Connect with us

Događaji

Križnim putem ‘Stopama pobijenih’ obilježeno stradanje nedužnih žrtava

Objavljeno

on

Tradicionalni Križni put Đurmanec – Macelj, okupio je i ove godine brojne hrvatske domoljube, koji su „Stopama pobijenih“ u skrušenoj molitvi propješačili desetak kilometara puta kojim su prolazili ubijeni na Križnom putu 1945.

Na Željezničku postaju u Đurmancu u Hrvatskom Zagorju pristigli su brojni hodočasnici iz Zagreba, Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije. S dostojanstvom i pobožnošću okupili su se da na tom mjestu iskažu svoju zahvalnost i poštovanje prema hrvatskoj mladosti koja je baš s ove Željezničke postaje u poraće 1945. godine, u svibnju i lipnju, dakle prije gotovo punih 70 godina, vezana žicom, natjerana na Križni put, njihov posljednji životni put prema brojnim jamama Maceljskog gorja u koje su ih prethodno ponižene i ubijene bacali partizanski „oslobodioci“, vođeni mržnjom, vjerujući da će ubijajući hrvatsku mladost, ubiti i Hrvatsku.

macelj-1-2-300x218I ove godine Križni put zajednički su organizirali Župa sv. Jurja iz Đurmanca i Udruga Macelj 1945. Posebno je lijepo bilo vidjeti mladež sa upaljenim svijećama i hrvatskim stjegovima iz Župe sv. Jurja, prvopričesnike i krizmanike, pjevače koji su predvodili pjevanje, te vjernike koji su putem hodočasnicima pružali okrjepu i kraći odmor, te se priključili hodočasničkoj koloni prema Crkvi Muke Isusove na Maclju.

Nadahnuti tekst Križnoga puta „Stopama pobijenih“ fra Bonaventure Dude i ove godine kroz Muku Spasiteljevu prikazivao je i užas stradanja, suze, krv i smrt hrvatske mladosti na prostorima ovoga najvećeg hrvatskog stratišta u Hrvatskoj u kasno proljeće 1945., na Macelju, o čemu se u javnosti premalo zna ili zapravo ništa ne zna. Na žalost.

macelj-2-1-300x225Uz domaćeg župnika fra Vladu Mustača pobožnost Križnoga puta vodio je fra Miljenko Stojić iz Hercegovačke franjevačke provincije, koji je vicepostulator u postupku mučeništva pobijenih franjevaca na Širokom Brijegu, te pokretač Informativnog centra „Mi“ i Radio postaje „Mir“ Međugorje, koji je predvodio Misno slavlje po završetku Križnoga puta u Crkvi Muke Isusove na Maclju.

U skrušenoj pobožnosti po završetku svete Mise hodočasnici su razgledali Spomen sobu Maceljskih mučenika, i u tišini, kako to i pristoji danu koji prethodi Gluhoj nedjelji, uputili se svojim domovima.

Ovom pobožnošću Križnoga puta Udruga Macelj 1945. započinje obilježavanje 70. obljetnice Maceljske tragedije.

macelj-4-1-300x226Udruga Macelj 1945. predvođena svojim predsjednikom gosp. dr. Stjepanom Bačićem, nastavlja radom na promicanju istine i poslije smrti svojeg legendarnog predsjednika Stjepana Brajdića, želeći kod hrvatskih ljudi pobuditi pozornost prema ovom zanemarenom dijelu naše povijesti.

Maceljska tragedija mora prerasti okvire župe na području koje se ovaj zločin dogodio.

U tom smislu predstavnici Udruge Macelj 1945. predvođeni predsjednikom gosp. Bačićem zadnjih mjeseci učinili su nekoliko značajnih susreta.

Spomenimo pohod uzoritom kardinalu Josipu Bozaniću, koji je upoznat s aktivnostima kojima Udruga namjerava obilježiti ovogodišnju 70. obljetnicu.

Kardinal Bozanić obećao je sudjelovanje Hrvatske biskupske konferencije na svetoj Misi 7. lipnja na Maclju.

Jednako tako i g-đa predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović upoznata je s djelovanjem Udruge.

Marom vrijednog člana Udruge, domoljuba gosp. Damira Borovčaka, upravo se dovršava Monografija o Macelju, koja bi trebala biti predstavljena uoči 7. lipnja.

S predstavnicima Krapinsko-zagorske županije učinjeni su razgovori o prostoru Maceljske gore, koja bi trebala kroz Prostorno-plansku dokumentaciju Županije postati Spomen područje Macelj.

Vjerujemo da ćemo u slijedećim danima i tjednima koji su pred nama biti u prilici upoznati domoljubnu hrvatsku javnost s radnjama Udruge Macelj 1945. koje slijede, prije središnje komemoracije Maceljskim žrtvama u nedjelju 7. lipnja 2015. godine u 16:00 sati, na prostoru Crkve Muke Isusove na Maclju.

Premda nas od Uskrsa dijele još dva tjedna, danas, na Gluhu subotu, po završetku Križnoga puta Đurmanec-Macelj, kada stvarnost ljudskoga groba, pa i ovog ogromnog „hrvatskog groba na Macelju“ ne daje poruku života, ali Kristov nam Grob daje nadu, daje vjeru u život. S tom porukom Kristovog Groba i žarkom molitvom da i našem Hrvatskom Narodu napokon sine zora Uskrsnoga Jutra, svim hrvatskim ljudima upućujemo čestitku:

SRETAN USKRS!

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari