Connect with us

Pregled

Krstičević: Isporuku dva Black Hawka očekujemo tijekom 2022.

Objavljeno

-

Vijest da je 30. listopada američki State Department odobrio moguću prodaju Hrvatskoj dva helikoptera Black Hawk UH-60M s opremom u vrijednosti od oko 115 milijuna američkih dolara izazvala je zbunjenost, jer se godinu dana najavljivalo da će biti riječ o donaciji, a ne prodaji tih helikoptera namijenjenih za naše Specijalne snage.

U MORH-u potvrđuju da je ipak riječ o donaciji, preko programa Foreign Military Sale (FMS) kako je i bilo najavljeno. I to vrlo vrijednoj, s obzirom da je ovdje riječ o nabavi potpuno novih letjelica.

Prije godinu dana, isto tako, bilo je najavljeno da će donacija biti vrijedna oko 55 milijuna dolara, a sada iz State Departmenta pred američki Kongres odlazi zahtjev da se za Hrvatsku odobri nabavka vrijednsoti 115 milijuna dolara. Iz popisa onoga što sve sadrži “hrvatski paket” očito je da su SAD u međuvremenu odlučile podvostručiti vrijednost te donacije.

Prema i u MORH-u potvrđuju da je ukupna donacija 115 milijuna dolara, očekivali su dva helikoptera u vrijednosti 55 milijuna.

Još nije najjasnije je li donacija podvostručena ili je riječ o naredna dva primjerka tog helikoptera, koji bi bili sljedeća donacija ili će biti riječ o kupovini dodatna dva Black Hawka. No, dok ne dođemo do novih saznanja, u MORH-u to vode kao donaciju od 115 milijuna dolara, piše Davor Ivanković / Večernji List

Osim helikoptera program uključuje i punu opremu, te velik broj pričuvnih dijelova. Uvršteno je tako i devet motora T700-GE-70 ID, do devet komada ugrađene GPS/inercijalne navigacije tipa H-764GU.

U donaciju je uključena i oprema za komunikacijsku sigurnost, IFF transponderi, radio uređaji, garancija za letjelice, usluge kalibracije, oprema za podršku, komunikacijska oprema, naoružanje, streljivo, uređaji za noćno gledanje, obuku osoblja i uređaji za obuku, te logistička potpora vlade SAD-a.

Ministar obrane Damir Krstičević najavljuje kako isporuku dva Black Hawk, očekujemo tijekom 2022., do kada će naši piloti i tehničari proći obuku u SAD-u. Uz taj dio obuke, biti će i nekih dodatnih troškova. Ističe da je, za razliku od dosadašnjih donacija, ovdje riječ o novim letjelicama, a ne rabljenima, kao u slučaju nabave Kiowa Wariorsa.

Ministar Krstičević dijeli procjenu State Departmenta kako će ovi helikopteri znatno povećati sposobnosti HV-a u transportu, sigurnosti granica, borbi protiv terorizma, medicinskoj evakuaciji, traganju i spašavanju, logističkoj popuni i borbenoj potpori.

Crni jastrebovi će omogućiti interoperabilnost s američkim i NATO snagama brzog odgovora i brzo pozicioniranje naših specijalnih postrojbi. Riječ je o najnovijoj verziji ovog helikoptera, oni su višenamjenski, mogu se koristiti za zračne napade, evakuaciju ranjenih, traganje i spašavanje, ali se mogu koristiti i u gašenju požara i nadzoru granica.

Helikopteri posjeduju glass kokpit, novi sustav upravljanja, veće lopatice glavnog rotora koji povećava nosivost za dodatnih 225 kg, ojačan je trup, može nositi dodatne spremnike goriva i manje je infracrveno zračenje motora.

Nakon nekoliko “sušnih” godina, gdje su iz SAD-a stizale skromnije vojne donacije, ova po svojoj vrijednosti može dati nagovještaj da je “suši”, kad je riječ o vojnoj suradnji Hrvatske i njezinog ključnog vojnog strateškog partnera, SAD-a kraj.

U zadnjih desetak godina vrijednost vojnih donacija SAD-a Hrvatskoj iznosi oko 500 milijuna dolara, čemu sada valja – odobri li to i američki Kongres, što bi sada trebala biti tek formalnost – pribrojiti i novih 115 milijuna dolara potvrdi li se na kraju da je cijela donacija ukupno toliko teška.

 

SAD odobrio prodaju dva Black Hawka Hrvatskoj

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari