Pratite nas

Pregled

Krstičević: Obnavljanje zrakoplovne flote jedan je od prioriteta jer je oprema zastarjela

Objavljeno

na

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sa suradnicima održao je u petak, 27. listopada 2017., konferenciju za medije povodom prve godišnjice mandata u Ministarstvu obrane RH na kojoj je predstavio najvažnije projekte MORH-a i OSRH-a u protekloj godini.

Na početku obraćanja zahvalio je predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću na potpori te svojim suradnicima bez čijeg rada i zalaganja, istaknuo je, ne bi ni bilo tih postignuća, kao i predstavnicima medija na dobroj suradnji i objektivnom izvješćivanju.

U sklopu prve godine rada Vlade Republike Hrvatske ministar Krstičević predstavio je projekte Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH u protekloj godini.

Ministarstvo obrane pregovara s SAD-om o nabavi dvaju helikoptera tipa Black Hawk. Najavio je to ministar obrane Damir Krstičević na obilježavanju prve godine svog mandata. Obnavljanje zrakoplovne flote jedan je od prioriteta jer je oprema zastarjela. “Imamo neispravnosti, jako puno i vjerujte mi da molim dragog Boga svaki dan kad ti naši dečki svaki dan ulaze u zrakoplov da se ništa ne dogodi”, rekao je ministar

Postignuća Ministarstva obrane predstavio je kroz deset ključnih točaka: obrambeni proračun, strateški dokumenti, novi operativni raspored, Godina vojnika dočasnika i časnika, suradnja s hrvatskom obrambenom industrijom, razvoj obrambenih sposobnosti, nabava novog višenamjenskog borbenog aviona, pomoć civilnim institucijama, pojačane međunarodne aktivnosti i naglasak na Domovinski rat.

U sklopu obrambenog proračuna kao polazne točke za realizaciju projekata i prvog izazova s kojim se suočio u MORH-u, ministar Krstičević je istaknuo kako u ovoj 2017. godini MORH raspolaže s 4,385 milijardi kuna, što je 348,3 milijuna kuna ili 9,1 posto više nego što je bilo predviđeno rebalansom proračuna za 2016. godinu.

Podsjetio je kako je uz potporu Vlade RH nakon šest uzastopnih godina pada obrambeni proračun napokon krenuo uzlaznom putanjom, zaključivši da se trend rasta proračuna očekuje i u narednoj, 2018. godini.

“Nakon 15 godina i dva neuspjela pokušaja, ova Vlada je donijela Strategiju nacionalne sigurnosti i započeli smo proces razvoja Sustava domovinske sigurnosti”, rekao je ministar Krstičević, ukazujući na važnost donošenja tih ključnih strateških dokumenata. “Za ovu Vladu pitanje nacionalne i domovinske sigurnosti jedno je od ključnih”, poručio je, dodavši kako očekuje uskoro donošenje Zakona o domovinskoj sigurnosti.

Rekao je i kako je prepoznata potreba za uspostavom Partnerstva za sigurnost kao odgovora na suvremene ugroze i rizike koje, dodao je, mora počivati na poštivanju ljudskih prava, solidarnosti i dijalogu.

Pojasnio je i kako je novi operativni raspored postrojbi OSRH-a ujedno prilagodba suvremenim izazovima, kao odgovor na moguće prijetnje i rizike, zbog čega je tijekom 2017. godine jedna postrojba vraćena u Sinj te je najavio razmještanje Inženjerijske satnije u Vukovar, a tijekom 2018. godine i povratak “Puma” u Varaždin te postrojbe mornaričkog pješaštva u Ploče. “Napušta se koncept putujuće vojske, a novi raspored postrojbi omogućit će pravodobno djelovanje u uvjetima pomoći stanovništvu i civilnim institucijama”, poručio je Krstičević, dodavši kako je ujedno cilj povećanje standarda života, rada i obuke pripadnika Oružanih snaga.

S tim je ciljem i ova godina proglašena “Godinom vojnika, dočasnika i časnika”, a uz podizanje standarda te poboljšanje uvjeta život i rada u OSRH, istaknuo je i važnost vraćanja dostojanstva pripadnicima Oružanih snaga. “Čovjek je najvrjedniji dio našeg obrambenog sustava”, poručio je i ovom prigodom ministar Krstičević, napominjući pritom važnost skrbi za pripadnike OSRH-a, motivirajući ih tako za rad u Oružanim snagama i njegujući duh pobjedničke Hrvatske vojske.

Da je takav odnos spram pripadnika OSRH-a prepoznat i u javnosti, najbolje pokazuje pojačano zanimanje za vojnu službu, zaključio je, a u prilog tome naveo je nova zapošljavanja u sustavu, kao i treći uputni rok ročnika na dragovoljno vojno osposobljavanje.

“Ministarstvo obrane važan je partner hrvatske obrambene industrije te generator razvoja i promotor vrhunskih hrvatskih proizvoda, razvoj sposobnosti”, istaknuo je ministar Krstičević, podsjetivši da je prvi put u NATO misiju potpore miru u Afganistan upućen hrvatski kontingent u potpunosti opremljen hrvatskim naoružanjem i opremom.

Govoreći o obrambenim sposobnostima, Krstičević je zaključio kako Hrvatska razvija i održava obrambene sposobnosti na odgovarajućem stupnju spremnosti radi pravodobnog reagiranja na promjenjive okolnosti i izazove iz međunarodnog okruženja.

Također je podsjetio kako su hrvatski piloti uspješno izveli samostalna gađanja helikopterima Kiowa Warrior, a provodi se i obuka na novim samohodnim haubicama PzH2000 te uvodi Ekspedicijski kamp kao nova sposobnost OSRH-a. Zaključio je kako Oružane snage RH imaju sve odlike moderne vojske.

Nabavu višenamjenskog borbenog aviona nazvao je projektom za buduće generacije, zaključivši kako je MORH napravio značajan iskorak pokretanjem tog projekta od goleme važnosti za RH.

Ministar Krstičević istaknuo je i stratešku ulogu Ministarstva obrane i Oružanih snaga u pomoći civilnim institucijama i stanovništvu, zaključivši kako su MORH i OSRH važan čimbenik u prevenciji, pravodobnom djelovanju i uklanjanju posljedica kod elementarnih nepogoda.

„Oružane snage su kroz zajedništvo i sinergiju svih dijelova sustava uspjele obraniti Republiku Hrvatsku od većih posljedica uzrokovanih poplavama i požarima, kojih je ove godine bilo više nego ikada“, podsjetio je, ukazavši i na ulogu HRZ-a u hitnom medicinskom prevoženju pacijenata, napose u vrijeme turističke sezone. I ovom prilikom zahvalio se svim pripadnicima OSRH-a na angažmanu i pomoći civilnom stanovništvu, poručivši im da su ponos cijele Hrvatske.

Naveo je i najvažnije međunarodne aktivnosti, među kojima je niz sastanaka na ministarskoj razini s partnerima na području obrane i sigurnosti poput Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, Savezne Republike Njemačke, Izraela, Republike Poljske, Talijanske Republike, Kraljevine Švedske, Mađarske, Republike Slovenije, Republike Crne Gore te Bosne i Hercegovine.

Potpisani su i važni bilateralni sporazumi o suradnji u području obrane. “Bilateralna obrambena suradnja usmjerena na strateški značajne partnere i ostale države NATO-a i Europske unije, odnosno na države od posebne važnosti s vanjskopolitičkog i sigurnosnog aspekta doprinos je unaprjeđenju obrambenih sposobnosti, kao i jačanju međunarodnog i regionalnog položaja Republike Hrvatske”, zaključio je Krstičević, dodavši da je Hrvatska prilikom bilateralnih aktivnosti na svim razinama aktivno promovirala hrvatsku obrambenu industriju.

Posebno se osvrnuo na Domovinski rat i povratak temeljnim vrijednostima, naglasivši kako ova Vlada vraća dignitet Domovinskog rata i hrvatskih branitelja kao temelja moderne hrvatske države.

Vraćanje proslave Dana državnosti i promocije vojnih škola u Vukovar te velike smjene straže na Markov trg, kao i imenovanje dvorana u MORH-u i GSOS-u po herojima Domovinskog rata i pobjedničkim brigadama HV-a samo su neki od poteza poduzetih u tom smjeru. “Želimo da Hrvatska bude prožeta simbolima Domovinskog rata”, poručio je iz dvorane MORH-a “Janko Bobetko”, istaknuvši pritom kako ne bismo ovaj vikend slavili 25. obljetnicu oslobađanja juga Hrvatske da nije bilo generala Bobetka. Ujedno je čestitao 25. obljetnicu gardijske brigade HV-a “Vukovi”, koja se danas obilježava u Gospiću.

Na kraju je još jednom zahvalio svim svojim suradnicima, poručivši: “Ovih postignuća ne bi bilo bez otvorenog uma, motiviranosti, energije duha zajedništva mojeg tima u Ministarstvu obrane”. Ističući ponovno kako je svima njima u fokusu hrvatska sigurnost i čovjek prije svega, izrazio je nadu kako će jednako uspješno nastaviti surađivati i ubuduće.

Ujedno je najavio kako će 2018. godina biti „Godina spremnosti“ s posebnim naglaskom na sportske aktivnosti i fizičku spremnost pripadnika Oružanih snaga, a svoje izlaganje završio je riječima ministra obrane SAD-a Jamesa Mattisa: “Hrvatska je mala zemlja koja se bori znatno iznad svoje kategorije!”

Uz ministra Krstičevića, na konferenciji za medije sudjelovali su načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, državni tajnici Tomislav Ivić i Zdravko Jakop, inspektor obrane general-bojnik Slaven Zdilar, posebni savjetnik Božo Kožul, pomoćnici ministra Đurđa Hunjet, Zoran Piličić i Petar Mihatov te drugi suradnici.

Damir Krstičević: Pregovaramo sa SAD-om o nabavci dva Black Hawk helikoptera

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Raspudić: Oba referendumska pitanja su pogođena da bi stvorili i preokrenuli političku dinamiku u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Građanska inicijativa Narod organizirala je u ponedjeljak Tribinu odlučuje ‘Pripada li vlast narodu i tko nam krade referendum?’.

“Za očekivati je da nam, nakon godina i godina demokracije kod našeg demokratskog iskustva, Sabor postaje sve bolji, i kako kao društvo demokratski sazrijevamo od izbornog ciklusa do izbornog ciklusa. Međutim, kod nas se događa obrnuta situacija, da od Sabora koji je nekad doista bio srce demokracije u Hrvatskoj, danas se Sabor većim dijelom pretvorio u skupinu poslušnih podizača ruke, a odluke se donose negdje drugdje i o bitnim stvarima se uopće ne raspravlja”, rekao je Nino Raspudić na tribini održanoj u dvorani Napretkovog centra kulture u Zagrebu.

Raspudić je obrazložio zašto su potrebne promjene izbornog sustava kakve je predložila građanska inicijativa Narod odlučuje:

“Oba referendumska pitanja su pogođena da bi stvorili i preokrenuli političku dinamiku u Hrvatskoj. Ne bismo preko noći dobili najpametnije i najbolje političare na svijetu, ali sam uvjeren da se bi iz izbornog ciklusa u ciklus situacija raščišćavala i da bi politička scena bila sve kvalitetnija i sigurno više odgovorna građanima kojima bi bilo omogućeno, prije svega zahvaljujući elektronskom i dopisnom glasovanju da i šire participiraju u odlučivanju o samima sebi”, zaključio je Raspudić.

“U svemu što mi raspravljamo riječ je o ustavnom pravu nas građana na referendum. To ustavno pravo je trostruko. Prvo je pravo inicijative birača za raspisivanje referenduma. To je ono što ste vi pokrenuli. Drugo je pravo pravo zahtijevanja referenduma kada se ispuni uvjet od 10 posto birača, tada u toj situaciji još postoji mogućnost da Hrvatski sabor traži od ustavnog suda da se očituje o ustavnosti pitanja. I treće je pravo glasanja na referendumu. Netko je rekao da smo došli od početka do kraja. Nismo ni blizu kraja. Mi smo u ovom trenutku na prvoj točki. Mi smo u fazi Vašeg prava da se raspiše referendum”, rekao je ustavnopravni stručnjak i zastupnik Mosta Robert Podolnjak.

Smatra kako je u potpunosti izostala bilo kakva pravna i sudska zaštita ustavnog prava na referendum: “Do sada nije bilo nikakve mogućnosti da se zahtijeva zaštita ustavnog prava koje je nedvojbeno definirano čl. 87 Ustava. Iz svega što je rečeno nedvojbeno je da su povrijeđena ustavna prava građana koji su dali svoj potpis i tražili referendum o izbornom sustavu. Jer ovaj postupak kakav nam je predstavljen, o kojem smo mogli čitati i u medijima, nedvojbeno je postupak u kojem je jedna strana – Vlada putem svojega Ministarstva – u potpunosti privatizirala postupak provjere potpisa. Ustavni sud će se morati očitovati o ovome ako ozbiljno shvaća ustavno pravo građana na referendum”, rekao je Podolnjak.

“Ministar Kuščević je uz podršku premijera Plenkovića bio taj koji je odredio da Apis provjerava potpise, a ne DIP, samovoljno je određivao stroge kriterije za provjeru potpisa koji nisu definirani u Zakonu o referendumu, čak je tijekom samog procesa postrožio kriterije, proizvoljno je odredio članove povjerenstva, zabranio promatrače i na kraju je u samom Apisu organizirao izložbu potpisa. Na kraju je predložio Saboru da se njihovo sramotno izvješće o provjeri potpisa prihvati”, rekla je Natalija Kanački, članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje.

Nikola Banić sa Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija FER-a, u svojem je izlaganju objasnio kako se manipuliralo potpisima, navevši niz primjera prema kojima je dokazao da se vrlo lako mogla provjeriti volja birača: “Kada se govorilo da neće javno priznavati imena, jedna gospođa je u Povjerenstvu rekla da ako se netko zove Dragutin, a potpiše se Drago, onda se to ne može priznati kao važeći potpis. Uspoređivao sam neke ljude s E-oglasne ploče, čiji su podaci javno dostupni i uspoređivao s imena u sustavu poreznih obveznika. Bilo je ime jedne gospođe Eti Lukrecija, kako je navedena u jednom sustavu, dok je u drugom sustavu navedena samo kao Eti. Zašto je ovdje to dozvoljeno i priznato, a u drugom slučaju nije?”, pitao se Banić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Amerikanci odobrili prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH

Američki State Department formalno je obavijestio Kongres o izraelskoj prodaji borbenih zrakoplova F-16 Hrvatskoj, a to tijelo sad ima 15 dana da se o tome izjasni, što je uobičajena praksa u američkog prodaji oružja, doznaje se iz američkog veleposlanstva u Zagrebu.

Američki portal Axios prošli je tjedan objavio da SAD Izraelu blokira prodaju 12 zrakoplova F-16 Barak. Riječ je o zrakoplovima starima tridesetak godina, proizvedenih u SAD-u, no koje je Izrael nadogradio i koji bi Hrvatsku kroz deset godina stajali 2,9 milijardi kuna.

SAD vojnu opremu koju proizvede prenosi partnerima putem sustava Inozemne prodaje oružja (FMS) u sklopu koje se kupac obvezuje da će tražiti pismeno odobrenje Washingtona prije promjene krajnje upotrebe, modificiranja ili daljnje prodaje, regulirane putem takozvanog sustava Transfera trećoj strani (TPT), objavilo je američko veleposlanstvo.

Veleposlanstvo je u srijedu naglasilo i da, “iako američka vlada inače ne komentira nabavku saveznika, općenito može reći da SAD snažno podupire modernizaciju vojske Hrvatske, saveznice iz NATO-a, što uključuje kupnju borbenih zrakoplova F-16 od Izraela”.

SAD je proteklih desetljeća odobrio tisuće TPT-a, od prodaje municije do kompleksnih obrambenih sustava. Te se prodaje provode transparentno, u cilju američkih vanjskopolitičkih interesa, zaštite integriteta oružanog sustava i osjetljivih obrambenih tehnologija, kazalo je veleposlanstvo.

U slučaju prekoračenja određenih iznosa TPT zahtijeva dodatnu provjeru Kongresa, odnosno formalnu obavijest odboru za vanjske poslove Senata i odbora za inozemna pitanja Predstavničkog doma, stoji na stranicama State Departmenta koji je u utorak obavijestio Kongres o ovoj prodaji.

SAD obično pri odobravanju TPT-a traži od svih partnera da oružje američkog podrijetla vrati u originalno stanje ili ukloni dijelove specifične za državu prije prodaje, često surađujući s zemljom koja ih je originalno kupila kako bi osigurala da je oružje nadograđeno na primjeren način.

TPT stavlja odgovornost na državu koja prodaje američki sustav da poštuje te obaveze i upozna kupca s tim uvjetima.

Američki veleposlanik Robert Kohorst prošli je tjedan izjavio da Izrael mora prihvatiti zadane tehničke uvjete kako bi američka strana pristala na prodaju 12 borbenih zrakoplova, rekavši da se tu radi o tome tko posjeduje pravo na tehnologiju i intelektualno vlasništvo.

“Izraelci moraju prihvatiti naše tehničke zahtjeve i kada se to učini možemo krenuti dalje i prodaja zrakoplova bit će odobrena”, kazao je.

Prema njegovim riječima, SAD je Izraelu dvije godine ponavljao o kojim se tehničkim zahtjevima radi te da je pomalo iznenađen “da sada imamo ovaj zastoj”.

Također, pojasnio je, pitanje je tko će platiti prenamjenu jer SAD i Lockheed Martin moraju obaviti posao pošto su “oni ti koji posjeduju tehnologiju i intelektualno vlasništvo”.

Hrvatsko ministarstvo obrane isti je dan objavilo kako se Izrael pismeno obvezao da će ishoditi odobrenje američke vlade za isporuku zrakoplova i da je to isključivo njihova odgovornost, dodavši kako je SAD dokumentom dao pristanak Izraelu da Hrvatskoj može nuditi svoje višenamjenske borbene zrakoplove.

(Hina)

 

MORH: Inzistiramo na poštivanju izraelske ponude u potpunosti, nikakva druga inačica F-16 nije moguća

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari