Pratite nas

Hrvatska

Krstičević: Otvaranje vojarne u Pločama je od strateške važnosti za južne dijelove Hrvatske

Objavljeno

na

Foto: Arhiva

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poslijepodne je u Pločama posjetio vojarnu 116. brigade Hrvatske vojske, koja je otvorena u rujnu prošle godine i u njoj je smještena novoustrojena postrojba Hrvatske ratne mornarice – satnija mornaričkog desatnog pješaštva.

– To je dobro i u sigurnosnom smislu, ali i važan komplementaran doprinos koji HV daje civilnim institucijama u sprečavanju elementarnih nepogoda. Vjerujem da će s ovakvom prisutnošću i s novim radnim mjestima dati doprinos u razvoju grada Ploča. Zahvaljujem i mornaričko-desantnoj postrojbi na prezentaciji, rekao je Plenković.

Govoreći o neuspjeloj kupnji borbenih zrakoplova kazao je da se trenutačno provodi analiza. “Vjerujem da će i u Hrvatskom saboru biti riječi o tome. Odnosi sa SAD-om i Izraelom su i dalje dobri i želimo ih takve nastaviti”, dodao je.

Ministar obrane Damir Krstičević izjavio je da se radi na sustavnom jačanju Hrvatske vojske.

– Ključno je da smo promijenili teritorijalni raspored Hrvatske vojske kako bi bili još brži i spremniji pomoći narodu u nevolji. Drago mi je da smo u Dubrovačko-neretvansku županiju dovukli HV, jer ta županija nije imala vojsku, kazao je. Istaknuo je također kako je otvaranje te vojarne u Pločama od strateške važnosti za južne dijelove Hrvatske.

Dodaje da je Vlada RH učinila sve potrebno prilikom procesa nabave borbenih zrakoplova.

– Vi znate da su borbeni avioni potrebni kako bi Hrvatska uvijek bila sigurna država. Od ponuda koje su se javile na natječaj Vlada RH procijenila je da je najbolja izraelska ponuda. Izrael je imao sve potrebne papire, uključujući i onaj da može nuditi avion u toj konfiguraciji.

Nakon što smo sve izanalizirali i napravili dodatne konzultacije, donijeli smo odluku. Nakon te odluke Izrael je imao odgovornost da ishodi konačno odobrenje. Vidjeli ste da su oni došli 10. siječnja u Hrvatsku i kazali da to ne mogu napraviti zbog određenih okolnosti. Ispričali su se Hrvatskoj i rekli da Hrvatska ni u kom slučaju ne može biti odogovrna za tu priču, rekao je.

Naglasio je i da nije potpisan nikakav ugovor te da financijske štete nema.

– Nakon svega moramo se strpiti. Bit će saborska rasprava. Pozivam sve da se sagleda kronologija pripreme i provedbe posla. Tada u jednoj argumentiranoj raspravi možemo hrvatskim građanima razjasniti cijelu situaciju u vezi s natječajem, završio je Krstičević.

Odgovarajući na pitanje novinara jesu li dokumenti koji su objavljeni u Večernjem listu, oni koje je on najavljivao tj. tajni dokumenti, kazao je da “nema teže stvari nego nabaviti višenamjenski borbeni avion”.

– Uključeno je jako puno ljudi. Vidjeli ste prije procesa da smo koristili iskustva drugih, kazao je i ponovio da će sve biti u saborskoj raspravi.

Uzvraćajući novinaru koji je rekao da se svakoga dana pojavi novi dokument, Krstičević je kazao da – ne zna i da je fokusiran na jačanje Hrvatske vojske.

U Pločama su bili i ministri Oleg Butković, Tomislav Ćorić te zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Rafaneli i načelnik glavnog stožera oružanih snaga RH Mirko Šundov.

 

Pelješki most i cijeli jug Hrvatske iz Ploča će čuvati hrvatski marinci

 

 

 

Plenković i Krstičević odali počast bojniku Davoru Joviću

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Generalu JNA B. Đukiću ponovno će se suditi za ratni zločin rušenja brane Peruća

Objavljeno

na

Objavio

Na splitskome Županijskom sudu ponovno će se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva suditi generalu JNA Borislavu Đukiću (71) kojemu je Vrhovni sud za rušenje brane Peruća ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje, potvrđeno je u ponedjeljak na Županijskom sudu.

Foto: Hina

Đukić je presudom Županijskog suda u Splitu 23. studenoga 2018. bio osuđen na devet godina zatvora jer je zapovijedio aktiviranje ekpoloziva kojim je urušena i oštećena brana Peruća.

Vrhovni je sud prihvatio žalbu njegovog odvjetnika koji je naveo kako je bitno povrijeđen kazneni postupak, potom da su izostale odlučne činjenice, te da ni jedan dokaz koji je teretio okrivljenika nije izveden.

Optužnica protiv Đukića podignuta je još 1995. godine, uhićen je u srpnju 2015. godine u zračnoj luci u Tivtu, a 23. veljače 2016. godine izručen Hrvatskoj u kojoj mu je nakon pet mjeseci započelo suđenje.

Osim njega je optužen zapovjednik 9. kninskog korpusa general Ratko Mladić, zapovjednik Srpske vojske Krajine general Mile Novaković koji je u međuvremenu umro, kao i zapovjednik svih pograničnih jedinica srpske paravojske major Milan Korica. U njegovom slučaju je proveden izdvojeni postupak s obzirom na to da je jedino on bio dostupan hrvatskim pravosudnim organima.

Ratni zločin je počinjen 28. siječnja 1993. godine kada je postavljeno 30 tona eksploziva te brana Peruća pripremljena za rušenje. Prilikom eksplozije se urušio i oštetio toranj na brani, a da ne bi došlo do potpune poplave i ugrožavanja života oko 50 tisuća stanovnika Sinja, Omiša i Trilja pobrinuli su se radnici hidroelektrane. Ukupna šteta Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) je bila oko 130 milijuna kuna.

“Đukić je isplanirao i organizirao rušenje brane sa ciljem potapanja područja Sinja, Trilja sve do Omiša na kojem prostoru živi oko 50 tisuća stanovnika.

U temelje brane postavljeno je 30 tona eksploziva TNT, a kad je dobio zapovijed da minira, zapovjedio je svojim potčinjenima da aktiviraju eksploziv što su oni i učinili te je u tome teško oštećena brana, most, toranj i zgrada HEP-a. Rušenje brane i tragediju koja je prijetila potapanjem velikog područja spriječili su djelatnici HEP-a”, navedeno je u obrazloženju presude splitskoga Županijskog suda. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

LNG Hrvatska: Interesne skupine žele opstruirati projekt

Objavljeno

na

Objavio

Iz tvrtke LNG Hrvatska odbacili su navode gradonačelnice Omišlja Mirele Ahmetović da je nedavno na gradilištu LNG terminala na otoku Krku ispušten otpadni beton u more, ističući kako je bila riječ o ispiranju cijevi autopumpe te da su taj događaj s ciljem opstruiranja projekta inscenirale interesne skupine.

“Najoštrije osuđujemo navedeni događaj te smatramo da je navedena radnja inscenirana s ciljem daljnjeg opstruiranja projekta od strane pojedinih interesnih skupina, a u nedostatku konkretnih argumenata”, priopćili su u ponedjeljak iz tvrtke LNG Hrvatska, koja provodi projekt izgradnje LNG terminala u Omišlju na Krku.

Ističu kako je na snimci, koju su načelnica Omišlja Mirela Ahmetović i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina prošlog tjedna plasirali u javnost, vidljivo ispiranje cijevi autopumpe, a ne ispuštanje betona.

Navode je 3. prosinca na gradilištu proveden izvanredni nadzor, pri čemu građevinska inspekcija nije utvrdila nikakve povrede, dok je inspekcija zaštite okoliša utvrdila da je snimka nastala u blizini čestice koju izvođač radova koristi temeljem ugovora o zakupu, ali se ne može utvrditi vrijeme počinjenja niti počinitelj.

Nadzorom je utvrđeno kako postoji zasebna lokacija na kojoj izvođač radova odlaže “ostatni beton”, koji se nakon stvrdnjavanja koristi kao nasipni materijal u skladu s izvedbenim projektom. Utvrđeno je i da se sav opasni i neopasni otpad zbrinjava prema propisima.

Izvanredni inspekcijski nadzor ponovljen je danas, kada je inspekcija zaštite okoliša utvrdila da je za događaj prikazan na snimci odgovorna tvrtka GP Krk kao izvođač radova betoniranja na gradilištu koji je odgovoran za postupanje s građevnim otpadom, neovisno o tome što se iz snimke ne može utvrditi kada je nastala niti vlasništvo vozila na snimci.

“Iz snimke je nemoguće utvrditi vrijeme događaja i nemoguće je utvrditi počinitelja s obzirom da je snimka izrežirana na način da se ne vidi vozilo niti osoba koja upravlja vozilom, već isključivo cijev autopumpe koja prvih 40-ak sekundi snimke miruje, a onda počinje ispuštati nešto u more, nakon čega se zumira pogled na Omišalj”, ističu iz LNG Hrvatske.

Načelnica Omišlja Mirela Ahmetović izjavila je prije tjedan dana da se na gradilištu plutajućeg LNG terminala krše zakoni, a na konferenciji za novinare pokazala je kratku video snimku na kojoj se vidi ispuštanje sadržaja iz cijevi u more, za što je navela kako je riječ o nepropisnom odlaganju betona u more. (Hina)

 

Nino Raspudić: LNG je dobra stvar jer trebamo imati alternativu ruskom plinu (VIDEO)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari