Pratite nas

Pregled

Krstičević: Obnavljanje zrakoplovne flote jedan je od prioriteta jer je oprema zastarjela

Objavljeno

na

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sa suradnicima održao je u petak, 27. listopada 2017., konferenciju za medije povodom prve godišnjice mandata u Ministarstvu obrane RH na kojoj je predstavio najvažnije projekte MORH-a i OSRH-a u protekloj godini.

Na početku obraćanja zahvalio je predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću na potpori te svojim suradnicima bez čijeg rada i zalaganja, istaknuo je, ne bi ni bilo tih postignuća, kao i predstavnicima medija na dobroj suradnji i objektivnom izvješćivanju.

U sklopu prve godine rada Vlade Republike Hrvatske ministar Krstičević predstavio je projekte Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH u protekloj godini.

Ministarstvo obrane pregovara s SAD-om o nabavi dvaju helikoptera tipa Black Hawk. Najavio je to ministar obrane Damir Krstičević na obilježavanju prve godine svog mandata. Obnavljanje zrakoplovne flote jedan je od prioriteta jer je oprema zastarjela. “Imamo neispravnosti, jako puno i vjerujte mi da molim dragog Boga svaki dan kad ti naši dečki svaki dan ulaze u zrakoplov da se ništa ne dogodi”, rekao je ministar

Postignuća Ministarstva obrane predstavio je kroz deset ključnih točaka: obrambeni proračun, strateški dokumenti, novi operativni raspored, Godina vojnika dočasnika i časnika, suradnja s hrvatskom obrambenom industrijom, razvoj obrambenih sposobnosti, nabava novog višenamjenskog borbenog aviona, pomoć civilnim institucijama, pojačane međunarodne aktivnosti i naglasak na Domovinski rat.

U sklopu obrambenog proračuna kao polazne točke za realizaciju projekata i prvog izazova s kojim se suočio u MORH-u, ministar Krstičević je istaknuo kako u ovoj 2017. godini MORH raspolaže s 4,385 milijardi kuna, što je 348,3 milijuna kuna ili 9,1 posto više nego što je bilo predviđeno rebalansom proračuna za 2016. godinu.

Podsjetio je kako je uz potporu Vlade RH nakon šest uzastopnih godina pada obrambeni proračun napokon krenuo uzlaznom putanjom, zaključivši da se trend rasta proračuna očekuje i u narednoj, 2018. godini.

“Nakon 15 godina i dva neuspjela pokušaja, ova Vlada je donijela Strategiju nacionalne sigurnosti i započeli smo proces razvoja Sustava domovinske sigurnosti”, rekao je ministar Krstičević, ukazujući na važnost donošenja tih ključnih strateških dokumenata. “Za ovu Vladu pitanje nacionalne i domovinske sigurnosti jedno je od ključnih”, poručio je, dodavši kako očekuje uskoro donošenje Zakona o domovinskoj sigurnosti.

Rekao je i kako je prepoznata potreba za uspostavom Partnerstva za sigurnost kao odgovora na suvremene ugroze i rizike koje, dodao je, mora počivati na poštivanju ljudskih prava, solidarnosti i dijalogu.

Pojasnio je i kako je novi operativni raspored postrojbi OSRH-a ujedno prilagodba suvremenim izazovima, kao odgovor na moguće prijetnje i rizike, zbog čega je tijekom 2017. godine jedna postrojba vraćena u Sinj te je najavio razmještanje Inženjerijske satnije u Vukovar, a tijekom 2018. godine i povratak “Puma” u Varaždin te postrojbe mornaričkog pješaštva u Ploče. “Napušta se koncept putujuće vojske, a novi raspored postrojbi omogućit će pravodobno djelovanje u uvjetima pomoći stanovništvu i civilnim institucijama”, poručio je Krstičević, dodavši kako je ujedno cilj povećanje standarda života, rada i obuke pripadnika Oružanih snaga.

S tim je ciljem i ova godina proglašena “Godinom vojnika, dočasnika i časnika”, a uz podizanje standarda te poboljšanje uvjeta život i rada u OSRH, istaknuo je i važnost vraćanja dostojanstva pripadnicima Oružanih snaga. “Čovjek je najvrjedniji dio našeg obrambenog sustava”, poručio je i ovom prigodom ministar Krstičević, napominjući pritom važnost skrbi za pripadnike OSRH-a, motivirajući ih tako za rad u Oružanim snagama i njegujući duh pobjedničke Hrvatske vojske.

Da je takav odnos spram pripadnika OSRH-a prepoznat i u javnosti, najbolje pokazuje pojačano zanimanje za vojnu službu, zaključio je, a u prilog tome naveo je nova zapošljavanja u sustavu, kao i treći uputni rok ročnika na dragovoljno vojno osposobljavanje.

“Ministarstvo obrane važan je partner hrvatske obrambene industrije te generator razvoja i promotor vrhunskih hrvatskih proizvoda, razvoj sposobnosti”, istaknuo je ministar Krstičević, podsjetivši da je prvi put u NATO misiju potpore miru u Afganistan upućen hrvatski kontingent u potpunosti opremljen hrvatskim naoružanjem i opremom.

Govoreći o obrambenim sposobnostima, Krstičević je zaključio kako Hrvatska razvija i održava obrambene sposobnosti na odgovarajućem stupnju spremnosti radi pravodobnog reagiranja na promjenjive okolnosti i izazove iz međunarodnog okruženja.

Također je podsjetio kako su hrvatski piloti uspješno izveli samostalna gađanja helikopterima Kiowa Warrior, a provodi se i obuka na novim samohodnim haubicama PzH2000 te uvodi Ekspedicijski kamp kao nova sposobnost OSRH-a. Zaključio je kako Oružane snage RH imaju sve odlike moderne vojske.

Nabavu višenamjenskog borbenog aviona nazvao je projektom za buduće generacije, zaključivši kako je MORH napravio značajan iskorak pokretanjem tog projekta od goleme važnosti za RH.

Ministar Krstičević istaknuo je i stratešku ulogu Ministarstva obrane i Oružanih snaga u pomoći civilnim institucijama i stanovništvu, zaključivši kako su MORH i OSRH važan čimbenik u prevenciji, pravodobnom djelovanju i uklanjanju posljedica kod elementarnih nepogoda.

„Oružane snage su kroz zajedništvo i sinergiju svih dijelova sustava uspjele obraniti Republiku Hrvatsku od većih posljedica uzrokovanih poplavama i požarima, kojih je ove godine bilo više nego ikada“, podsjetio je, ukazavši i na ulogu HRZ-a u hitnom medicinskom prevoženju pacijenata, napose u vrijeme turističke sezone. I ovom prilikom zahvalio se svim pripadnicima OSRH-a na angažmanu i pomoći civilnom stanovništvu, poručivši im da su ponos cijele Hrvatske.

Naveo je i najvažnije međunarodne aktivnosti, među kojima je niz sastanaka na ministarskoj razini s partnerima na području obrane i sigurnosti poput Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, Savezne Republike Njemačke, Izraela, Republike Poljske, Talijanske Republike, Kraljevine Švedske, Mađarske, Republike Slovenije, Republike Crne Gore te Bosne i Hercegovine.

Potpisani su i važni bilateralni sporazumi o suradnji u području obrane. “Bilateralna obrambena suradnja usmjerena na strateški značajne partnere i ostale države NATO-a i Europske unije, odnosno na države od posebne važnosti s vanjskopolitičkog i sigurnosnog aspekta doprinos je unaprjeđenju obrambenih sposobnosti, kao i jačanju međunarodnog i regionalnog položaja Republike Hrvatske”, zaključio je Krstičević, dodavši da je Hrvatska prilikom bilateralnih aktivnosti na svim razinama aktivno promovirala hrvatsku obrambenu industriju.

Posebno se osvrnuo na Domovinski rat i povratak temeljnim vrijednostima, naglasivši kako ova Vlada vraća dignitet Domovinskog rata i hrvatskih branitelja kao temelja moderne hrvatske države.

Vraćanje proslave Dana državnosti i promocije vojnih škola u Vukovar te velike smjene straže na Markov trg, kao i imenovanje dvorana u MORH-u i GSOS-u po herojima Domovinskog rata i pobjedničkim brigadama HV-a samo su neki od poteza poduzetih u tom smjeru. “Želimo da Hrvatska bude prožeta simbolima Domovinskog rata”, poručio je iz dvorane MORH-a “Janko Bobetko”, istaknuvši pritom kako ne bismo ovaj vikend slavili 25. obljetnicu oslobađanja juga Hrvatske da nije bilo generala Bobetka. Ujedno je čestitao 25. obljetnicu gardijske brigade HV-a “Vukovi”, koja se danas obilježava u Gospiću.

Na kraju je još jednom zahvalio svim svojim suradnicima, poručivši: “Ovih postignuća ne bi bilo bez otvorenog uma, motiviranosti, energije duha zajedništva mojeg tima u Ministarstvu obrane”. Ističući ponovno kako je svima njima u fokusu hrvatska sigurnost i čovjek prije svega, izrazio je nadu kako će jednako uspješno nastaviti surađivati i ubuduće.

Ujedno je najavio kako će 2018. godina biti „Godina spremnosti“ s posebnim naglaskom na sportske aktivnosti i fizičku spremnost pripadnika Oružanih snaga, a svoje izlaganje završio je riječima ministra obrane SAD-a Jamesa Mattisa: “Hrvatska je mala zemlja koja se bori znatno iznad svoje kategorije!”

Uz ministra Krstičevića, na konferenciji za medije sudjelovali su načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, državni tajnici Tomislav Ivić i Zdravko Jakop, inspektor obrane general-bojnik Slaven Zdilar, posebni savjetnik Božo Kožul, pomoćnici ministra Đurđa Hunjet, Zoran Piličić i Petar Mihatov te drugi suradnici.

Damir Krstičević: Pregovaramo sa SAD-om o nabavci dva Black Hawk helikoptera

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Inženjerska pukovnija uspješno uspostavila prijelaz skelom i most na vježbalištu ‘Kupa’

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH / J. Kopi

Na vojnom vježbalištu „Kupa“ u nedjelju, 14. listopada 2018. u sklopu združene intergranske sveobuhvatne vježbe Hrvatske vojske Velebit 18-združena snaga održan je prikaz svladavanja vodene zapreke koji je obuhvatio izlazak na vodenu zapreku, uspostavu skelskog i mostnog mjesta prijelaza te njegovo održavanje za prolaz.

Nositelj vježbe bila je Inženjerijska pukovnija uz sudjelovanje voda tenkova M84, borbenih vozila pješaštva i borbenih oklopnih vozila Patria te desetine Vojne policije, a ukupno je sudjelovalo 168 pripadnika te 14 ključnih oružnih sustava, priopćio je MORH

Demonstraciji su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević,načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov te predstavnici Nacionalne garde Minnesote, zamjenik zapovjednika NMG general bojnik Neil G. Loidolt i zamjenik načelnika J5 NMG bojnik Ryan Rossman uz brojne druge goste.

Težišna zadaća vježbovne skupine na demonstraciji bila je savladavanje rijeke Kupe s ciljem osiguranja manevra namjenske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Oštećena prometna infrastruktura onemogućila je kretanje manevarskih snaga, a u području prijelaza postojala je mogućnost neprijateljskog napada. „Namjenski organizirane snage za savladavanje vodene zapreke morale su uspostaviti dva skelska mjesta prijelaza i jedno mostno mjesto prijelaza preko rijeke te osigurati prelazak vojnih snaga i tehnike“, pojasnio je zapovjednik Namjenski organiziranih snaga za svladavanja vodenih zapreka bojnik Ivica Miložić.

Prvi dočasnik NOS-a za svladavanje vodenih zapreka časnički namjesnik Dario Vukušić iznio je mogućnosti prelaza na ovaj način uspostavljenog mostnog mjesta prijelaza preko kojega u sat vremena može prijeći do 600 vozila, a omogućuje i dvosmjeran prelazak. Za potrebe prikaza svladavanja vodene zapreke u sklopu vojne vježbe Velebit 18-združena snaga uspostavljen je most dužine 93 metra sastavljen od 11 plovnih članaka.

Nakon uspješne demonstracije vojnicima se obratio ministar Krstičević: „Vidjeli smo provedbu jedne od složenijih vojnih zadaća koje mogu biti postavljene pred našu vojsku, svladavanje vodene prepreke. Vi, pripadnici inženjerijskih postrojbi, iznijeli ste jedan od zahtjevnijih dijelova provedbe ove vježbe.

Nailazak na vodenu zapreku, osiguranje položaja i koordinacija sa snagama koje svladavaju vodenu zapreku uz istovremenu zaštitu snaga korištenjem aktivnih i pasivnih mjera, zahtjeva iznimno dobro planiranje i pripremu kao i brzu reakciju i prilagodljivost”. „Danas ste pokazali svu snagu Hrvatske vojske“, kazao je ministar upućujući pohvale svim sudionicima za pokazane sposobnosti.

Čestitke je vojnicima na prikazanom u provedbi ovog dijela vježbe uputio i general zbora Mirko Šundov: “Impresioniran sam spretnošću i brzinom te koordinacijom koju ste pokazali u realizaciji ove zadaće”, kazao je načelnik.

Zapovjednik Inženjerske pukovnije brigadir Alan Srpak po završetku vježbe izrazio je zadovoljstvo uspješnom provedbom zadaća napomenuvši kako su namjenski organizirane snage koje su bile ustrojene od pontonirske, mosno-amfibijske i satnije riječnih brodova uspješno uspostavile skelsko i mostno mjesto prelaza čime je omogućen prelaz rijeke namjenskih oklopno-mehaniziranih postrojbi, a čime su među ostalim prikazali integrirano i usklađeno zajedničko djelovanje, priopćio je MORH

Foto: MORH / J. Kopi

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Dino Merlin otkazao suradnju bubnjaru

Objavljeno

na

Objavio

Bosanskohercegovački glazbenik Dino Merlin objavio je u nedjelju da je odlučio prekinuti suradnju sa svojim bubnjarom Amarom Češljarom zbog njegove izjave da bi “poslao tenk” na Hrvate koji su ovaj tjedan u Mostaru prosvjedovali protiv izbora Željka Komšića za hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH jer je izabran glasovima Bošnjaka.

“Ma tenk poslat i opleti. Ovo je ba ludilo. Nema tu glave za razgovore”, napisao je Češljar u komentaru na jednom sarajevskom portalu.

Izjavu su prenijeli svi utjecajni hrvatski mediji u BiH nakon čega je uslijedio velik broj kritika.

Dino Merlin odlučio je prekinuti suradnju s njime.

“Razočaran sam, tužan i oštro osuđujem nedavne postupke glazbenog suradnika Amara Češljara koji je svojim neumjesnim komentarima nanio nemjerljivu štetu timu profesionalaca i umjetnika koji sa mnom već nekoliko desetljeća diljem svijeta kroz glazbu propagiraju ljubav, mir i dobro”, objavio je Merlin u priopćenju za javnost.

“Svi moji suradnici dobro znaju da moji životni svjetonazori ni na koji način ne isključuju bilo koji narod ili pojedinca i da u mom timu nema mjesta onima čiji stavovi izražavaju i pozivaju na nacionalne, rasne, religijske ili bilo koje druge vrste netrpeljivosti”, istaknuo je.

“Zbog nepoštivanja osnovnih principa na kojima je zasnovano naše djelovanje, odlučio sam odmah otkazati daljnju suradnju Amaru Češljaru”, navodi Merlin.

“Ovim putem i primjerom pozivam sve nas na razumno djelovanje kako bi preuzeli odgovornost za svoje riječi i djela i bili korektivi jedni drugima u izgradnji tolerantnije budućnosti”, zaključio je Merlin.

Češljar je u subotu u dva odvojena pokušao uzmaknuti tvrdeći da je njegov stav bio odgovor nacionalistima.

“Komentar je važio za nacionaliste koji nisu dobro došli ni u jednu zemlju”, napisao je Češljar i dodao kako se u BiH ‘mnogi petljaju’ te se dodatno zapetljao objašnjavajući što je mislio pišući komentar. “Ovi koji su tu, općenito, tu zemlju ne smatraju kao svoju, a kao žive u njoj. Čast iznimkama naravno”, napisao je.

Dodao je i kako glazbenik Dino Merlin nema nikakve veze s njegovim stavom.

Tri sata kasnije se predomislio pa je u novome mailu predložio hrvatskim medijima, koji su ga nakon toga ismijali, da objave kako je njegov profil hakiran.

“Nego kako se profili zaista hakiraju možda radi situacije nije loše upravo to objaviti ako se slažete?! Česljaru hakiran profil i to je sve”, rekao je.

(Hina)

 

Udruge u Austriji tražit će zabranu koncerta Dine Merlina

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari