Pratite nas

Hrvatska

Krstičević: Hrvatska je danas suočena s novim izazovima, koji traže zajedničku suradnju i uključivost svih razina vlasti

Objavljeno

na

Izvor: Splitsko-dalmatinska županija

Ministar Krstičević na obilježavanju Dana Splitsko-dalmatinske županije

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade, nazočio je u ponedjeljak, 30. rujna 2019. svečanoj sjednici Županijske skupštine u Splitu prigodom obilježavanja Dana Splitsko-dalmatinske županije.

Svečanoj sjednici Županijske skupštine nazočili su župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar i drugi visoki uzvanici, priopćio je MORH

Ministar Krstičević u ime predsjednika Vlade uputio je čestitke povodom Dana Splitsko-dalmatinske županije, istaknuvši kako je počašćen sudjelovati na svečanoj sjednici povodom obilježavanja Dana županije i blagdana Svetog Jeronima, zaštitnika Dalmacije: „Uvijek mi je drago biti u našoj Dalmaciji, ovdje u Splitu, ali i svim drugim gradovima i općinama naše lijepe županije, među svojim narodom, prijateljima i suborcima!“, poručio je.

Tom je prigodom također zahvalio svim Dalmatincima koji su sudjelovali u oslobađanju Republike Hrvatske istaknuvši kako je Splitsko-dalmatinska županija dala nemjerljiv doprinos u obrani i oslobađanju okupiranih područja naše Domovine u Domovinskom ratu.

U svom je obraćanju ministar Krstičević naglasio kako je Hrvatska danas suočena s novim izazovima, koji traže zajedničku suradnju i uključivost svih razina vlasti, od lokalne, preko županijske pa do državne te poručio: „Samo zajedničkim naporima moći ćemo savladati sve postavljene ciljeve, a sve kako bi naši građani bolje i kvalitetnije živjeli. Budite sigurni da se ova Vlada nije i neće pokolebati pred izazovima s kojima je svakodnevno suočena. Sve što radimo, radimo s punom odgovornošću za naš narod i Lijepu našu!“

Istaknuo je kako su promjena društvene klime i rast svih relevantnih društvenih i makroekonomskih pokazatelja rezultat rada ove Vlade na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem, dodavši kako se gospodarski rast ostvaruje kroz tri temeljna projekta – strukturne reforme, investicije te odgovorno i štedljivo vođenje javnih financija.

Ministar je naglasio kako je ukupno porezno rasterećenje u mandatu ove Vlade smanjeno za 8,5 milijardi kuna, što je dovelo i do povećanja prosječnih plaća u Hrvatskoj i novih radnih mjesta, kojih je 156 tisuća više nego 2014. godine te je zbog tih mjera nezaposlenost u Hrvatskoj smanjenja tri puta, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji prepolovljena.

Govoreći o jednom od ključnih pitanja za opstanak našeg naroda, demografiji, ministar je poručio kako će ova Vlada donijeti još niz demografskih mjera, počevši od poreznih olakšica, gradnje vrtića, preko višekratnog povećanja rodiljinih i roditeljskih naknada, pa do subvencioniranja stambenih kredita za mlade obitelji: „Znamo da nema države bez naroda!“, poručio je ministar.

„Hrvatska Vlada na čelu s predsjednikom Plenkovićem podržat će projekte koji će osigurati napredak i normalan život na područjima Splitsko-dalmatinske županije“, poručio je županijskim vijećnicima

Podsjetio je kako je ova Vlada do sada održala dvije sjednice u Splitsko-dalmatinskoj županiji, jednu u Splitu i drugu na Hvaru te kako je donesen niz odluka vezanih za projekte od značaja za hrvatske otoke, priobalje, dalmatinsku Zagoru i Split kao sjedište županije: „Želim istaknuti otvorenje novog terminala Zračne luke u Kaštelima ukupne vrijednosti 450 milijuna kuna, otvorenje dnevne bolnice u Zagvozdu kojoj gravitira više od 100 tisuća stanovnika te završetak prve faze dogradnje čvora Dugopolje koji će omogućiti lakši ulazak u Split“, kazao je Krstičević.

Govoreći o zajedničkim projektima Vlade i županije u području braniteljskog i policijskog sektora, naglasio je radove na 24 stana za stradalnike Domovinskog rata u Imotskom.

U cestarskom sektoru, kao najvažniji infrastrukturni projekt za južnu Hrvatsku nakon Pelješkog mosta, ministar je istaknuo projekt rasterećenja Splita kroz aglomeraciju Solin – Stobreč – Dugi Rat – Omiš.

Govoreći o infrastrukturnim projektima istaknuo i izvođenje radova na „istočnoj splitskoj rampi“ te projektiranje i ishođenje dozvola za „zapadnu splitsku rampu“, dodavši i da se radi na poboljšanju prometne povezanosti otoka Hvara te sjeverne ceste Pučišća – Povlja na otoku Braču.

Podsjetio je i na poboljšanje prometne povezanosti u Zagori kao što je spojna cesta Zagvozd – Vinjani Donji te cesta Dicmo – Kukuzovac kod Sinja, najavivši i kako se planira izgradnja rotora u Makarskoj iz smjera Vrgorca, izgradnja raskrižja u Stobreču te izgradnja i rekonstrukcija čvora Širina u Solinu.

Također je dodao kako ova Vlada intenzivno podupire i gradnju pomorskih luka na ovom području pa je tako, samo za gradnju Sjeverne luke u Splitu, u protekle tri godine izdvojeno preko 50 milijuna kuna.

Napomenuo je kako će, shvaćajući dimenziju i važnost turističkog sektora, država, zajedno sa županijama, gradovima i općinama, i ove godine u turističku infrastrukturu uložiti preko tri milijarde kuna, što predstavlja značajna ulaganja u hrvatski turizam.
Ističući kako namjeru korištenja imovine nabolje prepoznaju lokalna i regionalna samouprava, ministar je kazao kako je ova Vlada i ove godine darovala ili dala na korištenje na desetine nekretnina gradovima i općinama s područja ove županije.

„Bez sigurnosti nema ni gospodarskog rasta“, poručio je ministar kazavši kako je sigurno i stabilno okružje osnovni preduvjet prosperiteta

Ministar je na kraju zaključio kako je uz sva spomenuta područja važno pitanje za Hrvatsku i sigurnost: „Bez sigurnosti nema ni gospodarskog rasta“, poručio je kazavši kako je sigurno i stabilno okružje osnovni preduvjet prosperiteta.

„Poučeni iskustvima iz Domovinskog rata, prepoznali smo potrebu osnivanja Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, čime smo smanjili brzinu reakcije u slučaju požara i ostalih elementarnih nepogoda na području Dalmacije“, istaknuo je.
Podsjetio je i na povratak Hrvatske vojske u gradove u kojima je i nastala te kako je otvaranjem vojarne „126. brigade“ u Sinju, 250 vojnika vraćeno na područje Splitsko-dalmatinske županije u viteški grad Sinj.

„To je samo dio ukupnog Sustava domovinske sigurnosti koji je, zahvaljujući naporu svih nas zajedno, uključujući državnu razinu, vojsku, policiju, vatrogasce, lokalnu zajednicu te ostale sastavnice, u potpunosti zaživio“, zaključio je ministar.

Povodom obilježavanja Dana Splitsko-dalmatinske županije, na svečanoj sjednici Županijske skupštine zaslužnim građanima uručene su nagrade Splitsko-dalmatinske županije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Nijemci na Googleu za turističke odmore i smještaj najviše pretražuju Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Nijemci u posljednjih 90 dana i posebice u zadnja dva tjedna na Googleu ključnim riječima poput kuća za odmor, kampovi ili godišnji odmor puno više pretražuju Hrvatsku nego Španjolsku, Italiju ili Grčku, pokazalo je istraživanje agencija Arbona.

Pretražujući na Googleu destinacije za godišnje odmor, Nijemci u posljednjih 90 dana, a još više unatrag nekoliko dana, najviše pretražuju Hrvatsku, čime je njezin indeks u pretragama tih ključnih riječi (godišnji odmor) veći od 75 posto, a ide i na 100 posto, što znači da na Googleu često pretražuju samo Hrvatsku.

“Taj je indeks puno veći nego imaju primjerice Španjolska, Italija i Grčka, za koje se zna da su top destinacija njemačkih turista. Ovakvo pretraživanje znači i da Hrvatska prednjači kao destinacija gdje bi mnogi od njih rado proveli godišnji odmor. To se i povećava od otvaranja hrvatskih granica te ukupno s njezinim dobrim nošenjem i rezultatima oko epidemiološke situacije, što gostima znači i da se tu mogu osjećati sigurno”, ističu iz Arbone, cetificiranog hrvatskog partnera Googlea za tzv. AdWords.

Slični su rezultati i za ključne riječi “kuće za odmor” i “kampovi/kampiranje”, u čemu Nijemci po Googleu također više pretražuju Hrvatsku nego ostale tri mediteranske zemlje.

Kuća za odmor, primjerice je pojam koji se dosta traži i iznimno često veže u pretraživanjima za Hrvatsku, za koju je i tu indeks trenutno i iznad 75 posto, a vidi se i veliki ‘skok’ u tom pretraživanju u odnosu na prije dva mjeseca.

Kampiranje u Hrvatskoj isto ‘izaziva’ veliko zanimanje Nijemaca, za što je indeks u pretragama na Google na njemačkom jeziku veći od 50 posto. Iako se tu radi o nešto manjem omjeru nego za prva dva pojma, ipak za tim i dalje zaostaju Italija i Španjolska, iznose iz Arbone.

Zaključuju da se prema pretraživanjima Nijemaca na Googleu po tipovima smještaja Hrvatska ističe kao jedna od najpoželjnijih destinacija, a kako se taj trend rasta pretraživanja nastavlja, smatraju da bi iz Njemačke mogla imati dobar turistički posjet ovog ljeta. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

U Vukovaru položeni vijenci u povodu Dana oružanih snaga

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Grad Vukovar

U povodu Dana oružanih snaga RH na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u srijedu su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

U spomen na poginule u Domovinskom ratu vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Hrvatske vojske i MORH-a te Grada Vukovara.

“Danas, ujedno danas slavimo i Dan Hrvatske kopnene vojske koja je jedna od sastavnica Oružanih snaga Republike Hrvatske. Ono što su naši branitelji dali svojim životima, to rijetko tko može dati. Oni su pokazali kako se djelima stvara i brani država”, kazao je brigadir Dragan Pondeljak, načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocjenio je kako je Hrvatska vojska neraskidivo povezana s Vukovarom.

Penava: Korijeni Hrvatske vojske su u Vukovaru, tu je kupljeno vrijeme

„U vrijeme Domovinskog rata i borbe za slobodu i neovisnost Hrvatske u Vukovaru nalazimo same začetke formiranja Hrvatske vojske jer se upravo u Vukovaru odigrala najteža i najkrvavija bitka Domovinskog rata. U nepovoljnim uvjetima u kojima nije postojala prava i uvježbana vojna formacija obični su ljudi uzeli oružje kakvo su imali i stali protiv velikosrpskog osvajača, Jugoslavenske narodne armije i paravojnih velikosrpskih formacija.

Svojom su velikom hrabrošću i domoljubnom emocijom uspjeli stvoriti vrijeme ostatku Hrvatske da se postrojbe naoružaju i postroje te nas kroz operaciju Oluja 1995. godine dovedu do mirne reintegracije okupiranih dijelova Republike Hrvatske i miran ulazak hrvatske države na područje Vukovara, Zapadnog Srijema, Baranje i Istočne Slavonije,“ rekao je gradonačelnik Penava dodajući kako se povodom ovoga obilježavanja moramo prisjećati tzv. „malih“ ljudi koji su iznijeli rat i zahvaljujući njima danas uživamo blagodati Republike Hrvatske. (Hina/Kamenjar.com)

29. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari