Pratite nas

Komentar

Krstičević o nabavci borbenih aviona: Za 15-ak dana očekuje se da se službeno zatraže ponude od država

Objavljeno

na

Sutra u Londonu počinje dvodnevni summit NATO-a na koji putuju premijer i ministar obrane. Ondje će preuzeti obvezu da Hrvatska tijekom pet godina poveća izdvajanje za obranu u iznosu od dva posto BDP-a, što je gotovo 9 i pol milijardi kuna godišnje, odnosno povećanje od 40 posto.

Za to je već pripremljen i akcijski plan. U Hrvatskom saboru održana je 30. sjednica Odbora za obranu na kojoj se osim o akcijskom palnu i modernizaciji vojske raspravlja i o nabavi eskadrile borbenih zrakoplova, za što je prvi natječaj propao, javlja HRT

Na pitanje je li sad pravi trenutak za izdvajanje novca s obzirom na javne službe koje traže povećanje plaća, ministar obrane Damir Krstičević rekao je da jedna priča ne isključuje drugu.

– Jasno da se vode razgovori. I jasno da se mora voditi računa i o našim učiteljima, profesorima i njihovim plaćama, koeficijentima. Međutim, ja vjerujem da mi moramo voditi računa i o sigurnosti Hrvatske. Sigurnost naših građana mora biti jedan od prioriteta. NATO je jasno temelj naše sigurnosti uz hrvatsku vojsku. Kao što znate sutra je NATO-ov summit.

Konačno je i Hrvatska nakon pet godina napravila nacionalni plan kako doći do 2 posto. Koji su to projekti koji su bitni za opremanje i modernizaciju. Znamo svi skupa kako je bilo 1991. kad je Hrvatska bila brutalno napadnuta velikosrpskom agresijom. Mi nikad više ne smijemo doći u tu poziciju. Jasno da je čovjek ključan. Najvažniji. I znate da smo dosta poradili po pitanju ljudi.

Međutim, opet čovjek mora imati sredstva, opremu, naoružanje. Ne da opet idemo u rat, nego da se možemo u svemu tome obraniti. Vidjeli ste koliko se naoružava Srbija. To je ta stvar i o tome moramo voditi računa, istaknuo ministar obrane Damir Krstičević uoči sjednice saborskog Odbora za obranu na kojemu se raspravlja, među ostalim i o opramanju HV-a višenamjenskim helikopterima Black Hawk.

– Prije svega svatko treba raditi što misli da je najbolje. Tako i oni. Mi koji smo tu moramo voditi računa o sigurnosti Hrvatske. I to je naša temeljna zadaća, dodao je.

– Konačno imamo nacionalni plan. U njemu sve piše. Sutra, prekosutra je sastanak. Dio toga je danas već bio u hrvatskoj javnosti. Dio tih projekata koji su bitni za hrvatsku sigurnost – avion, oklopno-borbeno vozilo Patria, tu su helikopteri. Danas imamo sjednicu koja je upravo posvećena modernizaciji, opremanju i jačanju hrvatske vojske, naglasio je.

Krstičević o nabavci aviona

– Imali smo prvi proces, blizu smo bili, nismo došli do kraja. Dečki iz međuresornog povjerenstva već četiri mjeseca analiziraju sve moguće opcije, način riješavanja tog pitanja. Oni su na kraju tog procesa. Za 15-ak dana očekuje se da se službeno zatraže ponude od država. Nakon toga države trebaju dati odgovarajuće ponude i vjerujem 2020. godine da ćemo doći do najbolje odluke, istaknuo je.

Na pitanje trebaju li to biti američki avioni, rekao je da to prije svega treba biti moderan zrakoplov zapadne tehnologije, 4. generacije.

Na pitanje hoće li se taj proces završiti do sljedećih parlamentarnih izbora, ustvrdio je: Ja sam optimist!

Šundov:  Mi smo kao vojska zahvalni

– Prije svega mi smo zaista kao vojska zahvalni za to što se donira ta politička odluka, vezano za akcijski plan i Vladi i ministru. I jasno smo definirali naše vojne prioritete zajedno s ministarstvom obrane, sa zapovjednicima grana. Moramo voditi računa o uravnoteženom razvoju svih grana: mornarice, zrakoplovstva i kopnene vojske. Mi smo izuzetno zadovoljni. Ja vjerujem da će se taj plan postupno ostvarivati, a posebno je vrijedno i značajno izdvajanje od 20 posto za modernizaciju od ukupne svote koja je predviđena za povećanje proračuna, za potrebe ministarstva obrane i hrvatske vojske, rekao je načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov.

Zamoljen da komentira kako se govori o 9,5 milijardi, rekao je da je tako u akcijskom planu skrojeno. Dodao je da vjeruje kako će to tako, u skladu s ekonomskim mogućnostima zemlje, biti i provedeno.

Hrvatska drastično povećava vojni proračun

 

Jan Ivanjek: Bradley će predstavljati veliki iskorak u sposobnostima našeg mehaniziranog pješaštva

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Kolinda Grabar Kitarović: Što točno nude našim ljudima? Ima svega, nema – programa.

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović osvrnula se na svom facebook profilu na “programe kandidata”:

Što točno nude našim ljudima?

Jedni nude revoluciju, drugi su se proglasili normalnima, treći su se sjetili naroda s 30 godina zakašnjenja – ima svega, nema – programa.

A baš bih voljela pročitati te programe. 🙂 Napisala je Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Grabar-Kitarović o Milanoviću i Škori: Nervozni su, prijete – oba će pasti

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utrci za novi mandat zaoštrila je kampanju, ali i izabrala direktno se obraćati kroz nju Miroslavu Škori i Zoranu Milanoviću, pišu vijesti.hr.

Time je sama odredila dva najjača protukandidata, što može i ne mora biti dobra strategija za nadolazeće izbore – prvi krug 22. prosinca i eventualni drugi krug 5. siječnja.

Zaoštravanje se jasno može iščitati na njenom Twitter profilu, koji je izabrala za slanje žestoke poruke.

“Nervozni su, prijete. Rekao bi dragi Goran Pauk – oba su pala, ja kažem – oba će pasti”, napisala je Kolinda Grabar-Kitarović.

Ova poruka uslijedila je nakon novog sukoba s Milanovićem, pišu vijesti.hr.

“Radi se o osobi koja je prvi put bila u mimohodu u Vukovaru kada je bila kandidatkinja za predsjednicu Republike. Kao ministrici vanjskih poslova i Sanaderovoj pobočnici nije joj padalo na pamet da se pojavi u Vukovaru i onda se usuđuje komentirati što drugi osjećaju prema Kninu. Nisam bio u Kninu, kao ni ona, ali barem ne lažem uokolo, niti pričam bajke”, komentirao je Milanović.

Obrušio se i Škoro na predsjednicu:

“Jadna je država u kojoj se predsjednica države bavi srpskim čokoladama, hrvatskim čokolinima, zatvorskim kolačima i pokušajima da meni preotme karijeru. To joj Jacques nikad neće oprostiti. Zamislite da Franjo Tuđman pjeva na rođendanskim proslavama ili da se slika pred ogradom Bijele kuće.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari