Pratite nas

Hrvatska

Krstičević: Danas s Josipovom obitelji tuguje i njegova druga obitelj, obitelj Hrvatske vojske

Objavljeno

na

Tijelo hrvatskog vojnika Josipa Briškog, koji je poginuo u napadu u Afganistanu, stiglo je jutros u zagrebačku zračnu luku. Na Plesu je dočekan uz najviše vojne počasti. U prepunoj dvorani Ministarstva obrane održana je komemoracija.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević dirljivim se govorom oprostio od poginulog skupnika. Ministar je rekao da će se poginulom vojniku odati posebna čast preimenovanjem Središta za međunarodne vojne operacije u ”Središte za međunarodne vojne operacije Josip Briški”. ”Ne postoje riječi i djela koja mogu utješiti obitelj i vrratiti izgubljeni život. Danas s Josipovom obitelji tuguje i njegova druga obitelj, obitelj Hrvatske vojske”, rekao je kroz suze ministar.

Načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov uputio je posljednji pozdrav poginulom Josipu. ”’Kad sam primio vijest o napadu Kabulu i smrti našeg vojnika, osjetio sam strašan gubitak, prazninu, tugu koja će nas stalno pratiti. Njegov odlazak sve nas je duboko potresa, i vojsku i cijelu javonst. Danas Hrvatska tuguje za svojim mladim sinom”, rekao je Šundov. ”Bio je jedan od onih među nama koji su znali da moć čovjeka nije u veličanju samoga sebe već u služenju domovini”, rekao je Šundov i poručio da će Hrvatska vojska i Ministarstvo obrane osigurati svu potrebnu pomoć obitelji Briško.

Posljednji pozdrav uputila je predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović. ”Kad sam primila prve vijesti o teškom stradavanju vojnika u Kabulu, još uvijek sam vjerovala, nadala se i molila da će nas mimoići najteža vijest. Ubrzo je nadu zamijenila tuga”, rekla je predsjednica.

”Nisam imala privilegiju poznavati Josipa osobno, ali riječi svih onih koji su ga poznavali jasno govore što je svima značio i što je značio Hrvatskoj. Njegova služba potvrđuje njegovu odanost domovini, hrabrost i odvažnost, a i njegovu ljudsku dobrotu. U Afganistan se uputio kako bi ljudima te namučene zemlje pružio nadu u bolju budućnost.

Dragi pripadnici Hrvatske vojske, gubitak vašeg brata po oružju bolan je podsjetnik na veličinu vašeg poziva. Njegujte uspomenu na Josipa i odajte mu počast onako kako to vojnici čine”, kazala je u svom govoru.

 

Jan Ivanjek: Ne može se isključiti mogućnost hibridnog ratovanja

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari