Pratite nas

Hrvatska

Krstičević podupire sve razgovore kako bi Hrvatska izabrala najbolje borbene zrakoplove

Objavljeno

na

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je u petak u Varaždinu da podupire sve razgovore kako bi Hrvatska izabrala najbolju ponudu za borbene zrakoplove.

Ministar Krstičević bio je u Varaždinu na svečanoj akademiji u povodu 25. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade Puma, a nakon svečanosti, na zamolbu novinara, komentirao je namjeru predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da se još jedanput analiziraju sve ponude za višenamjenske borbene zrakoplove.

Rekao je da je Hrvatska vojska u godini na izmaku dokazala svoju snagu pomažući građanima u nevoljama, požarima i poplavama, te da je sada potrebno sagledati drugu bitnu stratešku sposobnost – višenamjenske borbene zrakoplove.

“Moj stav je da je to Hrvatskoj vojsci potrebno, da je potrebno budućim generacijama, da hrvatska država nije ista imamo li mi tu sposobnost ili nemamo. Iskorak koji smo napravili ove godine je ogroman. Na kraju imamo četiri ponude, postupak je tu i jasno je da trebamo razgovarati”, rekao je ministar Krstičević.

Istaknuo je kako je riječ o velikoj odluci te da podupire sve razgovore kako bi Hrvatska izabrala najbolje za sigurnost, o čemu “nakon 15 godina čekanja postoji suglasje cijeloga državnog vrha”.

“Mi smo ozbiljna država. Razmotrit ćemo sve aspekte i donijeti dobru odluku za Hrvatsku”, izjavio je Krstičević, koji je komentirao i suradnju s predsjednikom Vlade.

“U šest godina obrambeni proračun je izgubio milijardu i 200 milijuna kuna, niti jedan drugi kao obrambeni proračun. Premijer Plenković je zaustavio pad proračuna. U 2017. imamo povećanje od 350 milijuna kuna. I u 2018. će biti povećanje. Jačanja sposobnosti Hrvatske vojske ne bi bilo bez potpore Vlade, predsjednika Vlade i predsjednice Republike“, rekao je.

Na pitanje postoji li veza između hrvatske suzdržanosti pri glasovanju u Općoj skupštini UN-a o rezoluciji kojom se SAD poziva da odustane od nedavnog priznanja Jeruzalema za izraelsku prijestolnicu i činjenice da je Izrael jedna od država ponuditelja borbenih zrakoplova, ministar Krstičević je odgovorio: “Ja sam fokusiran na sustav sigurnosti i razvoj Hrvatske vojske. Što se tiče tih odluka, pitajte Ministarstvo vanjskih poslova.“ (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Penava nakon sastanka potvrdio: Prosvjed će se definitivno održati!

Objavljeno

na

Objavio

Ministar Tomo Medved sastao se u Ministarstvu hrvatskih branitelja s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata i vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom. Tema je bila prosvjed zbog neprocesuiranja ratnih zločina u Vukovaru, najavljen za 13. listopada.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava nakon sastanka predstavnika braniteljskih udruga s ministrom branitelja Tomom Medvedom kazao je kako ih nitko na tom sastanku nije pokušao razuvjeriti te da će prosvjed zbog neprocesuiranja ratnih zločina u Vukovaru 13. listopada sigurno održati.

Penava je novinarima kazao kako je na sastanku skoro 95 posto stavova bilo isto, tj. da su se u većini stavova svi složili.

Ponovio je kako prosvjed nije uperen protiv hrvatske vlade i premijera Andreja Plenkovića, već protiv institucija koje ne rade svoj posao. Upitan o mogućim političkim posljedicama za njega od HDZ-a rekao je da svatko odgovara za sebe i da svatko nosi svoj dio odgovornosti.

Naglasio je da taj skup nikako nije s ciljem razdvajanja hrvatskih branitelja. Također je rekao da nije pratio izjave Milorada Pupovca iz Sabora. Penava i ostali predstavnici udruga bili su više od tri sata na sastanku s ministrom Medvedom, a očekuju se izjave i nekog od predstavnika braniteljskih udruga.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Vrhovni sud odbio Hernadija

Objavljeno

na

Objavio

Vrhovni sud odbio je zahtjev obrane direktora Mola Zsolta Hernadija za izuzećem predsjednika zagrebačkog Županijskog suda na kojem se Hernadiju sudi za davanje mita bivšem hrvatskom premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu.

Zahtjev za izuzećem predsjednika suda Ivana Turudića Hernadijeva je obrana podnijela na pripremnom ročištu za suđenje Sanaderu i Hernadiju u ponedjeljak. Prije toga zatražili su i izuzeće predmetne sutkinje Maje Štampar Stipić, što je Turudić odbio. “Iz zakonskog teksta, a i po prirodi stvari, izuzeće se traži radi isključenja ili otklona od budućeg postupanja u predmetu. Ovdje je zahtjev stavljen nakon što je predsjednik suda već odlučio, a upravo zato što je odlučio.

Stoga, u trenutku kada je zahtjev stavljen, on nije pravno odlučan jer je odluka zbog koje se traži izuzeće već donesena”, stoji u odbijajućem rješenju predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse.

Zbog zahtjeva Vrhovnom sudu pripremno ročište za suđenje Sanaderu i Hernadiju u ponedjeljak je odgođeno do 4. listopada. Uskokova tužiteljica Vanja Marušić zahtjeve za izuzećem nazvala je manevrima čiji je cilj odugovlačenje kaznenog postupka. Jedan od Hernadijevih hrvatskih odvjetnika Goran Mikuličić nije želio odgovarati na Uskokove tvrdnje o odugovlačenju postupka, ističući tek da sve ide sukladno Zakonu o kaznenom postupku.

Riječ je o slučaju zbog kojega je Sanader ranije bio osuđen na 10 godina zatvora, Vrhovni sud je kaznu smanjio na osam i pol godina, ali je presudu u konačnici ukinuo Ustavni sud. Osim za primanje mita od Hernadija Sanaderu se u prvom postupku sudilo i za primanje provizije od austrijske Hypo banke, no postupci su u međuvremenu razdvojeni.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari