Pratite nas

Razgovor

Krstičević: Hrvatskoj vojsci vraćen je sjaj kakav je imala u Domovinskom ratu!

Objavljeno

na

HV, stvoren u Domovinskom ratu, danas je respektabilna vojna snaga, koju cijene naši građani, saveznici i partneri. Kad sam preuzeo MORH, nisam bio zadovoljan zatečenim stanjem. Vojsci koja je oslobodila Hrvatsku bio je oduzet pobjednički duh, a vojnicima dostojanstvo. Sustavnim radom od početka mandata možemo reći da smo obnovili HV!

Povećali smo obrambeni proračun, poboljšali uvjete za naše pripadnike, ulažemo u modernizaciju i jačanje sposobnosti. Vratili smo HV u gradove – u Sinj, herojski Vukovar, Ploče, Varaždin, a od ove jeseni i u Pulu.

Ustrojavamo Sveučilište obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman” i osnivamo studij domovinske sigurnosti! – istaknuo je ministar obrane i član Predsjedništva HDZ-a general Damir Krstičević u velikom razgovoru za Jutarnji list u povodu Dana Oružanih snaga RH.

Intervju prenosimo u cijelosti, skupa s uvodom autora Jana Ivanjeka:

Hrvatska vojska danas je navršila 28 godina, a obilježavanje rođendana institucije u koju građani imaju najviše povjerenja trajalo je cijeli protekli vikend. Vojarne diljem zemlje otvorile su vrata i omogućile narodu uvid u život i opremu hrvatskih vojnika.

Glavni su događaji održani u Zagrebu: ceremonija velike smjene straže na Markovu trgu koja je obnovljena 2017., taktičko-tehnički zbor na zagrebačkom Jarunu koji je bio otvoren cijeli vikend, te vrhunac svečanosti – pokazna vježba “Jarun 19”.

Uz izuzetno atraktivan program, koji je uključivao i prikaz združene amfibijske operacije, posebno treba spomenuti predstavljanje bespilotnih letjelica Orbiter-3b koje su, zajedno s manjim taktičkim dronovima multirotorima, korištene na pokaznoj vježbi za nadzor prostora, a slike s njihovih kamera prikazivane su na dva ekrana u realnom vremenu, što simbolizira snažan razvoj sposobnosti izviđanja, nadzora i kontrole bojnog prostora.

U povodu ove godišnjice razgovarali smo s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem koji od početka svog mandata intenzivno radi na revitalizaciji HV-a i obnovi njegovih tradicija. Pomaci uočljivi u našoj vojsci značajni su, no potpuna obnova HV-a i kontinuirani razvoj, kako onaj u konvencionalnim vojnim zadaćama tako i u kontekstu šireg sustava domovinske sigurnosti, traže mnogo truda.

HV obilježava 28 godina osnivanja. Kako ga vi vidite danas u odnosu na početke?

– Prije svega, upućujem čestitke svim pripadnicima i pripadnicama HV-a za 28. obljetnicu i želim zahvaliti na svemu što čine za našu domovinu. HV, stvoren u Domovinskom ratu, danas je respektabilna vojna snaga, koju cijene naši građani, saveznici i partneri. Zahvaljujući mladim naraštajima koji energijom, motiviranošću i predanim radom grade obrambeni sustav, HV ima perspektivu i svijetlu budućnost.

Prošle su gotovo tri godine vašeg mandata, koja biste postignuća posebno istaknuli?

– Kad sam preuzeo Ministarstvo, nisam bio zadovoljan postojećim stanjem. Vojsci koja je oslobodila Hrvatsku oduzet je pobjednički duh, a vojnicima dostojanstvo. Sustavnim radom od samog početka mandata možemo reći da smo obnovili HV i vratili mu sjaj kakav je imao u Domovinskom ratu.

Povećali smo obrambeni proračun, sustavno radimo na poboljšanju uvjeta za naše pripadnike, ulažemo u modernizaciju i jačanje sposobnosti. Vojniku kojemu su bila oduzeta materijalna prava vratili smo naknade za stražu, dežurstvo i rad na terenu, poboljšali uvjete života i rada u vojarnama, obnovili smještajne kapacitete, a od 1. lipnja idemo s dodatnim povećanjem navedenih triju naknada.

U skladu s novim sigurnosnim izazovima, promijenili smo operativni raspored postrojbi HV-a i razmjestili vojsku u gradove. Hrvatski vojnik je ponovno u Sinju, herojskom gradu Vukovaru, Pločama, Varaždinu, a od ove jeseni i u Puli.

Omogućili smo sigurnost zaposlenja za vojnike i tako nakon isteka prvog ugovora za vojnike na određeno vrijeme omogućili potpisivanje drugog ugovora za vojnike na neodređeno vrijeme.

Značajno smo povećali naknadu za dragovoljne ročnike. Na početku mandata bila je 1190 kuna, a sada iznosi 3000 kuna, što je ujedno najveći iznos od uvođenja modela dragovoljnog vojnog osposobljavanja.

Koji su za vas najznačajniji projekti i planovi u nadolazećem razdoblju?

– Postavili smo tri strateška cilja: ustrojavanje novog Središta za razvoj vođa “Marko Babić” u Udbini, Zapovjedništva za kibernetički prostor i uspostavu Središta za besposadne zrakoplovne sustave sa sjedištem u Puli.

Prema uzoru na Šepurine iz Domovinskog rata, ustrojavamo Središte za razvoj vođa “Marko Babić”, koje će biti smješteno u Udbini. Novo središte nastaje na tradiciji i duhu obuke vođa koju smo provodili tijekom Domovinskog rata.

Cilj nam je razvijati i jačati sposobnosti dočasnika i časnika HV-a, unaprijediti vođenje i zapovijedanje te stvoriti visokomotivirane, obučene i kompetentne vođe te instruktore na početnim dočasničkim i časničkim dužnostima u sklopu daljnjeg razvoja i potreba HV-a.

Završna hodnja polaznika održat će se od Udbine do Knina u dužini od oko 100 kilometara, a svečana promocija prvog naraštaja polaznika bit će ove jeseni na kninskoj tvrđavi, simbolu pobjede u Domovinskom ratu.

Drugo vrlo važno zapovjedništvo koje ustrojavamo je Zapovjedništvo za kibernetički prostor. To je sposobnost koja je kao ključna prepoznata i na razini NATO-a. Vrlo je važno da razvijamo i integriramo sposobnosti zaštite i obrane u kibernetičkom prostoru.

Realizirat ćemo i povratak postrojbe HV-a u Pulu, gdje će biti smješteno novo Zapovjedništvo Središta za besposadne zrakoplovne sustave. Ustrojavanjem tog Središta Hrvatska ponovno, nakon Domovinskog rata, dobiva sposobnost besposadnog izviđanja iz zraka.

Novi besposadni sustav ima širok spektar primjene u Sustavu domovinske sigurnosti, učinkovit je u ranom otkrivanju požara uz mogućnost uočavanja detalja iz velikih udaljenosti, nadzoru plovnih i cestovnih putova, u procesima potpore tijekom kriznih situacija, kao i nadzora državne granice.

Za 2020. planiramo razmjestiti cijelu Inženjerijsku bojnu u Vukovar. Grad heroj je gravitacijsko središte ove države i HV-a, stoga sam iznimno ponosan što smo u mandatu ove Vlade otvorili vojarnu i vratili pobjednički HV u Vukovar.

Što za Hrvatsku znači uspostava Multinacionalnog središta za obuku helikopterskih posada za specijalne operacije u Zemuniku?

– To je velik uspjeh za Hrvatsku i HV. Tim činom je HV prepoznat kao vjerodostojan saveznik i partner. To je prvo takvo međunarodno središte NATO-a u Hrvatskoj.

Kao dio najmoćnijeg saveza u povijesti čovječanstva, svjesni smo da ni jedna saveznica ne može sama rješavati buduće izazove. Stoga je danas važno udruživati i dijeliti resurse, zajedno se obučavati i uvježbavati. Upravo je to i cilj novog Multinacionalnog središta.

U rad Središta bit će uključeni helikopterski timovi iz Mađarske, Slovenije i Bugarske, a vjerujem da će se pridružiti i druge članice NATO-a. Središte će biti namijenjeno za obuku timova specijaliziranih za prijevoz specijalnih zračnih snaga u iznimno zahtjevnim misijama.

U kontekstu uspostave Multinacionalnog središta važno je istaknuti da HV opremamo i potpuno novim helikopterima Black Hawk, čime unapređujemo sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i specijalnih snaga. Imamo sjajne pilote helikoptera i uvjeren sam da će Zemunik vrlo brzo postati prvi centar izvrsnosti NATO-a u Hrvatskoj za obuku helikopterskih posada.

Nakon 28 godina vratili ste Perešinov MiG-21 u Hrvatsku. Kako ste to uspjeli s obzirom na to da to dosad nikome drugom nije pošlo za rukom?

– Iznimno mi je drago i ponosan sam što je ova Vlada to uspjela. U protekle 2,5 godine intenzivno smo radili na povratku aviona. I vojna i obrambena diplomacija su radile na tome vrlo tiho i sustavno na svim razinama. S austrijskim kolegom ministrom imao sam službene sastanke i u Zagrebu i u Beču prilikom uzvratnih bilateralnih posjeta i razgovarali smo o tome.

Sada, nakon 28 godina, avion je u svojoj domovini, a u čast Rudiju izložili smo ga ispred Ministarstva, gdje ga je do danas vidjelo više od 50 tisuća građana i turista. Njegov je MiG jedan od simbola borbe hrvatskog naroda za samostalnost, a njegov povratak u Hrvatsku ima za našu državu nemjerljivu vrijednost.

Snažna poruka Perešina, koji se usudio reći da je Hrvat i da ne može i neće pucati na svoj narod, trajno će ostati zabilježena. To je trajna uspomena na junaka Domovinskog rata, pilota Rudolfa Perešina koji je svojim herojskim činom zadivio Hrvatsku i svijet, te ujedno snažna poruka mladim naraštajima pilota kako se treba boriti za domovinu.

U zadnje vrijeme HV slavi brojne obljetnice među narodom. Kako komentirate stav da je to militarizacija društva?

– HV je stvoren u Domovinskom ratu i on je dio naroda, kako 90-ih godina tako i sada. Zato smo ove godine napravili zaokret u obilježavanju godišnjica postrojbi. Izišli smo iz vojarni na trgove među svoj narod kako bismo dodatno osnažili vezu vojske i naroda stvorenu u Domovinskom ratu.

Građani su to prepoznali, o čemu svjedoči posjećenost tih proslava. Tisuće građana posjetile su taktičko-tehničke zborove u Vinkovcima i Sinju, deseci tisuća građana bili su na splitskoj Rivi. Vidjeli ste i mnoštvo građana ovaj vikend na Jarunu u povodu proslave Dana HV-a i Hrvatske kopnene vojske.

Pred nama je nova protupožarna sezona, a nedavno su u Divuljama prezentirane novosti u protupožarnoj borbi. Jesmo li spremni za ovogodišnju sezonu?

– Provedbom vježbe “Sigurnost” prošli tjedan u Divuljama pokazali smo Sustav domovinske sigurnosti, koji je brend ove Vlade, na djelu. A to je sustav koji počiva na Partnerstvu za sigurnost, odnosno na zajedništvu, združenom djelovanju i sinergiji svih sastavnica Sustava, lokalne zajednice i građana!

Vježba je pokazala združeno djelovanje vatrogasaca, HV-a, policije, Hrvatske gorske službe spašavanja i drugih sastavnica Sustava. Koordinacija je bolja i reagiramo brže.

Na tome nismo stali, nego i ove godine imamo poboljšanja. Europskim novcem dobili smo nove besposadne zrakoplovne sustave. Bit ćemo ojačani i transportnim helikopterima Mi-171Sh, čiji je remont osigurala upravo ova Vlada.

Ova je Vlada uložila znatna sredstva u vatrogasnu opremu i nastavit ćemo s opremanjem, pogotovo uz pomoć fondova EU.

Spremni smo za predstojeću protupožarnu sezonu i uvjeren sam da ćemo koordiniranim zajedničkim djelovanjem biti uspješni kako bismo zaštitili naše građane i materijalnu imovinu.

Kako teku pripreme za transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilišnu zajednicu?

– Transformacija Hrvatskog vojnog učilišta jedan je od naših prioriteta. Znanje je moć i samo konstantnim ulaganjem u obrazovanje možemo odgovoriti na današnje sigurnosne izazove.

Imamo izvrsnu suradnju s akademskom zajednicom. U suradnji sa zagrebačkim Sveučilištem ustrojili smo vojne sveučilišne studijske programe “Vojno vođenje i upravljanje” i “Vojno inženjerstvo” te studij aeronautike za kadete – vojne pilote.

U suradnji sa Sveučilištem u Splitu od prošle akademske godine pokrenuli smo novi petogodišnji studij vojnog pomorstva za pomorske časnike. Osnivanjem vojnopomorskog studija zaokružili smo izobrazbu časnika za sve tri grane HV-a.

Pred nama je promocija polaznika vojnih škola koju smo u mandatu ove Vlade vratili u herojski Vukovar. Svečanu prisegu kadeta ove godine imat ćemo na kninskoj tvrđavi, pa ćemo na taj način i simbolički povezati ta dva herojska grada. Svaki budući kadet će prisegu domovini položiti na kninskoj tvrđavi, a na kraju školovanja poklonit će se žrtvi Vukovara i primiti diplomu u tom herojskom gradu.

Nastavljamo s unapređivanjem obrazovnog sustava te ćemo 2020. godine početi s ustrojavanjem Sveučilišta obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman”.

Proces transformacije trajat će nekoliko godina, a buduće sveučilište bit će stup izobrazbe i znanstvenog rada za potrebe obrane i sustava domovinske sigurnosti, što je značajno radi daljnjeg razvoja vojne znanosti. Nastavit ćemo suradnju s akademskom zajednicom u Hrvatskoj, a cilj nam je buduće sveučilište povezati i s kvalitetnim sveučilištima u SAD-u i partnerskim državama, koja su usmjerena na obrambena i sigurnosna pitanja.

U tijeku su pripreme za osnivanje studija domovinske sigurnosti, gdje će se obrazovati ključno osoblje iz Sustava domovinske sigurnosti. Planirano je da prvi naraštaj studenata na tom studiju počne izobrazbu u akademskoj godini 2020./2021. Dovršetkom navedenih procesa dobit ćemo vrhunski obrazovane mlade časnike.

Oklop HV-a se razvija. Razgovara se o nabavi borbenih vozila Bradley, BOV Patria se naoružavaju 30-mm stanicama, a tenkovi prolaze proces revizije. Hoće li svih 75 tenkova M-84A4 ostati u službi i planira li se njihova modernizacija nakon revizije?

– Zadovoljni smo postojećim sposobnostima tenka M84, no svjesni smo potrebe daljnjih ulaganja u održavanje tih sposobnosti, što i činimo. Naš najvažniji prioritet su ljudi. Mnogo puta dosad, počevši od Domovinskog rata, međunarodnih misija i pomoći civilnim institucijama, naš čovjek je pokazao da je najvredniji dio sustava. Zato nastavljamo s unapređenjem radnih i smještajnih kapaciteta u vojarnama.

Jan Ivanjek / Jutarnji list

 

Krstičević: Drago mi je što smo vratili Hrvatskoj vojsci pobjednički sjaj i osnažili vezu s narodom

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Bačić: Ako bi došlo do ultimatuma HNS-a, ja bih isti čas bio za prekid koalicije

Objavljeno

na

Objavio

Branko Bačić, predsjednik saborskog kluba HDZ-a, gostovao je u Novom danu N1 televizije i komentirao aktualne političke teme.

Je li ovo ljeto u predizbornoj sezoni žešće od onog prošle godine?

Bilo je jako puno događanja, mi smo zaključili proljeće i ušli u ljeto s izborima za Europski parlament s jedne strane, s druge strane rekonstrukcijom Vlade, izvanrednom sjednicom Sabora, pred nama je kampanja za pred izbore. Čuli smo brojne kandidate koji su najavili svoju kandidaturu za izbore. Ljeto je, čini mi se, bilo žustrije, aktivnije, nego prošlogodišnje, premda nije bilo toliko požara ovo ljeto, relativno je prošlo mirno, ali čini mi se da je ovo ljeto ipak bilo na određeni način nemirnije. Ulazimo u jesen, kad nas očekuje jako puno tema koje su na dnevnom redu.

Uvijek se propituje odnos unutar vladajuće koalicije, a Vlada je suočena i s prijetnjom štrajkova u javnom sektoru. Kako komentirate zahtjeve sindikata?

Sindikati su tu da nastoje jasnim načinom i mjerama zaštititi interese svojih članova i ja to razumijem. Svakako da se apetiti povećavaju kad se na razini države pokazuju kvalitetni i dobri makroekonomski rezultati. Drugu godinu zaredom proračun je u suficitu, što možemo zahvaliti radu Vlade i brojnim reformama koje je Vlada poduzela, po meni je posve legitimno da sindikati iskazuju svoje zahtjeve. Sinoć nas je na sastanku predsjednik Vlade upoznao s određenim makroekonomskim pokazateljima. Jedina moguća reakcija i predsjednika Vlade i ministra financija je da treba biti sustavan u sustavu plaća, a to znači da treba voditi računa o održivosti proračuna, o svim državnim službenicima i namještenicima.

Ali postoje neravnoteže u pojedinim sektorima.

Slažem se, sindikati u zdravstvu traže 7 posto povećanje plaća, vjerojatno će i trebati doći do preslagivanja na razini koeficijenata pojedinih zaposlenika, ali moram podsjetiti na to da smo mi povećali osnovicu 3 posto. Treba iznivelirati visinu plaća unutar cijelog resora. Treba razmišljati treba li u samom resoru imati različiti pristup. To je složen proces.

Što ako se 15. rujna suočimo sa štrajkom u zdravstvu? Hoće li Vlada posustati? Liječnici i zdravstveni radnici odlaze u zemlje gdje imaju puno bolje uvjete za rad i gdje su bolje plaćeni.

Na tom tragu ministar zdravstva je u procesu pregovora sa sindikatima, ja se nadam da će se uvažavati i položaj zdravstvenih djelatnika u hrvatskom društvu, ali i da treba voditi računa o mogućnostima u proračunu. Po mom mišljenju, pregovori trebaju rezultirati kompromisom. Izlazak ususret jednom dijelu sindikata može na neki način prouzročiti poremećenosti u jednom dijelu proračuna. Ja se nadam da će ministar zdravstva i njegovi suradnici uz ministra financija i njegove suradnike iznaći način da možemo izići iz ove situacije i da do štrajka ne dođe.

Ima li ministar zdravstva Milan Kujundžić potpunu podršku Vlade?

Ministar zdravstva ima podršku predsjednika Vlade. Da nije imao povjerenje premijera, već danas bismo govorili o nekom drugom ministru zdravstva. Početkom jesenje sjednice, 18. rujna počinju teći ustavni rokovi na temelju zahtjeva za opozivom koji je u Hrvatskom saboru podnio 31 zastupnik i mi ćemo u tom procesu pokazati da on ima potporu Vlade, da ima potporu stranke i koalicije i da taj zahtjev za njegovim opozivom neće proći u Hrvatskom saboru. S druge strane, razumijem ministra koji se zalaže za poboljšanje statusa radnika u svom resoru.

Bi li za vas bilo neočekivano da ministar podnese ostavku ako se ne ostvare pregovori sa sindikatima?

Ja mislim da je u politici, kao i u životu, kompromis nužan i da će se taj kompromis uspjeti postići. Zdravstvo je svugdje u svijetu sustav koji zahtijeva nova sredstva i iz godine u godinu bi se trebala povećavati sredstva na razini tog resora, no ja mislim da je zdravstvena zaštita u Hrvatskoj iznad onoga što mi kao korisnici tog sustava i plaćamo.

Kako komentirate kritiku predsjednice da nije zadovoljna stanjem u zdravstvu?

Postoje dubioze, dugovi bolnica, zahtjevi veledrogerija, ali to je ogroman sustav gdje su veliki troškovi, moguće su i velike uštede, ali kroz brojne korake koje je ministar poduzeo mislim da se sustav nadograđuje i da je jako dobar i pruža primjerenu zaštitu hrvatskim građanima.

Je li koalicijski sastanak epilog razgovora oko ultimativnog zahtjeva HNS-a da se u školstvu povećaju plaće onoliko koliko je tražila ministrica Blaženka Divjak?

Ne može se funkcionirati na ultimatumima, mora postojati razgovor i dogovor, to je jedini način da se stvari riješe. I Divjak i Kujundžić moraju voditi računa o cjelovitosti javnih financija, o državnom proračunu i sredstvima koja su planirana.

Je li odlaskom Kuščevića završena kriza u odnosu HDZ-a i HNS-a?

Nije Kuščević otišao iz Vlade zbog ultimatuma HNS-a niti smo mi to doživjeli kao ultimatum, niti bismo to prihvatili. Nakon brojnih medijskih napisa, koji su učinili nemogućim rad ministra uprave, on je podnio ostavku na tu dužnost. To nije bio rezultat ultimatuma HNS-a, nego rezultat razgovora premijera Plenkovića i Kuščevića. Ako bi do ultimatuma došlo, ja bih isti čas bio sklon za prekid koalicije. Zgražavam se uopće time da bi mi netko u političkom životu, zbog toga što obnašam vlast, mogao postaviti ultimatum.

Je li trebalo ranije reagirati oko Kuščevića?

Ne mogu s ove pozicije tvrditi bi li 15 ili 20 dana ranije ostavka Kuščevića išta promijenila niti da bi izvidi koje je policija provela s DORH-om bili većeg ili manjeg intenziteta. Ne mogu to na bilo kakav način povezivati. Ovo što se sada događa očito je rezultat procjene ili prijave zbog kojih policija u dogovoru s DORH-om provodi predistražne radnje. Kako će one rezultirati, to ćemo pričekati. I ovaj je postupak pokazao da smo u Republici Hrvatskoj svi pred zakonom jednaki, da su policija i Državno odvjetništvo neovisni u svom radu.

Kako komentirate činjenicu da je u kući koju Lovro Kuščević iznajmljuje pronađena fotografija Ante Pavelića?

Teško mi je povjerovati da fotografija Ante Pavelića visi u bilo kojoj kući, a pogotovo u kući bivšeg ministra. Za mene je to neprihvatljivo, ne mogu vjerovati u to.

Što se tiče Dubravke Šuice, je li za Sabor prihvatljivo da se o kandidatkinji za Europsku komisiju prvo sazna iz medija u Bruxellesu?

Odbor za Europske poslove daje suglasnost, a da bi dao suglasnost, netko treba biti predložen. Držim da je procedura koja je rađena, tako to rade ozbiljne države.

Očekujete li potporu Odbora?

I prilikom izbora Nevena Mimice članovi HDZ-a su se borili i podržavali njegov izbor. U tim politčkim procesima treba iskazati nužno političko jedinstvo. Interes je i Hrvatskoj da Dubravka Šuica dobije maksimalnu potporu Hrvatskog sabora. U proteklih godinu dana Hrvatska je dobila važne funkcije, od Marije Pejčinović Burić, Ivane Maletić, sad i Dubravka Šuica. Očekujem da će Hrvatska dobiti jedan od važnijih odbora, a sve ovo rezultat je toga da je rad Vlade na međunarodnom planu prepoznat.

Kako komentirate činjenicu da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Hrvatskom tjedniku najavila kandidaturu za drugi mandat?

Ne bih ulazio u odluku predsjednice kome ona sve želi i hoće davati intervju. Ja sam taj intervju pročitao. Predsjednica je u ovih pet godina pokazala da može zahvatiti široko biračko tijelo, od desnog centra, centra do desnice. Na tom tragu iščitavam njen intervju, je li Hrvatski tjednik najsretniji izbor, to prepuštam njoj.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razgovor

Enu još dugo nitko neće zamijeniti u kazalištu!

Objavljeno

na

Razgovor Mladena Pavkovića s gosp. Josipom Radeljakom, u povodu još jedne tužne obljetnice smrti Ene Begović

Enu još dugo nitko neće zamijeniti u kazalištu

Svake godine, pa tako i ove, s tugom se sjećamo prerano preminule, neprežaljene hrvatske glumačke dive, velike Ene Begović (Trpanj, 8. srpnja, 1960. – Brač, 15. kolovoza, 2000.).

U svojoj relativno kratkoj karijeri, svojim ulogama, ostavila je neizbrisiv trag u kazalištu, filmu i televiziji.

Bila je iznimna ljepotica, omiljen izbor redatelja i producenata, bila je talent kakav se rijetko rađa, bila je heroina bez premca.

Radila je i stvarala od 1978. do prerane i tragične smrti 2000.

Bila je punih 16 godina prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a briljantno je odigrala niz uloga, pa i slavne junakinje kontesu Neru, barunicu Castelli, Anu Karenjinu…Pamtit ćemo i njene uloge na filmu, poglavito one u Zafranovićevoj „Okupacija u 26 slika“, Sedlarovom „Četveroredu“, Tadićevom „Trećem čovjeku“ i drugima.

Pored glumačkog talenta, Enu je, kako rekosmo, krasila i nevjerojatna ljepota zbog čega su ju često opravdano nazivali jednom od najljepših hrvatskih glumica.

Bila je udana za poznatog poduzetnika ing. Josipa Radeljaka s kojim je dobila i kći Lanu.

Svaka obljetnica Enine smrti za Vas je sigurno iznimno težak životni trenutak, kazali smo na početku razgovora s gospodinom Radeljakom, a on je uz ostalo odgovorio:

Gospodine Pavkoviću – iznimno Vas poštujem, a znam da bi i Ena poštivala današnje Vaše jasne i vrlo dobro opisane stavove, jer voljela je svoju domovinu, siguran sam bar kao i Vi i ja – pa eto nekoliko riječi – jer kada se približavaju ovi tužni dani – najradije ne bi pričao s nikim i o ničemu, a ni podsjećao se istih, jer vjerujte nije nam nikome u obitelji to lako!

No, po čemu je, po Vama, ova velika hrvatska umjetnička heroina, zaslužila da „nikad ne umre“?

Dovoljno je pogledati Eninu monografiju pa se prisjetiti da je odigrala u svojem nažalost kratkom umjetničkom životu preko stotinu glavnih uloga u kazalištu, a ponešto i u filmovima – a za mene je dovoljno pogledati Vrdoljakove Glembajeve pa je sve jasno – naš veliki režiser Geogije Paro (prije nedavne smrti) rekao mi je doslovno: –

„Od Eninog odlaska, nitko od postojećih glumica nije u stanju zamijeniti je na daskama koje život znače – a što ja poznam od mlađih koji dolaze, najmanje za par slijedećih desetljeće još za dugo nitko neće biti u stanju ni približiti se Eni !“

Kad se danas sjećate tog kobnog 15. kolovoza 2000., mislite li da se njezina smrt mogla izbjeći, ili…?

Nažalost – smrt se ni na koji način ne može izbjeći, ako su tako već unaprijed sudbina i Bog odredili !

Ima li i onih koji za njezinu smrt i dalje „krive“ Vas, odnosno Vašeg sina?

Poznato je da na svijetu živi bezbrojno više zlih budala, nego normalnih ljudi! – a o budalama nerado i mislim, a kamo li o njima govorim – iako bi imao što-šta !

Zlo i DNOVINARI danas uglavnom vladaju u skoro svim našim hrvatskim medijima i svojim žutilom nažalost uvjetuju i naše živote – te zasigurno velikim dijelom zbog njih i živimo danas u t.zv. „slučajnoj državi“ – kako našoj jadnoj i bahatošću uništenoj zemlji tepaju neki poznati komunistički „domoljubi“ !

Kakva je bila Ena, kao žena, majka, umjetnica?

Jedino što Vam na takvo pitanje mogu iskreno  kazati – 

Bila je u svemu NAJ, NAJ, NAJ !!

Njezino rodno ime je Jelena. Kad je postala – Ena?

Mislim da imate krivu informaciju – Jedna Enina baka zvala se je MagdaljEna – te je tako skraćenicom došlo do njenog imena koje je ponosno nosila !

Ena je bila tako velika hrvatska umjetnica da zaslužuje i svoju ulicu, ili pak da se po njenom imenu nazove neka kulturna ustanova. Zbog čega se to još nije dogodilo?

Nisam danas baš raspoložen za šalu – ali upitao bih ja Vas – ako mi budete ikako mogli odgovoriti:

Zašto mislite da bi nekome od današnjih postkomunističkih rukovodstava, koji godinama vode ovu umornu i ispaćenu zemlju, palo i na pamet sjetiti se brojnih velikih imena iz hrvatske kulture? – dok nam ulice i trgove još uvijek i danas krase imena komunističkih zločinaca i ubojica, te dok se po nalogu moćnih predstavnika VelikoSrpskog agresora (koji godinama čak sjede i u našim Vladama), uništavaju spomen ploče u Domovinskom ratu palim braniteljima !?? A Vi bi da oni – o kulturi …??Ma dajte …?

Kada već spominjete tu temu – moram se s tugom prisjetiti (ovo u Enino ime), da joj čak ni njen voljeni HNK Zagreb, u kojemu se je umjetnički rodila, nastala i sve do odlaska živjela – prilikom mojeg osobnog izdavanja zaslužene, značajne i bogate ENINE monografije, nije udostojio, želio ni htio – čak ni promociju iste prirediti !? I pametnome dosta !

Gdje je bila „najjača“: na filmu, televiziji ili pak kazalištu?

Teško  mi je na to odgovoriti – ali o tome će bolje znati odgovoriti njeni brojni gledaoci –  kazalište i gluma u živo bila je osim familije, njena ljubav i život ! I to baš HNK u Zagrebu

 Sjećate li se dana prije njezine tragedije, jeli se mogao bilo čime nasluti njezin kraj?

Sjećam se samo osim mnogo lijepih stvari, da je dan prije Velike Gospe u novoj kući na Braču koju je dobila na dar, čitavi dan s neviđenim veseljem telefonirala cijelom svom poznatom svijetu i kazivala im ushićeno „da je upravo sada potpuno zadovoljna svojim životom, i najsretnija žena na svijetu“, sa samo 45 dana starom kćerkicom u naručju ! – zaboravljajući valjda malo i na čuveno praznovjerje …koje ponekad kobno ukazuje na oprez, pri „prevelikom iskazivanju sreće“!?

Kakav ste život imali nakon Enine smrti?

Ne bih ja rado o tome…

O tome su dovoljno laži napisali podli i zloguki žuto-štampni zlo-DNOVINARI!

Kad netko doživi tragediju vrlo sličnu (još ne opisanu) „grčkim tragedijama“ – onda se to ne da samo tako jednostavno opisati –!

Ono što mogu samo kazati jest da sam se godinama poslije nemilog događaja  pokušavao na sve načine bar liječiti i život spasiti, jer ako ništa bio sam dužan i dalje poživjeti zbog nastavka života malodobne mi djece.

Danas nakon ovoliko godina kada je sve to daleko, daleko iza mene – nadolazeće dane Velike Gospe nastojim prespavati i prisjećati se samo lijepih uspomena uz moju sada već odraslu Lanu – sliku i priliku svoje mame !

Je li i danas pogledate neki njezin film?

 Tu i tamo pojavi se sramežljivo na televiziji neki njen film, ali eto nisam baš prijatelj javne televizije, koja je danas sve ali ne hrvatska – na što bi i Ena bila jako žalosna da zna – siguran sam – rekao nam je Josip Radeljak.

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari