Connect with us

Pregled

Krstičević i ministrica obrane BiH dogovorili jaču suradnju u borbi protiv prirodnih katastrofa

Objavljeno

-

Foto: MORH/ J. Kopi

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević u petak, 23. ožujka 2018. susreo se s ministricom obrane Bosne i Hercegovine Marinom Pendeš koja s izaslanstvom boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Na sastanku ministara održanom u Ministarstvu obrane RH potvrđena je odlična suradnja dviju susjednih zemalja. Obrambena suradnja Hrvatske i BiH prvenstveno se odvija u području vojne izobrazbe i obuke predstavnika Oružanih snaga BiH na Hrvatskom vojnom učilištu, a velik potencijal buduće suradnje je i u području obrambenih industrija.

Ministar Krstičević pritom je naglasio kako je za Hrvatsku suradnja s Bosnom i Hercegovinom od neprocjenjive važnosti te da u tom smislu, podupire svaku reformu koja je usmjerena prema jednakosti triju konstitutivnih naroda, priopćio je MORH

Također, ministar je izrazio zadovoljstvo suradnjom u području izobrazbe: “Moram reći kako nam je drago da kontinuiramo iskazujete interes za školovanjem pripadnika Oružanih snaga BiH u Hrvatskoj što pokazuje i rast broja polaznika u gotovo svim programima vojnog školovanja. Suradnja koja se provodi između naših središta za obuku izvrsno je uhodana, a osim obuke polaznika, oplemenjena je i razmjenom instruktora.”

Ministar Krstičević upoznao je ministricu Pendeš s konceptom sustava domovinske sigurnosti i s angažmanom pripadnika Hrvatske vojske u obrani od poplava, naglasivši pritom kako je pružanje pomoći civilnom stanovništvu trenutno najvažnija zadaća Oružanih snaga. Ministri su dogovorili i buduću suradnju i razmjenu iskustava u području kriza i prirodnih katastrofa. “Spremni smo s vama podijeliti svoja vrijedna iskustva o pomoći stanovništvu u borbi s elementarnim nepogodama”, istaknuo je ministar Krstičević.

Ministrica Pendeš naglasila je kako uspješnu bilateralnu obrambenu suradnju dokazuje i činjenica kako pripadnici OS RH i OS BiH kao članice Američko-jadranske povelje sudjeluju u NATO vođenoj misiji Resolute Support u Afganistanu te kako se u sastavu 8. Hrvatskog kontingenta nalazi i dvoje pripadnika OS BiH. “Smatramo Republiku Hrvatsku i Ministarstvo obrane prijateljima i partnerima jer imamo dva glavna vanjskopolitička cilja: članstvo u NATO-u i EU. Zahvalila bi ovom prigodom što se aktivno lobira i brine za interese Bosne i Hercegovine te što nam pomažete na ovom našem putu i pri ostvarenju ovih ciljeva”, rekla je Pendeš naglasivši kako mir i stabilnost na području Jugoistočne Europe „nema cijenu i u tom smislu svaka suradnja sa susjednim državama je bitna“.

“Jedino sigurna država može privući investitore i samim time doprinijeti ekonomskom razvoju države te spriječiti odljev mladih ljudi”, zaključuje Pendeš.

Ministri su razmijenili mišljenja o aktualnoj sigurnosno-političkoj situaciji u Europi i svijetu, naglasivši pritom kako je ključna stabilnost i sigurnost Jugoistoka Europe.

Nakon bilateralnog sastanaka u MORH-u ministar Krstičević i ministrica Pendeš obišli su izloženi taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme OSRH u dvorištu Ministarstva obrane gdje su predstavljeni proizvodi hrvatske obrambene industrije. Ministri su posjetili i tvrtku HS PRODUKT d.o.o. u Karlovcu.

Foto: MORH/ J. Kopi

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas