Connect with us

Hrvatska

Krstičević o nabavi borbenih zrakoplova: Krećemo u nov proces koji će biti najbolji

Objavljeno

on

Hrvatska će transparentno zatvoriti proces nabave vojnih zrakoplova iz Izraela i krenuti u novi proces u cilju da dobije kvalitetan višenamjenski borbeni zrakoplov koji joj je potreban za nadzor zračnog prostora, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka s poljskim kolegom Mariuszom Błaszczakom, ministar Krstičević ponovio je da su predstavnici Države Izrael prije nekoliko dana u Zagrebu objasnili da nisu uspjeli dobiti konačno odobrenje Sjedinjenih Država za prodaju zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj iako su imali njihovo predodobrenje za taj posao te da je to “isključivo njihova odgovornost”.

Izraelci su “još jednom ponovili da je cijeli proces s hrvatske strane bio iznimno profesionalan i otvoren i da su ljudi u Hrvatskoj pokazali visoku razinu odgovornosti, da smo u procesu postavili sva potrebna pitanja i da smo u procesu dobili sva potrebna jamstva”, kazao je ministar.

“I Sjedinjene Države kao naš strateški partner u području obrane od početka naglašavaju, pa i u zadnjem priopćenju, da su davale potpunu potporu hrvatskoj akviziciji zrakoplova F-16 iz Države Izrael”, dodao je.

Ministar je kazao da će Hrvatska pokrenuti novi proces nabave vojnih zrakoplova.

“Mi ćemo transparentno zatvoriti taj proces i sa svim ovim iskustvom, sa svim ovim dodatnim znanjem, krenuti u novi proces koji će biti najbolji, s ciljem da Hrvatska dobije kvalitetan višenamjenski borbeni zrakoplov koji joj je potreban i da dobije nadzor svojeg zračnog prostora. Ova vlada će sigurno učiniti sve da se to i dogodi”, kazao je.

Hrvatska i Poljska potpisale novi sporazum o obrambenoj suradnji 

Ministar Krstičević je s poljskim kolegom potpisao novi sporazum o obrambenoj suradnji između dviju zemalja.

Okvirni sporazum između Vlade RH i Vlade Republike Poljske o obostranoj obrambenoj suradnji ojačat će postojeći pravni okvir za suradnju između dviju država te zamijeniti postojeći Sporazum o suradnji na području obrane iz 1998. godine.

„Nastavljamo jačanje Hrvatske vojske. Nema jake vojske bez prijatelja i saveznika, a Poljska je važan strateški partner i blizak saveznik Republici Hrvatskoj. Drago mi je što sam danas s poljskim ministrom potpisao Sporazum o obrambenoj suradnji između Hrvatske i Poljske, nakon dvadeset godina”, rekao je Krstičević.

„Cilj sporazuma je unaprjeđenje vojne suradnje kako bismo se mogli zajedno nositi sa sigurnosnim izazovima na području cijele Europe“, dodao je.

„Ovo je važan dokaz intenziviranja bilateralne suradnje Hrvatske i Poljske, s kojom dijelimo slične interese i vanjskopolitičke ciljeve u raznim područjima, a naš zajednički cilj je jačanje NATO saveza i Europske unije”, naglasio je.

Ministar je podsjetio kako pripadnici Hrvatske vojske zajedno s poljskim vojnicima sudjeluju u NATO-ovoj aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj, čime Hrvatska pokazuje solidarnost unutar NATO-a, kao i prijateljstvo s Poljskom.

Krstičević je najavio da će poljski vojnici ove godine sudjelovati na vojnim vježbama u Hrvatskoj, što će biti još jedna potvrda suradnje dviju vojski. Riječ je o vježbi „Immediate Response” u 6. mjesecu te vježbi „Udar” u 9. mjesecu.

Također, izrazio je nadu da će se i Poljska pridružiti NATO-ovom centru u Zemuniku za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga. Sporazum o razumijevanju o uspostavi tog centra potpisali su ministri obrane Bugarske, Hrvatske, Mađarske i Slovenije prije dva mjeseca u sjedištu NATO-a Bruxellesu.

Program MSAP (Multinational Special Aviation Program) ima za cilj obučiti posade višenamjenskog helikoptera koje su određene za specijalne zračne operacije, kroz teoretsku i višetjednu letačku obuku za provedbu nekonvencionalnih zadaća specijalnih zračnih snaga. Sjedište centra bit će u 93. zrakoplovnoj bazi HRZ-a u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku Donjem, a početak funkcioniranja centra očekuje se ove godine.

Poljski ministar podržao je tu inicijativu.

„Razgovarali smo o suradnji naših specijalnih snaga i vojne policije te o vojno-tehničkoj i suradnji na području izobrazbe odnosno o razmjeni kadeta i časnika, kao i o suradnji naših obrambenih industrija“, rekao je Krstičević, istaknuvši kako je hrvatska tvrtka dobila ugovor za isporuku dijelova za jurišnu pušku “Grot” Poljskoj.

„To je potvrda naše suradnje i potvrda da se hrvatska obrambena industrija razvija na pravi način, kao i da imamo vrhunske tvrtke s vrhunskim proizvodima koji su prepoznati i od strane poljskih kolega“, kazao je, dodavši kako je u planu i poslovna konferencija obrambenih industrija s ciljem jačanja suradnje i na tom području.

Poljski ministar Mariusz Błaszczak zahvalio je hrvatskom kolegi na dosadašnjoj suradnji koja je bila iznimno plodonosna.

„Naše dvije zemlje su vrlo slične i dijele slične vrijednosti, iskazujemo solidarnost jedni spram drugih, kao i spram drugih članica NATO-a i Europske unije. Zahvaljujući našoj bliskoj suradnji, Poljska i Hrvatska te cijela Europa su vrlo sigurni“, istaknuo je.

Izrazio je također zahvalnost na sudjelovanju hrvatskih vojnika u NATO-ovoj aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj te pozdravio širenje suradnje u skladu s potpisanim Okvirnim sporazumom, zaključivši kako će to dodatno osnažiti međusobnu obrambenu suradnju i bilateralne odnose Hrvatske i Poljske.

(Hina)

Krstičević: Očito sam mnogima trn u oku, vjerojatno zato što jačam Hrvatsku vojsku i to na jedan pravi način

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari