Pratite nas

Pregled

Krstičević: Hrvatska će nastaviti sudjelovati u misiji obuke iračkih snaga

Objavljeno

na

Foto: MORH / J. Kopi

Ministri obrane zemalja članica NATO-a, među njima i hrvatski ministar Damir Krstičević, potvrdili su na svom sastanku u četvrtak u Bruxellesu potporu Iraku i jačanju NATO-ove misije obuke iračkih snaga u kojoj će i Hrvatska nastaviti sudjelovati.

Ministar Krstičević rekao je da je Hrvatska prisutna sa 7 vojnika, od kojih su se dvojica vratila kući, a da će se preostalih pet postupno vraćati iz Kuvajta u Irak.

Nakon eskalacije sukoba u Iraku početkom ove godine slijedom američkog napada i ubojstva zapovjednika Iranske revolucionarne garde, Kasima Sulejmanija, Hrvatska je povukla svoje vojnike iz Iraka u Kuvajt, gdje čekaju daljnji razvoj situacije.

“Dogovoreno je da se sve vrati na početno stanje od 4. siječnja, što znači da se nastavlja NATO-ova misija u Iraku. Sinoć je došao dokument iračke vlade u kojem podržava i jamči sigurnost osoblju NATO-a i stoga je donesena odluka da se vojnici postupno vraćaju”, rekao je Krstičević.

Na dvodnevnom sastanku ministara obrane NATO-a, koji je završio u četvrtak, bilo je riječi o operacijama i misijama NATO-a, o transatlantskoj suradnji, suradnji između EU-a i NATO-a te u raspodjeli tereta troškova zajedničke obrane.

Hrvatska trenutno sudjeluje s 438 vojnika u sedam operacija potpore miru te u dvije operacije prednje ojačane prisutnosti.

Govoreći o suradnji EU-a i NATO-a, Krstičević je istaknuo da je to iznimno važno te u tom smislu najavio da će se u Splitu 9. lipnja održati konferencija s ciljem jačanja te suradnje. Na toj će konferenciji sudjelovati visoki predstavnici EU-a i Sjedinjenih Država.

Ministri su također razgovarali i o vojnoj vježbi Defender Europe 2020., najvećoj vojnoj europsko-američkoj vježbi u posljednjih 25 godina. Sudjelovat će 37 tisuća vojnika iz zemalja članica NATO-a.

“Američki vojnici doći će u četiri europske luke i biti raspoređeni u šest država. Tu će se testirati kretanje opreme i vojnika. Na poligonima će se voditi vježbe s ciljem jačanja interoperabilnosti. Hrvatska će sudjelovati sa svojim snagama koje su raspoređene u Poljskoj i Litvi”, rekao je Krstičević.

Uz sudjelovanje na dvodnevnom sastanku ministara obrane NATO-a, Krstičević je u Bruxellesu održao i odvojene bilateralne sastanke s poljskim ministrom Mariuszom Blaszczakom i litavskim ministrom Raimundasom Karoblisom.

MInistar Krstičević je izrazio zadovoljstvo što mu je poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak potvrdio sudjelovanje poljskih zračnih snaga na prvom međunarodnom vojnom aeromitingu CROIMAS, koji će se održati 30. svibnja ove godine u Zadru prigodom proslave tridesete obljetnice hrvatske državnosti.

Krstičević je rekao da su svoje sudjelovanje do sada potvrdili Francuzi, Talijani, Austrijanci, Švicarci i Poljaci. “Hrvatska je 1990-tih bila sama, ali danas više nije. Bit će to spektakl kakav Hrvatska zaslužuje kako bismo odali zahvalnost svim hrvatskim braniteljima, ogromnoj žrtvi koja je plaćena za hrvatsku slobodu”, rekao je. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Ivan Đikić: Sad smo u najopasnijoj fazi

Objavljeno

na

Objavio

Ugledni hrvatski znanstvenik sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu Ivan Đikić u N1 studiju uživo govorio je o svemu što trebate znato o epidemiji koronavirusa.

Prije nekoliko dana Đikić je u javnom apelu upozorio građane što trebaju činiti u krizi da bi se nastavili dobri rezultati koje Hrvatska u borbi protiv virusa ima u usporedbi s ostalim zemljama.

Komentirajući kako politika odgovara na izazove oko epidemije koronavirusa, Đikić je rekao da je najvažnije da stručnjaci, epidemiolozi, infektolozi i znanstvenici daju točne podatke i da politika bude u pozadini i sluša struku te na temelju njihovih savjeta donosi odluke.

“U Hrvatskoj smo imali sreće da je ministar zdravstva preuzeo odgovornu funkciju da je prvo bio stručnjak, pa onda političar. Vidi se da nije iskorištavao svoju funkciju u Vladi niti političku iskaznicu, nego je prvo bio stručnjak i radio za dobrobit Hrvatske”, rekao je Đikić, pohvalivši i ostalo zdravstveno osoblje, dodavši da i oni svi rade za dobrobit društva te da nemaju političku iskaznicu.

“Sada smo u najopasnijoj fazi, u domu u Splitu može se dogoditi proboj virusa u nekontroliranu populaciju i možemo izgubiti podatke koji su dobri. Ne smije se dogoditi da najavljujemo relaksaciju mjera, ne smijemo govoriti ljudima da ostaju doma, a onda se nađu problemi na političkoj strani. Neka se svi povuku i puste stručnjake da rade. Hrvatska nije ni blizu na vrhu svjetske borbe protiv covida, nema razloga da se uspoređujemo s drugima, da se hvalimo kako smo dobri, a istovremeno radimo ovakve gafove. Ne smijemo izgubiti utakmicu u produžetku”, poručio je Đikić gostujući na N1.

Uputio je nekoliko vrlo direktnih savjeta za ljude.

“Budite odgovorni, razumite da nemamo lijekova ni cjepiva, jedino što možemo je da zajedničkim naporima izoliramo virus u našim sredinama, tako ćemo ga pobijediti, ako se budemo ponašali skladno. Stručnjacima trebamo vjerovati, trebamo imati povjerenja u znanost, ali moramo zajednički sudjelovati da bismo uspjeli”, poručio je Đikić.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

MVEP poziva naše državljane u inozemstvu da odgode putovanja u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, u dogovoru sa Stožerom za civilnu zaštitu, u utorak je ponovo uputilo apel hrvatskim državljanima koji privremeno ili stalno žive i rade izvan zemlje da do daljnjega odgode putovanja u Hrvatsku koja nisu nužna.

“Savjetujemo da hrvatski državljani ostanu u svojim mjestima boravka kako bi se što manje izlagali i time smanjili ugrozu zaraze koronavirusom za sebe, vlastitu obitelj, ali i okolinu. Preporuča se izbjegavanje svih putovanja u svrhu kratkotrajnog boravka u Hrvatskoj koja nisu žurna”, priopćio je MVEP.

Ministarstvo skreće pozornost da će svi koji ulaze u Hrvatsku iz drugih zemalja biti upoznati s mjerom obveznog smještaja u karantenu na razdoblje od 14 dana ili će morati provesti obveznu mjeru samoizolacije u razdoblju od 14 dana.

“Istim postupkom bit će podvrgnuti i pri povratku u države iz kojih su doputovali”, ističe MVEP.

Ministarstvo također upozorava na učestale promjene situacije u drugim državama, uključujući i pravila vezana uz prelazak graničnih prijelaza ili putovanja u zračnom prometu, što može otežati ili onemogućiti povratak hrvatskim državljanima u države u kojima žive i rade. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari