Connect with us

Religija i Vjera

Križevac – Tisuće vjernika proslavilo blagdan Uzvišenja Križa Kristova

Objavljeno

-

Večenji List BiH

Pred više tisuća nazočnih vjernika župljani Međugorja i hodočasnici iz domovine i cijeloga svijeta u nedjelju su proslavili blagdan Uzvišenja Križa Kristova. Uz koncelebraciju osam svećenika ispred zavjetnog križa na brdu Križevcu, svetu misu je predslavio fra Damir Pavić, tajnik Bosne Srebrene.

Gradnjom velikog armiranobetonskog križa na brdu Križevcu župljani su zavjetovali Gospodinu da očuva njihove vinograde i polja od nevremena, osobito tuče. Osim okupljanja za godišnjicu ukazanja već godinama veliki broj vjernika dolazi na proslavu Uzvišenja svetog Križa koja se po tradiciji slavi prvu nedjelju poslije Male Gospe.

Tako je bilo i u nedjelju kad se nekoliko tisuća hodočasnika uspinjalo ka vrhu brda Križevca. Odsvuda na brdo Križevac dolazili su pješice u Međugorje, mogi bosi iz udaljenijih mjesta Hercegovine i Dalmacije. Putovali su i cijelu noć da bi ujutro stigli do Križevca. Neki su hodočasnici noć prospavali na brdu, kako bi bili što bliže oltaru podno križa.

U ranu zoru zaputili su se oni iz okolice Brotnja i domaći župljani. Među brojnim hodočasnicima iz BiH i Hrvatske, bili su oni i iz nekoliko inozemnih zemalja Španjolske, Slovačke, Ukrajine, Češke…

Misno slavlje pjevanjem obogatio je medjugorski franjevac Fra Zvonimir Pavičić. Ovo mjesto molitve i zavjetnih hodočašća župljana, preko noći, postalo je mjesto molitve i zavjetnih okupljanja vjernika cijeloga svijeta, piše Večenji List BiH.

Križevac je jedno od tri bitna mjesta – uz crkvu i Brdo ukazanja – molitve međugorskog hodočasnika. Mnogi su tu doživjeli obraćenje i ozdravljenje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari