Pratite nas

Pregled

Krstičević: Jedan od strateških ciljeva je uspostava i razvoj Sustava domovinske sigurnosti

Objavljeno

na

Krstičević na Odboru Platforme za smanjenje rizika od katastrofa

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević je u četvrtak, 2. studenog 2017. predsjedao prvom sjednicom Odbora Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa, koja se održala u prostorima Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Tom prilikom ministar Krstičević istaknuo je kako se spektar prijetnji, ugroza i rizika s kojima se suočavaju današnja moderna društva i države, pa tako i Republika Hrvatska,  promijenio i proširio.

„Nakon 15 godina promijenili smo model nacionalne sigurnosti i donijeli Strategiju nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti.

Strategija nacionalne sigurnosti potvrdila je da prirodne nesreće i katastrofe mogu pogoditi stanovništvo, prirodna i materijalna dobra te kritične infrastrukture Republike Hrvatske i susjednih država, dok nesreće u rizičnim industrijskim postrojenjima, u Republici Hrvatskoj ili susjednim državama, mogu izazvati teške ekološke i sigurnosne posljedice.

Kako bismo se mogli suprotstaviti takvim i sličnim prijetnjama nužno je razviti učinkoviti sigurnosni sustav koji će osigurati visoku integriranost i koordinaciju svih relevantnih institucionalnih i neinstitucionalnih čimbenika, njihovih sposobnosti i djelatnosti, njihovih inicijativa.

Stoga je jedan od strateških ciljeva uspostava i razvoj Sustava domovinske sigurnosti. Cilj Sustava domovinske sigurnosti je sustavno upravljanje sigurnosnim rizicima od značaja za nacionalnu sigurnost i djelovanja u krizama“, poručio je ministar.

Govoreći o Hrvatskoj platformi za smanjenje rizika od katastrofa ministar Krstičević  je naglasio kako Platformu trebamo učiniti aktivnim tijelom koje će svojim radom pridonositi izgradnji sustava Domovinske sigurnosti.

„Radna tijela platforme vidim kao veliki potencijal koji će aktivnim provođenjem aktivnosti na području smanjenja rizika od katastrofa, izradom Strategije za smanjenje rizika od katastrofa i ostalih dokumenata te organizacijom Konferencija uvelike pridonositi izgradnji i unaprjeđenju sustava domovinske sigurnosti“, naglasio je ministar.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić istaknuo je kako je s obzirom na novu Strategiju nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti otvoreno novo poglavlje u ovom području te da je nužan sveobuhvatan pristup i preventivno djelovanje.

Hrvatska platforma za smanjenje rizika od katastrofa osnovana je Odlukom Vlade RH 2009. godine, sukladno smjernicama UN-ovog Ureda za smanjenje rizika.

Na sjednici je predstavljena  misija i novi koncept Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa te su predstavljene obveze i prijedlog aktivnosti radnih tijela u 2017. i 2018. godini.

Na sjednici održanoj 14. rujna 2016. godine Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o osnivanju radnih tijela Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa za izradu dokumenata i provođenje aktivnosti na području smanjenja rizika od katastrofa u Republici Hrvatskoj, kojom se želi uspostaviti aktivnija Hrvatska platforma za smanjenje rizika od katastrofa te uspostaviti radna tijela.

Kroz elemente Nacionalne platforme svi sudionici moraju prepoznati svoje zadaće u razvoju kapaciteta za djelovanje i upravljanje u katastrofama i to na političkoj, tehničkoj i institucionalnoj razini.

Damir Krstičević: Pregovaramo sa SAD-om o nabavci dva Black Hawk helikoptera

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Crvena zvezda osudila napad kod Knina, a zaboravila spomenuti nasilje svojih navijača koje se odvilo istog dana

Objavljeno

na

Objavio

Nakon što je u srijedu navečer u selu Uzdolje kod Knina skupina maskiranih huligana upalau kafić i napala ljude koji su gledali utakmicu Zvezde u play-offu Lige prvaka protiv Young Boysa, oglasila se i Crvena zvezda.

”FK Crvena zvezda je duboko razočaran činjenicom da su njegovi navijači u mjestu Uzdolje kod Knina napadnuti dok su pratili utakmicu našeg kluba s Young Boysima. Crvena zvezda je klub koji se uvijek zalagao za fair-play, a samim tim da svakom navijaču bude dozvoljeno da iskaže navijačku pripadnost. Naš klub ovim putem šalje podršku svom ozlijeđenim navijačima i nudi svu neophodnu pomoć, a od nadležnih organa traži da što prije budu otkriveni i procesuirani počinitelji ovog kukavičkog napada”, stoji u priopćenju.

Jasno je da nasilju nema mjesta i svako nasilje treba osuditi, ali ta ista Zvezda koja osuđuje jedno nasilje ne spominje huliganski ipad svojih navijača koji se odvio prije utakmice.

(Narod.hr/Kamenjar.com)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Lete MiG-ovi, moguće probijanje zvučnog zida

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH / J. Kopi

Borbeni zrakoplovi i ovoga će tjedna provoditi redovite letačke aktivnosti, tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida.

Ministarstvo obrane priopćilo je u utorak da će Eskadrila borbenih aviona iz sastava 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 20. do 23. kolovoza u vremenu od 10 do 15 sati provoditi redovite letačke aktivnosti.

Letovi će se provoditi na području teritorija istočne i kontinentalne Hrvatske na visini od 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari