Pratite nas

Kolumne

Kršćani na raskrižju: Božji kvasac za preobrazbu svijeta

Objavljeno

na

Ponovno jača pritisak migranata, koji polazi iz Grčke, nastavlja kroz Albaniju te iz Crne Gore ulazi u Bosnu i Hercegovinu. U Hrvatskoj koridor ide kroz Karlovačku županiju, a preko Kupe ulaze u Sloveniju.

Čini se da su u pravu oni koji su tvrdili da golemi val migranata koji je prije tri godine preplavio Europu, tek početak golemog egzodusa povijesnih razmjera.

Susrećemo se s valom izbjeglica koji bježe od strahota rata i prema čemu čovjek, nipošto ne smije biti ravnodušan. Istina je, međutim, da veliki broj migranata kreće na taj daleki put tražeći bolje u sigurnije uvjete života.

Kršćanska ljubav od nas traži da imamo sućuti i da pomoglemo ljudima koji su u nevolji. Opažamo, međutim, da među mnogim migrantima, pristižu i oni koji javno, pa čak i agresivno promiču ideje tzv. islamske države od koje su navodno pobjegli. Sve to on nas traži mudrost i razboritost, pa i oprez.

Naime! Javna je tajna da postoje globalistički planovi da se u Europu ciljano useli golemi broj migranata koji bi, s obzirom na posve različiti vjerski i kulturni identitet trebali poslužiti rastakanju kršćanskog identiteta Europe.

O tome su pisali i najugledniji europski inetelektualci u svojoj već poznatoj Pariškoj povelji. Oni ukazuju da europske globalističke elite, pojednostavljeno govoreći, žele iskoristiti radikalni islam za rušenje kršćanskoga identiteta Europe, a potom, polazeći od pretpostavke da je „europska kultura … u nekom smislu civilizacijski ipak nadmoćna“, da će se „asimilacija nužno dogoditi prirodnim putem, i to brzo“.

Potpuno je jasno da je njihova globalistička utopija na posve nerealnim osnovama. Ponajprije stoga jer režu granu na kojoj sjede. Naime, snaga europske kulture i je u tome što je ona neraskidivo povezana s kršćanskim korijenima. Osim toga, povijesno iskustvo Rimskoga Carstva ukazuje na njihovu pogrešnu računicu.

Kao o današnja Europa, to se Carstvo ubrzano demografski urušavalo, te je otvaralo svoje granice barbarima, koji su postupno kolonizirali Rimsko Carstvo. Rimske legije sve više su popunjavane Gotima, koji su postupno preuzimali zapovjedne strukture. Potom su prema nahođenju rušili i postavljali rimske careve, dok napokon nisu srušili i Carstvo.

No da se vratimo današnjem vremenu. Planskim doseljavanjem migranata, među kojima ima značajan broj pobornika radikalizma islamske države, sraz europske uljudbe s posve drukčijim mentalitetom migranata, sve više poprima obirise islamsko – kršćanskog sukoba, iako kršćani u njemu uopće ne sudjeluju.

Ono u čemu kršćani trebaju sudjelovati i u čemu su odgovorni, to je autentično življenje evanđelja. Premalo je istinskog kršćanskog kvasca koji bi preobrazio lice Europe. Bi li antikršćanski globalisti mogli nametati svoje izratito antikršćanske zakone da ih kršćani ne biraju? Po vjeri u utjelovljenu Božju Riječ koja je u ljudski rod došla kao Dijete i koja je spasila i otkupila svijet, možemo reći da je kršćanstvo vjera u dijete, vjera u novorođeni ljudski život.

Unatoč tome, sve europske zemlje, manje ili više bilježe prirodni pad stavnovništva. Taj proces u Europi, a u Hrvatskoj još više, poprima zabrinjavajuće, katastrofične trendove. Više nije upitno hoće li se Europa demografski urušiti, a čije naličje je ubrzana kolonizacija Europe, nego je pitanje kako brzo će se to dogoditi.

Sveti Benedikt, zaštinik Europe, u šestom je stoljeću promatrao kako njegov rimski narod nepovratno gubi svoju nekadašnju moć i kako njime vladaju arijanski Goti. On je taj trenutak prepoznao kao Božji znak i Božji poziv.

Osnovao je redovničku zajednicu, koja je Božjim kvascem preobrazila, kristijanizirala i stvorila Europu, čije plodove i mi danas baštinimo.

To je poziv i današnjim kršćanima u Europi, da budu kvasac. Štogod da se događalo s današnjom Europom, pred kakve god krize i izazove nailazili, sasvim sigurno ostat će ono što je Božje i Bog će sačuvati svoj „Ostatak“, koji će preobraziti lice Europe i lice svijeta!

To je zapravo i poruka nama kršćanima, nama Hrvatima, koji volimo i kojima je stalo do opstanka i budućnosti hrvatskoga naroda i njegova kršćanskog identiteta.

Marijan Križić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Od hrvatskih političara gori mogu biti samo hrvatski birači

Objavljeno

na

Objavio

Nekad davno, dok je u Hrvatskoj još vladao komunizam, postojala je samo jedna partija, Savez komunista. No, i u takvom sustavu gdje nije bilo slobodnih izbora, stvarni život probijao je svoj put, pa je bilo izbora s više kandidata. Postojale su, naime, partijske frakcije koje su za čelne funkcije kandidirale svoje ljude. Na taj su način 1980-ih birani i šefovi partije i omladine.

Tridesetak godina poslije, u višestranačju, kao da radimo puni krug nazad. U vladajućem HDZ-u održani su izbori za novog predsjednika Mladeži HDZ-a. Nije bilo protukandidata, pa je glatko prošao momak izabran prije toga u stranačkom vrhu, 29-godišnji Ivan Vidiš. Naravno, ima savršeni životopis, koji podsjeća na karijerni put šefa stranke Andreja Plenkovića, za kojega je, uostalom, Vidiš kao pripravnik i radio u Bruxellesu u doba kad je Plenković bio europarlamentarac , piše Davor Ivanković/VečernjiList

Vidišev je otac, naravno, diplomat i MVP-ovac, kao i kompletna aktualna vladajuća politička elita Hrvatske. Mladi Vidiš je vjerojatno dobar izbor, no porazno je što je svoju političku karijeru započeo uz demokratski deficit. Bez natjecanja, sučeljavanja s protukandidatima, odmjeravanja i svladavanja vještine izborne kampanje, nego je već kao mladi političar postavljen dekretom. To je kriva poruka i time mu je već u startu učinjena medvjeđa usluga. No, ako mladi Vidiš nije imao izbora, imao je vrh HDZ-a, no ipak je mladež natjerao na izbore po dekretu. S tih izbora mediji su Vidiša samo spomenuli, ali su citirali Plenkovića i glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića. Plenković je svojoj mladeži poručio da bude hrabra i odvažna, Jandroković da mora biti buntovna, kritična, kreativna i inovativna. Kako će, za ime Božje, ti mladi biti sve to kada ih se zarana podučava dekretu vodstva umjesto demokratskoj proceduri. Da slušaju šefove, pa će, još ako imaju i društveni pedigre, ući u kastu državnih činovnika. I kako onda sada zvuči poruka vladajućih mladima da ostanu ovdje, da će biti bolje. Ma na temelju čega? Poruka im je to da nikad neće imati priliku za demokratsko natjecanje.

Plenkoviću i njegovu vodstvu to očito nije problem jer u hrvatskoj političkoj javnosti najvažniji je rezultat, a ne procedura. I Plenković je u ljeto 2016. na čelo HDZ-a došao bez protukandidata. Bilo je zainteresiranih, kao i u slučaju mladog Vidiša, ali su im stranački oligarsi “sugerirali” da odustanu od kandidature. I jesu, pod parolom da bi “njihova kandidatura dovela do polarizacije unutar HDZ-a”. Olakotna okolnost pri izboru Plenkovića je to da baš i nije bilo vremena za “širi izborni postupak”, jer je do parlamentarnih izbora bilo samo nekoliko mjeseci. Bez obzira na taj alibi, sada, s obzirom na nastavak nedemokratskog unutarstranačkog trenda, može se reći da će ono započeto u demokratskom deficitu kasnije završiti demokratskim deficitom.

Da procedura, principi i kakav-takav moralni ustroj hrvatskog parlamentarizma tonu prema dnu pokazujue i aktualni parlamentarni kaos, kao i onaj u zagrebačkoj skupštini. U postupcima u kojima više ništa nije sveto sada već deseci zastupnika i vijećnika pretrčavaju u drugi tabor, kao na sajmovima na hrvatskim periferijama. Sve bizarnije pretumbacije postaju model, a ne poremećaj. Zašto? Prvo, zato što to nimalo ne smeta onima koji čine moralni harakiri, drugo, stoga što to nimalo ne smeta vladajućima i osigurava im poziciju, a treće, ujedno i najgore, zato što takvu rabotu hrvatski birači još uvijek ne kažnjavaju. Naprotiv. Za njih ti vješti politički nakupci postaju narodni junaci i hajduci, kojima treba aplaudirati jer su se dobro snašli.

Za razliku od situacije u Saboru i zagrebačkoj Skupštini, kada je ona očajna Splićanka dala mito splitskom kirurgu da joj spasi muža, po zakonu je bila jednako kriva zbog davanja mita kao i onaj tko ga je primio. Za taj moralni rasap u politici posljedice bi trebali snositi i prebjezi i oni koji su ih na to navukli. A kada je riječ o prebjezima kojima je bila ugrožena egzistencija i pristojan život, što ih stavlja u poziciju ucijenjene žrtve, tada je krimen onoga koji ih je politički vabio i veći. I dok nema sumnje da prebjezi imaju svoj rok trajanja u politici samo do idućih izbora, nije sigurno da će i vladajući osjetiti posljedice. Politički pragmatizam Plenkovića i Bandića jest efikasan, premda nakaradan politički i moralno. Postoje veliki izgledi da oni nastave s istom praksom zato što nemaju straha da će im se to obiti o glavu. Jer da je drukčije ne bi Hrvati Bandića birali šest puta, ili Stipu Mesića dva puta. Nažalost, od hrvatskih političara gori mogu biti samo hrvatski birači.

Davor Ivanković/VečernjiList

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Ma baš njih briga za tamo neke ustašoidne Hercegovce

Objavljeno

na

Objavio

Josip Jović – Tko se sve to tamo miješa u BiH

Saborska Deklaracija o položaju Hrvata u BiH kreće se u okviru već milijun puta izrečenih stavova o cjelovitosti, eurointegracijama, ravnopravnosti i konstitutivnosti. Prigovori Bože Petrova i Milijana Brkića kako je riječ o nedovoljno jasnom i konkretnom apelu, koji je Brkić nazvao lukom i vodom, apsolutno su na mjestu.

Ostaje dojam kako je Deklaracija donesena više radi umirivanja vlastite savjesti nego radi želje da se nešto stvarno i učini, pa se predlagači, osim Bože Ljubića, i nisu pretjerano trgali u obrani od kritika i napada.

U saborskoj su raspravi na Deklaraciju žučno i zlobno reagirali Vesna Pusić, Nenad Stazić i još neki s tog spektra duginih boja, ali s jedne druge točke gledišta. Oni su Deklaraciju ocijenili kao flagrantno miješanje u unutarnje stvari druge države te kao nastavak “pogubne Tuđmanove politike”.

A tko se sve nije miješao i ne miješa se u unutarnje stvari susjedne države za koju je uopće teško kazati da je država i koje ne bi ni bilo da nije tog miješanja. Miješa se SAD, miješa se EU, miješa se Rusija, miješa se Srbija, miješa se na naročit način i Turska, a da nitko od ovih koji su sada graknuli nisu ni slova prozborili.

Opasno je samo kad se miješa Hrvatska, koja je također potpisnica i jamac Daytonskog sporazuma na koji se svi, s različitim tumačenjima, pozivaju. Ma baš njih briga za tamo neke ustašoidne Hercegovce, najbolje da nestanu.

O “miješanju Hrvatske” prosvjedovao je trojac bivših visokih predstavnika (Bildt, Ashdown, Schiling), koji su “stabilnost” gradili potiskivanjem najmalobrojnijih, a pridružili su im se Stjepan Mesić i Ivo Josipović. I Željko Komšić na valu bošnjačkog unitarizma, na kojem je isplivao na mjesto člana Predsjedništva, vrišti o miješanju Hrvatske, prijeteći kako bi Hrvati u središnjoj Bosni mogli doživjeti sudbinu sunarodnjaka u Posavini.

Zašto, pitaju se protivnici Deklaracije, nije bilo prigovora na izborni sustav onda kad je izabran Dragan Čović, nego tek sada nakon Komšićeva izbora. Opet jeftino i netočno. Čović je biran po tada važećem izbornom zakonu, a tek nakon toga je Ustavni sud taj zakon proglasio neustavnim. Njegovu promjenu tražile su sve hrvatske stranke u BiH pune dvije godine prije najnovijih izbora. Čovićev je izbor bio legitiman jer su ga birali Hrvati kao svoga predstavnika, dok su Komšića birali Bošnjaci, što je čista podvala i izigravanje duha Daytona.

I ne radi se samo o izboru članova Predsjedništva, nego i o izboru zastupnika u domovima naroda. Svođenje cijelog problema na unutarstranačke i osobne motive je namjerna banalizacija problema. Ne radi se tu ni o HDZ-u ni o Čoviću ni o Komšiću. Oni su samo likovi jedne višedesetljetne, pa i višestoljetne drame.

Josip Jović/SlobodnaDalmacija.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari