Pratite nas

Iz Svijeta

Krizni summit o Grčkoj: Dogovor moguć do sredine tjedna

Objavljeno

na

Krizni summit eurozone završen je jučer s porukom da je do srijede navečer, kada je zakazan novi sastanak euroskupine, moguće dovršiti pojedinosti dogovora s Grčkom, ali da je ostalo još puno posla koji treba obaviti u kratkom vremenu.

[ad id=”68099″]

Predsjednici Europskog vijeća i Komisije Donald Tusk i Jean-Claude Juncker izrazili su uvjerenje da će se ovoga tjedna postići rješenje za Grčku.

Grčka je vlada predala popis mjera koje namjerava poduzeti i koje, kako je ocijenjeno na summitu, predstavljaju dobru osnovu za postizanje dogovora sredinom ovoga tjedna.

U tom prijedlog grčka vlada kaže da planira primarni proračunski suficit (u koji se ne računaju izdvajanja za otplatu dugova) od 1 posto BDP-a za ovu godinu i 2 posto za sljedeću. Vjerovnici su dosad tražili primarni suficit od 1,5 posto za ovu i 2,5 posto za sljedeću godinu.

Grčka vlada također predlaže smanjenje poreza na male prihode i njihovo povećenja za velike prihode. Porezi na dobit od 2016. povećali bi se s 26 na 29 posto, a uveo bi se i posebni porez na poduzeća koja ostvaraju dobiti preko 500.000 eura. Predviđa se i povećanje poreza na luksuz, velike automobile, bazene, zrakoplove i brodove dulje od 10 metara.

I dok je grčki premijer u Bruxellesu tražio rješenje za krizu, u zemlji se prosvjedovalo. Nekoliko tisuća Grka okupilo se ispred parlamenta u Ateni kako bi mu dali potporu. Izrazili su želju da Grčka ostane dio eurozone. No okupili su se i oni koji su protiv mjera štednje i sukobili se s drugom stranom. Policija ih je morala razdvajati.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

U Notre-Dame održana misa sa zaštitnim kacigama

Objavljeno

na

Objavio

Točno dva mjeseca nakon katastrofalnog požara – u pariškoj katedrali Notre-Dame služila se prva misa.

Održana je u kapeli u istočnom dijelu zdanja, iza glavnog oltara, jer je svod središnjeg dijela katedrale znatno oštećen.

Svećenici i vjernici na glavama su tijekom mise imali zaštitne kacige. Misu je uživo prenosila katolička televizija KTO-TV.

U požaru katedrali Notre-Dame uništen je krov sagrađen u 12. stoljeću te kupola iz 19. stoljeća.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Marine Le Pen: Izmijenili smo političku kartu Europe

Objavljeno

na

Objavio

Foto: EPA

Francuska političarka Marine Le Pen objavila je u četvrtak da je osnovan novi, krajnje desni stranački klub u Europskom parlamentu, savez euroskeptika iz svih dijelova kontinenta koji moć iz Bruxellesa žele vratiti u nacionalne prijestolnice

U skupini Identitet i demokracija (ID) su Nacionalno okupljanje Marine Le Pen, Liga zamjenika talijanskog premijera Mattea Salvinija i Alternativa za Njemačku (AfD) te nacionalisti iz Austrije, Finske i Danske.

“Izmijenili smo političku kartu Europe”, rekla je Le Pen govoreći o ID-u koji ima 73 od 751 zastupnika i peta je po snazi skupina u parlamentu, odmah iza Zelenih.

Taj će klub zamijeniti skupinu Europa nacija i sloboda koja je imala 36 mandata u posljednjem sazivu europskog predstavničkog tijela.

Stranke predane jačanju Europe osvojile su dvotrećinsku većinu na europskim izborima prošlog mjeseca, no nacionalistički vođe rast na izborima vide kao potvrdu svoje snage.

“I dalje smo manjina, ali veća nego ikad prije”, rekao je čelnik Stranke Finaca Jussi Halla-aho novinarima u Bruxellesu.

Foto: EPA

Stranke okupljene u ID-u prevladale su međusobne razlike i ujedinile se oko načelnih ciljeva – vraćanje moći zemljama članicama, suzbijanje migracija i sprečavanje širenja islama po Europi.

“Ne većim ovlastima EU-a, ne daljnjoj harmonizaciji, ne podrivanju nacionalne države”, rekao je Joergen Meuthen, suosnivač AfD-a.

No, zbog različitih socijalnih i gospodarskih politika, uključujući proračunsku disciplinu, teško da će te stranke moći donijeti neki povezan politički program.

S obzirom da su britanska stranka Brexit i ostale euroskeptične stranke razasute po ostalim političkim blokovima u parlamentu, ID-u će nedostajati mandati da bi blokirali ili podržali zakone.

Salvinijev savjetnik za vanjsku politiku Marco Zanni, čija je Liga jedna od tri najjače u parlamentu, kaže da računaju da će im se priključiti još neke stranke, poput španjolskog Voxa.

Vox je kasnije priopćio da će se pristupiti umjerenim euroskepticima, Europskim konzervativcima i Reformistima (ECR).

“Poručujem svim strankama koji imaju radikalno drugačiji pogled na Europu, ako budemo radili zajedno od toga ćemo korist imati svi”, istaknuo je Zanni.

(Hina)

 

Nacionalno okupljanje Marine Le Pen pobjednik izbora u Francuskoj

 

 

Marine Le Pen: Islamizacija i globalizam su novi totalitarizmi koji prijete europskim zemljama

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari