Connect with us

Hrvatska

Krstičević: Čovjek je gravitacijsko središte razvoja i nadogradnje pobjedničke Hrvatske vojske

Objavljeno

-

“Temeljni cilj zakona je povećanje funkcionalnosti i spremnosti Hrvatske vojske te podizanje standarda i uvjeta života i rada vojnika, dočasnika i časnika, službenika i namještenika”, poručio je u četvrtak potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević sa sjednice Vlade koja je prihvatila izmjene i dopune Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama RH te ih uputila u Hrvatski sabor na donošenje.

Ministar Krstičević naglasio je da je čovjek gravitacijsko središte razvoja i nadogradnje pobjedničke Hrvatske vojske.

Novim izmjenama i dopunama Zakona o obrani dodatno se uređuje definiranje pojmova i predlaže da se za Oružane snage RH koristi i naziv Hrvatska vojska, a da se naziv Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana promijeni u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Također, izmjene i dopune Zakona o obrani uključuju i jasnije utvrđivanje prava i obveza pričuvnog sastava, što će omogućiti proširenje personalne baze za popunu profesionalnog i pričuvnog sastava Oružanih snaga i na taj način osigurati veću operativnost u provedbi zadaća koje proizlaze iz obveza utvrđenim Zakonom i strateškim dokumentima.

U izmjenama Zakona o službi u OSRH predložene su promjene koje podrazumijevaju vraćanje plaćanja rada umjesto postojećeg isključivog plaćanja dužnosti te uvođenje posebnih naknada za stražu, dežurstvo i rad na terenu.

Iz Ministarstva obrane RH ističu kako će se predloženim izmjenama pripadnicima Hrvatske vojske omogućiti bolji profesionalni razvoj, kao i vraćanje dostojanstva vojnog poziva radi većeg interesa za pristup u Oružane snage te pridonijeti povećanju sigurnosti i zaštite RH i njezinih građana, kroz promicanje vojnog poziva i vrijednosti Domovinskog rata.

Tim se Zakonom predlaže i uvođenje prvog ugovora za vojnike/mornare na određeno vrijeme na dvije godine i drugog ugovora na neodređeno vrijeme u trajanju službe najdulje do 45 godine života čime se zamjenjuju postojeća tri ugovora na određeno vrijeme (na 4, 5 i 6 godina).

Takvim se rješenjem postiže sigurnost zaposlenja i mogućnost životnog i financijskog planiranja uz sva prava koja rad na neodređeno vrijeme nosi, poručili su iz MORH-a.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas