami otkrili. Mi smo sada na 200 sati eksploatacije prvih helikoptera koji su izašli s remonta.

Demantira da postoji više od 270 reklamacija nakon remonta helikoptera.

– Bilo je ispod 200 reklamacija, od kojih je otklonjeno 2/3, a 1/3 je u procesu realizacije. Reklamacije se odnose na četiri vrste nedostataka sukladno ugovoru. Količina, kvaliteta, ispravnost te nomenklatura.

Križanec dodaje da očekuju još reklamacija.

– Svi radimo svoj posao, nastojimo zaštititi interese MORH-a kako bi se sve otklonilo u jamstvenom roku. Svi radovi naplatit će se Rusima. Ne želimo trošiti novce poreznih obveznika jer smo platili 206 milijuna kuna kroz remont.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Divjak: Republika Srpska odbija provjeravati diplome na hrvatski zahtjev

Objavljeno

na

Objavio

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u nedjelju za N1 da Republika Srpska odbija na zahtjev Republike Hrvatske, provjeravati diplome koje potječu iz tog BiH entiteta, i zato će biti zaustavljeno zapošljavanje u hrvatskom školstvu s diplomama iz entiteta.

Ministrica Divjak je, gostujući na TV postaji N1, komentirala provjeru diploma u hrvatskom školstvu, koju od 1300 ravnatelja hrvatskih škola, nije prošlo njih stotinu.

“Poslali smo naputak da nema izgovora da se to provede, različiti su bili izgovori zašto se do sada nije provelo”, rekla je, dodavši kako je do sada pronađeno 49 nevjerodostojnih isprava.

“Proces još uvijek traje. Osamdeset posto sustava je provjereno”, naglasila je ministica Divjak, rekavši kako je omjer svjedodžbi i diploma pola-pola.

Ministrica znanosti i obrazovanja se ujedno požalila da Republika Srpska odbija provjeravati diplome na zahtjev Republike Hrvatske i zbog toga će, kaže, biti zaustavljeno svako zapošljavanje u hrvatskom školstvu s diplomama koje potječu iz tog entiteta.

“Da je jedna bila bi previše, a pedeset je puno previše”, istaknula je ministrica.

U Ministarstvima postoji procedura obavezne provjere diploma, a Divjak smatra da bi se isto trebalo uvesti svugdje – od javnih tijela i poduzeća do svih ostalih.

“U početku je to mukotrpan proces. Nisam ni mogla slutiti prije godinu dana da će biti toliko problema. Od same tromosti sustava da se to pokrene, neki ravnatelji nisu to proveli na vrijeme, tražili su izgovore”, dodala je.

Ministrica Divjak komentirala je i putovanje ravnatelja škola i djelatnika u New York za koje je ministarstvo saznalo iz medija.
“Tražili smo očitovanje svih ravnatelja svih škola koje su uključene u program, da nam se pošalje program, kao i putni nalozi da se provjeri tko snosi troškove i tko je kome dao odobrenje”, rekla je Divjak, naglasivši da svi moraju pokazati osjetljivost kako su u pitanju novci poreznih obveznika.

Upitana o mogućim sankcijama za takvo neodgovorno raspolaganje novcem iz proračuna, odgovorila je kako je upravo to razlog zašto je Ministarstvo tražilo očitovanje.

Ako je putovanje plaćeno iz sredstava škole, mora postojati opravdanje, napomenula je Divjak, najavivši da će nakon očitovanja vidjeti treba li sve proslijediti i inspekciji.

O kaznenim prijavama koje su protiv nje podignuli dekan Ekonomskog fakulteta i prorektor Hrvatskih studija kazala je da je uvijek bilo pitanja koja su sporna te da je potreban dijalog

U sustavu je, kaže, 30-tak godina, tijekom kojih je obnašala različite funkcije i bila aktivna na Sveučilištu. “Uvijek je bilo pitanja koja su bila sporna, s jednom razlikom – razgovaralo se. Otvorila sam prostor za razgovor, ima dijaloga, međutim, u ovim slučajevima se umjesto dijaloga poteže pritisak. Kaznena prijava mora biti temeljena na nečemu”, kazala je.

Prokomentirala je konstataciju kako pomaci u školstvu nisu veliki, štrajkalo se, učitelji su nezadovoljni eksperimentalnom reformom, a ona je zadovoljna.

“Zadovoljna sam, nisam rekla da je to izvrsno. Zadovoljna sam s obzirom na okolnosti”, kazala je.

Komentirajući štrajk prosvjetara rekla je da treba uzeti u obzir što se postiglo, ocjenjujući da se “postiglo puno, i prije i nakon štrajka”.

“U tri godine u prosvjeti imate rast plaća od 25 posto. Nastavnici su službene osobe, to se desetljećima pokušalo postići. Promijenjeni su uvjeti napredovanja. Što se tiče samog nezadovoljstva, istraživanja nam pokazuju da su zadovoljni. Međutim, u svakom sustavu ima nezadovoljnih, nezadovoljni su iz različitih razloga, neki su nezadovoljni zato što se ne žele mijenjati”, zaključila je Divjak. Dodala je kako će prosječna plaća do kraja godine biti 8.000 kuna. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Tomašević: Kandidirat ću se za gradonačelnika Zagreba

Objavljeno

na

Objavio

isječak/HRT

Tomislav Tomašević, zastupnik platforme “Zagreb je naš”, gostujući u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva” potvrdio je da će se kandidirati za gradonačelnika Zagreba te da će se opcija “Možemo” angažirati na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, piše HRT.

– Zagreb treba ući u 21. stoljeće. Dvadeset godina kasnimo, nismo metar tramvajske pruge napravili, nismo rješili pitanje Jakuševca. Već 20 godina imamo zabranu izgradnje javnih garaža u centru grada, kako bi maknuli što više automobila iz Centra grada, a i kako bi se što više aktirale pješačke i biciklističke staze. Sve europske metropole rade upravo to, a mi supotno. Što se tiče željezničke pruge u zadnjih 20 godina u Hrvatskoj više smo se fokusirali na izgradnju cesta, rekao je. U odnosu na druge zemlje mi smo stvarno potpuno zapostavili željezničku infrastrukturu. Situacija je puno gora nego prije 30-40 godina. Mi ne da nismo modernizirali pruge, nego čak nismo niti održavali ono što smo trebali. Tako su nam pruge sve više propadale. Sad vlakovi ne mogu voziti na dobrom dijelu pruga više od 50 km/h, kazao je.

Tomašević je potvrdio da ima ambicije kandidirati se i na parlamentarnim izborima.

Govorio je i da se promijenila dinamira na sjednicama Gradske skupštine.

– Sjednice Skupštine znaju trajati i po četiri dana jer raspravljamo o svakoj točki. Sve nam je bitno. Sve muljaže gradske uprave nastojimo razotkriti. To nije ni blizu onako kako je izgledalo u prošlom mandatu, dodaje.

Izjavio je i da želi da se “spoji borbenost, koju je većina dokazala kroz aktivizam, borbu za opće dobro sa znanjem o različitim temama te da to treba Hrvatskom saboru”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari