Pratite nas

Komentar

Krstičević o nabavci borbenih aviona: Za 15-ak dana očekuje se da se službeno zatraže ponude od država

Objavljeno

na

Sutra u Londonu počinje dvodnevni summit NATO-a na koji putuju premijer i ministar obrane. Ondje će preuzeti obvezu da Hrvatska tijekom pet godina poveća izdvajanje za obranu u iznosu od dva posto BDP-a, što je gotovo 9 i pol milijardi kuna godišnje, odnosno povećanje od 40 posto.

Za to je već pripremljen i akcijski plan. U Hrvatskom saboru održana je 30. sjednica Odbora za obranu na kojoj se osim o akcijskom palnu i modernizaciji vojske raspravlja i o nabavi eskadrile borbenih zrakoplova, za što je prvi natječaj propao, javlja HRT

Na pitanje je li sad pravi trenutak za izdvajanje novca s obzirom na javne službe koje traže povećanje plaća, ministar obrane Damir Krstičević rekao je da jedna priča ne isključuje drugu.

– Jasno da se vode razgovori. I jasno da se mora voditi računa i o našim učiteljima, profesorima i njihovim plaćama, koeficijentima. Međutim, ja vjerujem da mi moramo voditi računa i o sigurnosti Hrvatske. Sigurnost naših građana mora biti jedan od prioriteta. NATO je jasno temelj naše sigurnosti uz hrvatsku vojsku. Kao što znate sutra je NATO-ov summit.

Konačno je i Hrvatska nakon pet godina napravila nacionalni plan kako doći do 2 posto. Koji su to projekti koji su bitni za opremanje i modernizaciju. Znamo svi skupa kako je bilo 1991. kad je Hrvatska bila brutalno napadnuta velikosrpskom agresijom. Mi nikad više ne smijemo doći u tu poziciju. Jasno da je čovjek ključan. Najvažniji. I znate da smo dosta poradili po pitanju ljudi.

Međutim, opet čovjek mora imati sredstva, opremu, naoružanje. Ne da opet idemo u rat, nego da se možemo u svemu tome obraniti. Vidjeli ste koliko se naoružava Srbija. To je ta stvar i o tome moramo voditi računa, istaknuo ministar obrane Damir Krstičević uoči sjednice saborskog Odbora za obranu na kojemu se raspravlja, među ostalim i o opramanju HV-a višenamjenskim helikopterima Black Hawk.

– Prije svega svatko treba raditi što misli da je najbolje. Tako i oni. Mi koji smo tu moramo voditi računa o sigurnosti Hrvatske. I to je naša temeljna zadaća, dodao je.

– Konačno imamo nacionalni plan. U njemu sve piše. Sutra, prekosutra je sastanak. Dio toga je danas već bio u hrvatskoj javnosti. Dio tih projekata koji su bitni za hrvatsku sigurnost – avion, oklopno-borbeno vozilo Patria, tu su helikopteri. Danas imamo sjednicu koja je upravo posvećena modernizaciji, opremanju i jačanju hrvatske vojske, naglasio je.

Krstičević o nabavci aviona

– Imali smo prvi proces, blizu smo bili, nismo došli do kraja. Dečki iz međuresornog povjerenstva već četiri mjeseca analiziraju sve moguće opcije, način riješavanja tog pitanja. Oni su na kraju tog procesa. Za 15-ak dana očekuje se da se službeno zatraže ponude od država. Nakon toga države trebaju dati odgovarajuće ponude i vjerujem 2020. godine da ćemo doći do najbolje odluke, istaknuo je.

Na pitanje trebaju li to biti američki avioni, rekao je da to prije svega treba biti moderan zrakoplov zapadne tehnologije, 4. generacije.

Na pitanje hoće li se taj proces završiti do sljedećih parlamentarnih izbora, ustvrdio je: Ja sam optimist!

Šundov:  Mi smo kao vojska zahvalni

– Prije svega mi smo zaista kao vojska zahvalni za to što se donira ta politička odluka, vezano za akcijski plan i Vladi i ministru. I jasno smo definirali naše vojne prioritete zajedno s ministarstvom obrane, sa zapovjednicima grana. Moramo voditi računa o uravnoteženom razvoju svih grana: mornarice, zrakoplovstva i kopnene vojske. Mi smo izuzetno zadovoljni. Ja vjerujem da će se taj plan postupno ostvarivati, a posebno je vrijedno i značajno izdvajanje od 20 posto za modernizaciju od ukupne svote koja je predviđena za povećanje proračuna, za potrebe ministarstva obrane i hrvatske vojske, rekao je načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov.

Zamoljen da komentira kako se govori o 9,5 milijardi, rekao je da je tako u akcijskom planu skrojeno. Dodao je da vjeruje kako će to tako, u skladu s ekonomskim mogućnostima zemlje, biti i provedeno.

Hrvatska drastično povećava vojni proračun

 

Jan Ivanjek: Bradley će predstavljati veliki iskorak u sposobnostima našeg mehaniziranog pješaštva

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Željko Glasnović: Histerija u EU protiv Orbana

Objavljeno

na

Objavio

Kako se usuđuje pitati imena donatora nevladinih udruga??

Iz Bruxellesa stižu nove prijetnje za Mađarsku Viktora Orbana, kojeg je visoka birokracija Europske unije ponovno pozvala zbog zakona kojeg smatraju „prestrogim“ i kojim Mađarska „riskira da ugrozi temeljne slobode na kojima se temelji Europska unija“.

Sigurno se pitate što je opet učinio „diktator“ Viktor Orban? Zapravo ništa, ali se na udaru našao zbog novog mađarskog zakona koji nevladine organizacije obvezuje da otkriju imena svojih stranih financijera.

Najrazumniji potez vlasti bilo koje zemlje koja drži do svog suvereniteta i čijim novcem se na nacionalnom teritoriju promiču raznorazne ideje, od kojih neke nisu u skladu s nacionalnim interesima ovaj put Mađarske. Ali to je za Bruxelles „rizik da se ugroze temeljne slobode na kojima počiva Europska unija“.

Prema mađarskom zakonu, izvore bi morale navesti sve nevladine udruge koje dobivaju donacije veće od oko 1700 eura.

Cilj Orbanove vlade je znati koja tijela financiraju te organizacije, prvo zbog pitanja nacionalne sigurnosti, a drugo da bi mogle platiti porez, komentirao je Željko Glasnović

Orban: George Soros utječe na europsku politiku putem svoje mafijaške mreže

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Odbojno Sinčićevo vrijeđanje u Strasbourgu

Objavljeno

na

Objavio

Kao i većini u životu na selu obitelj mi je bila svetinja, pa ako je u njoj bilo svađa i nepodopština, selo za to nije trebalo znati, osobito ne presuđivati.

S odbojnošću koja proistječe iz takva odgoja doživio sam bjesomučni napad europarlamentarca Sinčića na premijera Plenkovića u Europskom parlamentu, i to zbog gotovo trivijalnog razloga – Vlada mu dvije godine nije odgovorila na neki upit.

Izvrijeđao je “sitnog prevaranta” Plenkovića i optužio ga za nepodnošljivu korupciju. Sinčić je to govorio za uši europarlamentaraca od kojih mnogi iz obzira prema svojoj državi nikad ne bi učinili što slično. A veseli li se hrvatska država takvom Sinčiću?

Rejting mu je stranke pao daleko ispod izbornog praga, na 2,1 posto, za što je uvelike i sam kriv jer je bio na čelu Živog zida dok je tonuo i dok su ga napuštali poznati članovi od koji su neki tvrdili da ga je Sinčićeva supruga pretvorila u privatno vlasništvo.

Kako bi osoba koja tako vodi stranku vodila Hrvatsku? Netko je u izvještaju iz Europskog parlamenta napisao “cirkus u Strasbourgu”, pa zamislite da je Plenković Sinčiću odgovorio na isti način i opisao pad Živog zida – kakav bi to tek hrvatski cirkus bio za europsku publiku!

Milan Ivkošić / Večernji list

Prodajući maglu i populizam do saborskog zastupnika i europarlamentarca

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari