Connect with us

Zanimljivosti

Križevačka djevojačka straža

Objavljeno

on

Križevačka djevojačka straža ženska je povijesna postrojba revitalizirana prije osam godina na temelju hrvatskih povijesnih zapisa iz 1848. godine. Ovih je dana u Beču primljena u punopravano članstvo Europskog savjeta povijesnih postrojbi kao treća članica iz Hrvatske i jedina ženska postrojba, prenosi HRT

[ad id=”68099″]

Ban Josip Jelačić bodrio je narod u nastojanju postizanja jednakosti i ravnopravnosti svih narodnosti koje žive pod ugarskom krunom. Jedinstvo s težnjama bana Josipa Jelačića dokazale su mlade Križevčanke 11. srpnja 1848. godine prilikom njegovog boravka u Križevcima.

Krizevacka_djevojacka_straza 2Zlobnicima i političkim protivnicima Ban je bio trn u oku, pa su mlade križevčačke plemkinje smatrale svojom dužnošću čuvati život glavnog vođe njihove mile domovine. Na ulaz u biskupski dvor postavila se neviđena straža do tada.  Stražarile su upravo odjevene u ovakve  haljine i s ovakvim frizurama.

Posebnost Djevojačke straže titula je jednine ženske povijesne postrojbe na svijetu. Straža je obnovljena 2008. godine pod vodstvom Marije Škrlec. U ožujku 2011. godine straža je postala članicom Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske.

Djevojačka straža dio je bogate križevačke povijesti i svojim djelovanjem sjećaju na borbeni duh 1848. godine.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari