Pratite nas

Vijesti

Krizni sastanak u Minsku: Rukovanje Putina i Porošenka

Objavljeno

na

Prvi put nakon više mjeseci ukrajinski i ruski predsjednik pozdravili su se stiskom ruke. Obojica traže uspostavu mira u kriznom području. Ali na istoku Ukrajine je stvarnost sasvim drukčija.
putin porošenko
U sjeni teških borbi u istočnoj Ukrajini ruski predsjednik Putin i ukrajinski predsjednik Porošenko sastali su se u potrazi za izlazom iz krize. “U Minsku se odlučuje sudbina svijeta i Europe”, rekao je Petro Porošenko u glavnom gradu Bjelorusije. Vladimir Putin je od Ukrajine zatražio mirno rješenje sukoba. Vojska i pobunjenici su, međutim, izvijestili o stotinama mrtvih u samo 24 sata. Rusija je priznala da su na kriznom području i njezini vojnici.

Na početku razgovora su se ruski i ukrajinski predsjednik pozdravili stiskom ruke. To je bio njihov prvi susret nakon lipnja ove godine. Porošenko se u Minsku ponovno založio za svoj mirovni plan. Cilj razgovora je, rekao je, zaustavljanje krvoprolića u njegovoj zemlji i pronalazak političkog kompromisa. On je, prema izvještajima ruskih novinskih agencija, članove Euroazijske carinske unije – Rusiju, Bjelorusiju i Kazahstan – da sudjeluju na donatorskoj konferenciji za istok Ukrajine. Prema navodima promatrača, Porošenko i Putin su izbjegavali međusobne optužbe.
Moskva je spremna za nastavak dijaloga o krizi, rekao je Putin. Prozapadno vodstvo u Kijevu bi, dodao je, trebalo pregovarati i s pobunjenicima. Na sastanku je sudjelovala i delegacija iz Bruxellesa na čelu s povjerenicom EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton.
lukašenko

Zarobljeni vojnici – glavna vijest u Minsku

Veliku prašinu u Minsku su podigle vijesti o zarobljavanju deset ruskih padobranaca na rubu zone borbi u regiji Donjeck. Ukrajina predbacuje Rusiji da potpomaže pobunjenike na istoku Ukrajine svojim vojnicima. Jedan djelatnik ministarstva obrane u Moskvi je, prema pisanju agencija, potvrdio zarobljavanje ruskih vojnika. Radilo se, rekao je, o graničnoj ophodnji koja je na neoznačenoj trasi slučajno prešla na ukrajinski teritorij.

Vodstvo u Kijevu i pobunjenici javljaju o žestokim borbama. U samo 24 sata ubijeno je gotovo 250 militantnih pobunjenika, priopćilo je ukrajinsko Sigurnosno vijeće. Prema navodima separatista, više od 80 ukrajinskih vojnika je ubijeno ili ranjeno i peko 40 zarobljeno, javljaju ruske agencije. Sigurnosno vijeće u Kijevu je pak priopćilo da su ubijena i četiri graničara. Prema navodima gradskog vijeća u Donjecku, u paljbi na grad su poginula i tri civila.
minsk
Porošenko: Eurointegracije nisu provokacija Rusije

Po dolasku u Minsk Porošenko se prvo sastao s Catherine Ashton. On je naglasio da integracija Ukrajine u strukture EU-a nije provokacija susjedne Rusije: “Naprotiv, Sporazum o pridruživanju EU-u bi trebao ojačati trgovinu”. Euroazijsku carinsku uniju je pozvao da stvori prostor za suradnju sa slobodnom trgovinskom zonom između Ukrajine i EU-a. On je signalizirao spremnost za daljnje pregovore između Euroazijske unije, Ukrajine i EU-a. I Putin je pozdravio tu ideju.
Nove izbore za parlament koje je Porošenko sazvao za 26. listopada pobunjenici na istoku zemlje, pak, shvaćaju kao provokaciju. Glasnogovornik separatista Sergej Kavtaradse je rekao kako na područjima koje kontroliraju pobunjenici neće biti glasovanja i zaprijetio je “oštrim reakcijama”. Porošenko se, pak, nada da bi prijevremeni izbori mogli stabilizirati Ukrajinu.
Izvor:DW.DE

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Ekshumirani posmrtni ostaci na Maceljskoj gori

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Na području zvanom Križanov jarek pronađena je masovna grobnica. Obradi se pristupilo po svim pravilima struke, pri čemu su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 82  žrtve poslijeratnog razdoblja iz grobnice dimenzija 4×4,6 metara

Ministarstvo hrvatskih branitelja na području općine Đurmanec, točnije Maceljske gore, od 18. svibnja 2020. godine započelo je terenska istraživanja, odnosno probna iskapanja.

Već drugi dan istraživanja na području zvanom Križanov jarek pronađena je masovna grobnica. Obradi se pristupilo po svim pravilima struke, pri čemu su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 82  žrtve poslijeratnog razdoblja iz grobnice dimenzija 4×4,6 m.

Dokumentiranje grobnice i nalaza provedeno je s totalnom stanicom koju kao dio standardnog postupanja provodi Uprava za zatočene i nestale, a prilikom obrade grobnice ponovno je svoju potporu pružila Služba kriminalističke tehnike Ravnateljstva policije koja je skenirala i izradila 3D model grobnice.

Svrha ovakvog sveobuhvatnog istraživanja, odnosno dokumentiranja je prikupljanje što više podataka kako bi se dostupni podaci mogli analizirati te kako bi pridonijeti kvalitetnoj rekonstrukciji okolnosti stradanja žrtava. U više navrata Ministarstvo hrvatskih branitelja isticalo je kako se samo jasno definiranim pravilima i pristupom može provoditi sustavno istraživanje.

Paralelno sa ekshumacijom, probnim iskapanjima pregledalo se oko 313 m2 terena na drugom dijelu Križanovog jareka za koja su saznanja ukazivala u postojanje drugog grobišta, međutim posmrtni ostaci nisu pronađeni.

Ministarstvo hrvatskih branitelja, kao i u slučaju provedenih istraživanja na Gračanima, istraživanjima na Maceljskoj gori pristupa sustavno i temeljito, uz potporu Udruge Macelj 1945.

Kvalitetna suradnja uspostavljena je još tijekom mjeseca rujna 2019. godine kada su provedeni zajednički terenski izvid čime su prikupljena vrijedna saznanja o grobištima na ovome području.

Provedba terenskih istraživanja nastavlja se i dalje tijekom mjeseca lipnja te je planirana obrada još nekoliko lokacija na području zvanom Volovčica i Lepa Bukva u prvoj fazi rada. O svim rezultatima i nalazima pravovremeno ćemo obavještavati javnost putem mrežnih stranica.

Sva postupanja provode se temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Milanović: Hrvatska vojska je dio hrvatske tradicije i bez vojske Hrvatska ne bi ni postojala

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović u povodu 29. obljetnice Oružanih snaga RH rekao je u četvrtak kako je Hrvatska vojska dio tradicije i da bez vojske Hrvatska ne bi ni postojala.

“Dvadeset i devet godina u životu jedne mlade nacije s dubokim korijenima već je pomalo tradicija. Hrvatska vojska je ne samo institucija, nego ovakva kakva jest, kako izgleda, kako je odjevena i kakvo oružje nosi, već je polako dio hrvatske tradicije”, poručio je Milanović prilikom svečanog prijema u prigodi obilježavanja Dana hrvatske vojske i Dana hrvatske kopnene vojske.

Tradiciju ne treba izmišljati, dodao je, imamo onu prastaru i onu novu i na nju možemo biti ne samo ponosni, već i zadovoljni onime što smo napravili, ali nikada do kraja. Istaknuo je da se moramo sjetiti i biti vječno zahvalni onima koji su dali život za našu zemlju. Kako je rekao, Hrvatska bi bez diplomacije, bez obzira koliko je važna, postojala, ali bez vojske ne bi.

U diplomaciji se nije ginulo, u uredima nije dobivalo rane, u vojsci se ginulo, rekao je predsjednik.

“Hrvatska vojska je tu, prije svega da brani Hrvatsku, narod, teritorij i interese onako kako ih demokratska hrvatska vlast, izabrana demokratskim načinom, uz sudjelovanje svih društvenih sudionika zacrta i kako građani ove zemlje odluče”, rekao je.

Dodao je da demokracija, moderno zapadno društvo, njegove vrijednosti te tradicija – vojska, obitelj, ali i vjera i crkva za one koji vjeruju, svaka na svoj način, ali povezane čine totalitet i hrvatsku posebnost. Rekao je da se i da se mora ulagati u vojsku, opremu i njezine ljude kako bi oni bili što bolji.

Osvrnuo se i na obilježavanje Dana državnosti te je rekao “koji god to dan bio, sve su to nekako isti dani, istog razdoblja u kojem su nastajale moderna Hrvatska i Hrvatska vojska”.

Dodao je da tradicija vojske ne počinje od nule, ali da ju ne treba tražiti u prošlim vremenima “jer to dijeli hrvatski narod i tu nikada dogovara neće biti”. “Naša državnost kada je vojska u pitanju, počinje upravo onda kad ste vi osnovani”, poručio je predsjednik okupljenima.

U prigodi svečanog obilježavanja, Počasno zaštitna-bojna izvela je novi standard svečanog pozdrava u kojemu se prvi puta koristi puška hrvatske proizvodnje – višenamjenska hrvatska strojnica VHS-D2.

Na svečanom prijemu promaknuo je djelatne generale Oružanih snaga. Tako je u čin general pukovnika promaknut general bojnik Mladen Fuzul, u čin general bojnika promaknuti su brigadni generali Tihomir Kundid, Ivica Olujić, Denis Tretinjak te Krešo Tuškan. U čin brigadnog generala, promaknuti su brigadiri Tomislav Galić i Željko Ljubas, dok je u čin komodora promaknut kapetan bojnog broda Milan Žunić.

Milanović je danas prisustvovao obilježavanju Dana hrvatske vojske i Dana hrvatske kopnene vojske na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” te je uručio činove i pohvale pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske.

Hranj: Hrvatska vojska stvorena je iz ničega

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj podsjetio je da je prošlo 29 godina od dana kad se Hrvatska vojska, tada Zbor narodne garde, postrojio i prvi put predao prijavak vrhovnom zapovjedniku.

“Hrvatska vojska tada je stvorena praktički od ničega, razvijala se u ratnim vremenima, uspjela je obraniti domovinu i uspjela je pobijediti u nametnutom nam ratu”, rekao je Hranj. Dodao je da su se razvoj i modernizacija hrvatske vojske nastavili kroz NATO i Europsku uniju, gdje je Hrvatska vojska dala nemjerljiv doprinos u ostvarenju važnih strateških ciljeva.

“Hrvatska vojska će se i dalje nastavljati modernizirati usprkos svim poteškoćama s kojima se svakodnevno susrećemo. Svi projekti modernizacije i dalje su validni i vjerojatno ćemo ih malo odgoditi zbog ove krize, ali od ničega ne odustajemo”, poručio je Hranj. Istaknuo je da su najveća vrijednost Hrvatske vojske upravo njezi ljudi u koje treba ulagati.

Jazz orkestar Hrvatske vojske pod vodstvom bojnika Davora Dropulića izveo je pjesme “Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj” Daleke obale, “Moja Domovina” Hrvatskog Band Aida, “Dajem ti srce” Doris Dragović te “Tvoja zemlja” Vice Vukova.

Na svečanosti je sudjelovalo 150 državnih i vojnih uzvanika. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari