Krstičević i Medved na komemoraciji povodom obljetnice smrti Gojka Šuška

0

Svečanom komemoracijom, u kojoj su sudjelovali ministar obrane Damir Krstičević i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, obilježena je 19. godišnjica smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška.

“Naš ratni ministar Gojko Šušak jedan je od simbola pobjedničke hrvatske vojske, Ministarstva obrane, a njegov doprinos je ogroman i u ustrojavanju i u stvaranju Hrvatske vojske, kao i u razvoju Hrvatske vojske i u ratnim operacijama”, rekao je ministar Krstičević na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Rekao je i da je ponosan što je Hrvatska imala takvog ministra te podsjetio da je centralna dvorana u Ministarstvu obrane nedavno dobila ime upravo po Gojku Šušku. Krstičević je izrazio zadovoljstvo što Ministarstvo obrane i Ministarstvom hrvatskih branitelja “konačno zajedno” upriličuju komemoraciju. “Tako je uvijek i trebalo i biti”, dodao je.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved također je naglasio veliku ulogu ratnog ministra Gojka Šuška u vrijeme vojnih operacija, osposobljavanja i ustrojavanja postrojbi Hrvatske vojske, a posebno u pobjedničkim vojnim operacijama.

Uz prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, zaista je ‘velebna’ uloga našeg ministra Gojka Šuška, rekao je Medved. Brojnim izaslanstvima zahvalio je na sudjelovanju u komemoraciji, a posebice velikom broju hrvatskih branitelja, ratnim zapovjednicima i generalima koji su se došli odati počast ratnom ministru.

Zaključio je kako je Šušak ostavio neizbrisiv trag u novijoj hrvatskoj povijesti, kao jedan od ključnih ljudi u stvaranju i obrani Republike Hrvatske.

Sudionici komemoracije su na grob ministra Šuška položili vijence i zapalili svijeće, uz svečani komemorativni program i pratnju Klape Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”.

Misa zadušnica bit će služena u 18 sati u crkvi Bezgrešnog Začeća blažene Djevice Marije u Aveniji Gojka Šuška u Zagrebu, a predvodit će je mons. Jure Bogdan vojni ordinarij u RH.

Gojko Šušak rođen je 16. ožujka 1945. u Širokom Brijegu, a preminuo 3. svibnja 1998. u Zagrebu. Za života obnašao je i dužnost ministra iseljeništva, bio je ratni ministar obrane od 1991. do svoje smrti. Jedan je od najbližih suradnika predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je dao velik doprinos u ustrojavanju, jačanju i ratnim operacijama Hrvatske vojske i stvaranju neovisne države Hrvatske.

03. svibnja 1998. godine – Umro jedan od najboljih sinova hratskog naroda, legendarni Ministar Obrane Gojko Šušak

facebook komentari