Connect with us

Pregled

Krstičević na hrvatsko-američkom forumu: Hrvatska može biti ponosna na svoju vojnu industriju

Objavljeno

on

Hrvatska može biti ponosna na svoju obrambenu industriju i iskorak koji je postigla, rekao je u srijedu ministar obrane Damir Krstičević na Hrvatsko-američkom obrambenom forumu u Zagrebu, priopćeno je iz ministarstva obrane.

Obrambeni forum organiziran je u cilju poticanja daljnje gospodarske suradnje i odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske u obrambeno sigurnosnom sektoru.

„Hrvatska se odlučno okreće prema budućnosti i na državnoj i na znanstveno-istraživačkoj, ali i na gospodarskoj razini. Možemo biti osobito ponosni na hrvatsku obrambenu industriju i iskorak koji je postigla“ istaknuo je ministar, kao primjer uspjeha hrvatske obrambene industrije u svijetu navevši tvrtku UTILIS.

Njoj je za projekt “Cyber Conflict Simulator” u listopadu 2017. godine, a uz potporu Europske obrambene agencije, odobreno sufinanciranje iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF). Ovaj istraživačko-razvojni projekt vrijedan je gotovo 4,5 milijuna kuna, a Europska obrambena agencija nazvala je „prvim punopravnim obrambenim projektom koji je dobio sredstva iz ESIF-a, stoji u priopćenju ministarstva.

Krstičević je kazao kako su EU i Hrvatska strateški partneri SAD-a te je istaknuo da je svaka prigoda da se partnerstvo produbi “događaj vrijedan pažnje”.

Rekao je kako je hrvatsko-američka obrambena suradnja snažna, kontinuirana i vrlo konkretna, te da se očituje u brojnoj vrijednoj vojnoj i drugoj opremi koja je u posljednjih dvadesetak godina donirana hrvatskoj vojsci, stoji u priopćenju.

No naglasio je i kako se Hrvatska nije samo oslanjala na američke donacije, već da je bila “odgovoran skrbnik vlastitog sustava obrane za čije je potrebe, vlastitim sredstvima, od američkih tvrtki nabavila i održavala vrijednu opremu”, priopćeno je.

Hrvatsko-američki obrambeni forum održan je u organizaciji ACEBA-e (American-Central European Business Association) i Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije, a u suradnji s američkim veleposlanstvom, ministarstvom obrane i Zagrebačkim inovacijskim centrom. Na forumu su sudjelovali i američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst, kao i hrvatski veleposlanik u SAD-u Pjer Šimunović.

Američki veleposlanik je istaknuo kako je SAD u posljednjih desetak godina uložio “više od 600 milijuna dolara pomoći u obrambenom sektoru” Hrvatske.

„Kao veleposlanik veselim se vidjeti kako će se nastaviti unaprjeđenje i razvoj naših odnosa koji su izuzetno važni i za američku i hrvatsku stranu“ rekao je Kohorst. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari