Connect with us

Pregled

Krstičević: Ovo što danas radimo, radimo za buduće generacije

Objavljeno

-

Foto: MORH/ J. Kopi

Na konferenciji za novinare predstavljena je preporuka o kupovini 12 borbenih zrakoplova F-16 Barak.

Na samom početku konferencije prikazane su sinoćnje izjave predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinde Grabar-Kitarović i presjednika Vlade Andreja Plenkovića nakon sastanka Vijeća za obranu na kojemu je dogovoreno da se Vladi preporuči da se kupe izraelski zrakoplovi.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je da sutra na sjednici Vlade treba biti odluka o kupovini zrakoplova. Želimo hrvatsku javnost upoznati s ponudama i na temelju kojih parametara je stručni tim dao preporuku za izbor višenamjenskog zrakoplova. Spremni smo odgovoriti na sva pitanja i sve što interesira hrvatsku javnost, rekao je.

Dobili smo informaciju da će hrvatska tvrtka Šesta-Busch d.o.o. dobiti posao opremanja litvanske vojske s kacigama. To je veliki uspjeh ove tvrtke. To je znak da imamo jako dobre proizvode, kazao je ministar.

Govoreći o zrakoplovima izjavio je da bi rado krenuo od 1990. Tada je stvorena hrvatska država, a donijeli smo odluku i o formiranju Zbora narodne garde. Netko je rekao da treba formirati i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Sjećam se general Janka Bobetka 1.7.1992. u Dubrovniku – ujutro dolaze dva MIG-a. Nismo vjerovali tada. Jedan od pilota koji je tada došao je Ivica Ivandić. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je donosilo prevagu, pobjede u Domovinskom ratu i sigurno naše pobjede ne bi izgledale ovako kako su izgledale bez potpore pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Danas kad je povijesni dan za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, čestitam pilotima na miru i na slobodi u današnjoj Hrvatskoj. Ovo što danas radimo, radimo za buduće generacije – da Hrvatska uvijek bude sigurna, da imamo svoj suverenitet i da smo spremni odgovoriti na bilo koju opasnost i rizik s kojima hrvatsko društvo suočeno, dodao je ministar Krstičević.

Odluka o kupovini zrakoplova odgađana je 15-ak godina. Nije bilo jedinstvene vizije za razvoje ove sposobnosti, a bio je smanjen obrambeni proračun. Napravili smo dvije modernizacije MIG-ova (2002. i 2013. godine).

Prije godinu dana je Vijeće za obranu dalo zaduženje da idemo u nabavku višenamjenskog borbenog zrakoplova. Tada smo formirali stručni tim i željeli smo vidjeti kako su to drugi riješili. Otišli smo u Češku, Poljsku, Mađarsku, Rumunjsku, Izrael da vidimo kako su to oni uredili. Potom smo napravili taktičko-tehničku studiju da nam treba 12 zrakoplova – 10 jednosjeda, dva dvosjeda i simulator, kazao je ministar obrane.

Poslali smo 20.7.2017. zahtjev u pet država – SAD, Švedska, Grčka, Južna Koreja i Izrael. Imali su svi 75 dana i bilo je mnogo interakcije, dodao je.

Potom smo 3.10.2017. otvorili ponude i svatko je dobio 45 minuta da izloži svoju ponudu. Sve je bilo vrlo transparentno i otvoreno, kazao je i dodao da se potom krenulo u proces validacije svih ponuda, do 30. studenog.

Upozoravao sam da se trebalo sve raščlaniti te da ne bude skrivenih troškova i vantroškovničkih radova. Nakon toga je tim dao preporuku, a onda smo krenuli u proces donošenja odluke na državnoj razini.

Prezentirali smo odluke u saborskom Odboru za obranu, a onda je 14. prosinca Odbor dao jednoglasno mišljenje. Potom smo obavijestili predsjednicu države, a iza Nove godine premijera. Jučer je bio drugi korak u procesu donošenja odluke, Vijeća za obranu – a to je da je najbolja ponuda Države Izrael, izjavio je među ostalim ministar Krstičević.

Brigadir Davor Tretinjak, voditelj ovoga projekta, govorio je o kriterijima za opredjeljenje u preporuci za kupnju borbenog zrakoplova.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas