Pratite nas

Pregled

KRSTIČEVIĆ: Treba nam sustav domovinske sigurnosti kao odgovor na sve složene sigurnosne uvjete

Objavljeno

na

Tijekom konferencije za novinare u Splitu, premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević odgovorili su na pitanje o sutrašnjem putovanju ministra u BiH, na poziv ministrice obrane BiH Marine Pendeš.

”Kao odgovoran ministar, želi nakon svog posjeta Bruxellesu, gdje je bio u okviru formata Vijeća Europske unije na razini ministara obrane, održati svoj prvi radni bilateralni posjet s ministricom Pendeš u Međugorju.

Riječ je o kontinuitetu naše politike da je BiH prioritet za Hrvatsku, a suradnja na području obrane i sigurnosti u ovakvim kompleksnim okolnostima je važan moment da ministar Krstičević uspostavi direktno suradnju sa svojom kolegicom u BiH”, rekao je Plenković.

Krstičević je ovome dodao da je Hrvatskoj vrlo važan europski put BiH. ”Moja prva međunarodna aktivnost je bila vezana uz NATO, odnosno sastanak ministara obrane prije dva tjedna. Nakon toga sam kao ministar fokusiran na situaciju u Hrvatskoj.

Znate da smo kao Vlada pokrenuli izradu strateškog dokumenta, strategiju nacionalne sigurnosti,pokrenuli smo i izradu Zakona o domovinskoj sigurnosti.

Vidimo, u odnosu na kompletnu situaciju i sigurnost, da nam treba sustav domovinske sigurnosti kao odgovor na sve složene sigurnosne uvjete. Sada je bitna i moja posjeta susjednoj BiH. Imam sastanak s ministricom obrane vezan uz tekuću vojnu suradnju”, rekao je ministar Krstičević.

Podsjetimo, prošlog je tjedna ministar naglo otkazao najavljeni posjet BiH, što se u kuloarima dovodilo u vezu s uhićenjem desetorice pripadnika HVO-a u Orašju.

Iz MORH-a su tada potvrdili da Krstičević neće sudjelovati na sastanku srednjoeuropskih ministara obrane u Sarajevu, ali i ustvrdili da to nema veze s aktualnim događajima u BiH.

Stoga je Krstičević danas u Splitu upitan je li zabrinut zbog te situacije. ”To da mi kažete isto, pogledajte, ’90. ili ’91. godine, pa nećeš ići u rat, nećeš braniti svoju Hrvatsku.

I u ovom trenutku svoj posao ministra obrane radim na najbolji mogući način. Interes Hrvatske je suradnja. Ovaj resor obrane je također suradnja. Prema tome, iz te pozicije, iz interesa Republike Hrvatske, a vjerujem i iz interesa Bosne i Hrvatske idem na taj sastanak”, zaključio je Krstičević.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

POLIGRAF – Žestoka rasprava o blokadama na Facebooku

Objavljeno

na

Objavio

Zašto su neki portali i facebook stranice bili blokirani tijekom izvještavanja o Slobodanu Praljku? Kako zaustaviti govor mržnje na društvenim mrežama?

O tome u “Poligrafu” govore Željka Markić iz Inicijative “U ime obitelji”, predsjednik HND-a Saša Leković i stručnjak za računalnu sigurnost Lucijan Carić.

Emisiju koju uređuje i vodi Mislav Togonal možete poslušati ovdje

HRT

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Hrvoje Zekanović podnio prijavu za ugrožavanje nacionalne sigurnosti

Objavljeno

na

Objavio

Hrvoje Zekanović, Hrastov zastupnik u Saboru, podnio je prije desetak dana prijavu Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA), Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) i Uredu vijeća za nacionalnu sigurnost zbog ugrožavanja nacionalne sigurnosti kroz sprječavanje i kontroliranje informacija, osobito na društvenim mrežama.

Zekanović tako u svojoj prijavi piše da su od 29. studenog, dakle od presude Hrvatskoj šestorci u Hagu, na društvenim mrežama u Hrvatskoj zabilježeni dosada najveći cyber napadi koji predstavljaju ozbiljan sigurnosni problem.

Nakon donošenja presude ‘Hrvatskoj šestorki’ u Haagu gotovo sve objave koje su korisnici društvenih mreža postavili na svoje profile, a ticale su se gore navedenih, bile su na udaru nepoznatog/ih cyber napadača.

Teško je točno procijeniti koliko je korisnika društvenih mreža bilo na udaru cyber napadača, ali s obzirom na važnost događanja u Haagu i na broj korisnika društvenih mreža pretpostavljam da se radi o stotinama tisuća – istaknuo je Zekanović.

Uloga interneta, piše, danas postaje sve važnija u kreiranju društvenih i sigurnosnih procesa, s obzirom na ovisnost društava i pojedinaca o internetu i informacijskoj tehnologiji. Ovakvi napadi u kibernetičkom prostoru, bez obzira na motive, sve više ugrožavaju pojedince, organizacije i državu.

Republika Hrvatska je očito ovaj put bila izložena obliku hibridnog djelovanja koje sadrži elemente nekonvencionalnog, asimetričnog i kibernetičkog djelovanja s ciljem iskorištavanja ranjivosti, slabljenja hrvatskog suvereniteta i neovisnosti, potkopavanja demokratskih vrijednosti i sloboda.

Bitno je naglasiti da je ovo cyber djelovanje bilo isključivo usmjereno na objave i osobe koje su izražavale stav identičan ili sličan stavu predsjednice Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske pa tako ovi napadi imaju još veću opasnost po sigurnost Hrvatske. Svako ovakvo buduće djelovanje može eskalirati do razmjera koji mogu ozbiljno ugroziti sigurnost Republike Hrvatske – smatra Hrastov saborski zastupnik.

Nadalje, izražava ozbiljnu sumnju da se radi o hibridnom napadu kojim se ugrožava nacionalna sigurnost s obzirom da je svim građanima Republike Hrvatske Ustavom zajamčena sloboda mišljenja i izražavanja misli koja obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa te se zabranjuje cenzura, te da je nužno detektirati njegova izvorišta.

Strategija nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske (NN 73/2017) takvo djelovanje navodi kao iznimnu opasnost, te predlažem hitno postupanje, jer intezitet i broj napada sugeriraju da se radi o dobro organiziranim skupinama, zaključio je Hrvoje Zekanović

Željka Markić: Vlada bi trebala od Facebooka tražiti da poštuje hrvatske zakone

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari