Connect with us

Vijesti

Krizni sastanak u Minsku: Rukovanje Putina i Porošenka

Objavljeno

-

Prvi put nakon više mjeseci ukrajinski i ruski predsjednik pozdravili su se stiskom ruke. Obojica traže uspostavu mira u kriznom području. Ali na istoku Ukrajine je stvarnost sasvim drukčija.
putin porošenko
U sjeni teških borbi u istočnoj Ukrajini ruski predsjednik Putin i ukrajinski predsjednik Porošenko sastali su se u potrazi za izlazom iz krize. “U Minsku se odlučuje sudbina svijeta i Europe”, rekao je Petro Porošenko u glavnom gradu Bjelorusije. Vladimir Putin je od Ukrajine zatražio mirno rješenje sukoba. Vojska i pobunjenici su, međutim, izvijestili o stotinama mrtvih u samo 24 sata. Rusija je priznala da su na kriznom području i njezini vojnici.

Na početku razgovora su se ruski i ukrajinski predsjednik pozdravili stiskom ruke. To je bio njihov prvi susret nakon lipnja ove godine. Porošenko se u Minsku ponovno založio za svoj mirovni plan. Cilj razgovora je, rekao je, zaustavljanje krvoprolića u njegovoj zemlji i pronalazak političkog kompromisa. On je, prema izvještajima ruskih novinskih agencija, članove Euroazijske carinske unije – Rusiju, Bjelorusiju i Kazahstan – da sudjeluju na donatorskoj konferenciji za istok Ukrajine. Prema navodima promatrača, Porošenko i Putin su izbjegavali međusobne optužbe.
Moskva je spremna za nastavak dijaloga o krizi, rekao je Putin. Prozapadno vodstvo u Kijevu bi, dodao je, trebalo pregovarati i s pobunjenicima. Na sastanku je sudjelovala i delegacija iz Bruxellesa na čelu s povjerenicom EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton.
lukašenko

Zarobljeni vojnici – glavna vijest u Minsku

Veliku prašinu u Minsku su podigle vijesti o zarobljavanju deset ruskih padobranaca na rubu zone borbi u regiji Donjeck. Ukrajina predbacuje Rusiji da potpomaže pobunjenike na istoku Ukrajine svojim vojnicima. Jedan djelatnik ministarstva obrane u Moskvi je, prema pisanju agencija, potvrdio zarobljavanje ruskih vojnika. Radilo se, rekao je, o graničnoj ophodnji koja je na neoznačenoj trasi slučajno prešla na ukrajinski teritorij.

Vodstvo u Kijevu i pobunjenici javljaju o žestokim borbama. U samo 24 sata ubijeno je gotovo 250 militantnih pobunjenika, priopćilo je ukrajinsko Sigurnosno vijeće. Prema navodima separatista, više od 80 ukrajinskih vojnika je ubijeno ili ranjeno i peko 40 zarobljeno, javljaju ruske agencije. Sigurnosno vijeće u Kijevu je pak priopćilo da su ubijena i četiri graničara. Prema navodima gradskog vijeća u Donjecku, u paljbi na grad su poginula i tri civila.
minsk
Porošenko: Eurointegracije nisu provokacija Rusije

Po dolasku u Minsk Porošenko se prvo sastao s Catherine Ashton. On je naglasio da integracija Ukrajine u strukture EU-a nije provokacija susjedne Rusije: “Naprotiv, Sporazum o pridruživanju EU-u bi trebao ojačati trgovinu”. Euroazijsku carinsku uniju je pozvao da stvori prostor za suradnju sa slobodnom trgovinskom zonom između Ukrajine i EU-a. On je signalizirao spremnost za daljnje pregovore između Euroazijske unije, Ukrajine i EU-a. I Putin je pozdravio tu ideju.
Nove izbore za parlament koje je Porošenko sazvao za 26. listopada pobunjenici na istoku zemlje, pak, shvaćaju kao provokaciju. Glasnogovornik separatista Sergej Kavtaradse je rekao kako na područjima koje kontroliraju pobunjenici neće biti glasovanja i zaprijetio je “oštrim reakcijama”. Porošenko se, pak, nada da bi prijevremeni izbori mogli stabilizirati Ukrajinu.
Izvor:DW.DE

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari