Pratite nas

Hrvatska

Krstičević: Otvaranje vojarne u Pločama je od strateške važnosti za južne dijelove Hrvatske

Objavljeno

na

Foto: Arhiva

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poslijepodne je u Pločama posjetio vojarnu 116. brigade Hrvatske vojske, koja je otvorena u rujnu prošle godine i u njoj je smještena novoustrojena postrojba Hrvatske ratne mornarice – satnija mornaričkog desatnog pješaštva.

– To je dobro i u sigurnosnom smislu, ali i važan komplementaran doprinos koji HV daje civilnim institucijama u sprečavanju elementarnih nepogoda. Vjerujem da će s ovakvom prisutnošću i s novim radnim mjestima dati doprinos u razvoju grada Ploča. Zahvaljujem i mornaričko-desantnoj postrojbi na prezentaciji, rekao je Plenković.

Govoreći o neuspjeloj kupnji borbenih zrakoplova kazao je da se trenutačno provodi analiza. “Vjerujem da će i u Hrvatskom saboru biti riječi o tome. Odnosi sa SAD-om i Izraelom su i dalje dobri i želimo ih takve nastaviti”, dodao je.

Ministar obrane Damir Krstičević izjavio je da se radi na sustavnom jačanju Hrvatske vojske.

– Ključno je da smo promijenili teritorijalni raspored Hrvatske vojske kako bi bili još brži i spremniji pomoći narodu u nevolji. Drago mi je da smo u Dubrovačko-neretvansku županiju dovukli HV, jer ta županija nije imala vojsku, kazao je. Istaknuo je također kako je otvaranje te vojarne u Pločama od strateške važnosti za južne dijelove Hrvatske.

Dodaje da je Vlada RH učinila sve potrebno prilikom procesa nabave borbenih zrakoplova.

– Vi znate da su borbeni avioni potrebni kako bi Hrvatska uvijek bila sigurna država. Od ponuda koje su se javile na natječaj Vlada RH procijenila je da je najbolja izraelska ponuda. Izrael je imao sve potrebne papire, uključujući i onaj da može nuditi avion u toj konfiguraciji.

Nakon što smo sve izanalizirali i napravili dodatne konzultacije, donijeli smo odluku. Nakon te odluke Izrael je imao odgovornost da ishodi konačno odobrenje. Vidjeli ste da su oni došli 10. siječnja u Hrvatsku i kazali da to ne mogu napraviti zbog određenih okolnosti. Ispričali su se Hrvatskoj i rekli da Hrvatska ni u kom slučaju ne može biti odogovrna za tu priču, rekao je.

Naglasio je i da nije potpisan nikakav ugovor te da financijske štete nema.

– Nakon svega moramo se strpiti. Bit će saborska rasprava. Pozivam sve da se sagleda kronologija pripreme i provedbe posla. Tada u jednoj argumentiranoj raspravi možemo hrvatskim građanima razjasniti cijelu situaciju u vezi s natječajem, završio je Krstičević.

Odgovarajući na pitanje novinara jesu li dokumenti koji su objavljeni u Večernjem listu, oni koje je on najavljivao tj. tajni dokumenti, kazao je da “nema teže stvari nego nabaviti višenamjenski borbeni avion”.

– Uključeno je jako puno ljudi. Vidjeli ste prije procesa da smo koristili iskustva drugih, kazao je i ponovio da će sve biti u saborskoj raspravi.

Uzvraćajući novinaru koji je rekao da se svakoga dana pojavi novi dokument, Krstičević je kazao da – ne zna i da je fokusiran na jačanje Hrvatske vojske.

U Pločama su bili i ministri Oleg Butković, Tomislav Ćorić te zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Rafaneli i načelnik glavnog stožera oružanih snaga RH Mirko Šundov.

 

Pelješki most i cijeli jug Hrvatske iz Ploča će čuvati hrvatski marinci

 

 

 

Plenković i Krstičević odali počast bojniku Davoru Joviću

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari