Pratite nas

Hrvatska

Krstičević podupire sve razgovore kako bi Hrvatska izabrala najbolje borbene zrakoplove

Objavljeno

na

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je u petak u Varaždinu da podupire sve razgovore kako bi Hrvatska izabrala najbolju ponudu za borbene zrakoplove.

Ministar Krstičević bio je u Varaždinu na svečanoj akademiji u povodu 25. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade Puma, a nakon svečanosti, na zamolbu novinara, komentirao je namjeru predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da se još jedanput analiziraju sve ponude za višenamjenske borbene zrakoplove.

Rekao je da je Hrvatska vojska u godini na izmaku dokazala svoju snagu pomažući građanima u nevoljama, požarima i poplavama, te da je sada potrebno sagledati drugu bitnu stratešku sposobnost – višenamjenske borbene zrakoplove.

“Moj stav je da je to Hrvatskoj vojsci potrebno, da je potrebno budućim generacijama, da hrvatska država nije ista imamo li mi tu sposobnost ili nemamo. Iskorak koji smo napravili ove godine je ogroman. Na kraju imamo četiri ponude, postupak je tu i jasno je da trebamo razgovarati”, rekao je ministar Krstičević.

Istaknuo je kako je riječ o velikoj odluci te da podupire sve razgovore kako bi Hrvatska izabrala najbolje za sigurnost, o čemu “nakon 15 godina čekanja postoji suglasje cijeloga državnog vrha”.

“Mi smo ozbiljna država. Razmotrit ćemo sve aspekte i donijeti dobru odluku za Hrvatsku”, izjavio je Krstičević, koji je komentirao i suradnju s predsjednikom Vlade.

“U šest godina obrambeni proračun je izgubio milijardu i 200 milijuna kuna, niti jedan drugi kao obrambeni proračun. Premijer Plenković je zaustavio pad proračuna. U 2017. imamo povećanje od 350 milijuna kuna. I u 2018. će biti povećanje. Jačanja sposobnosti Hrvatske vojske ne bi bilo bez potpore Vlade, predsjednika Vlade i predsjednice Republike“, rekao je.

Na pitanje postoji li veza između hrvatske suzdržanosti pri glasovanju u Općoj skupštini UN-a o rezoluciji kojom se SAD poziva da odustane od nedavnog priznanja Jeruzalema za izraelsku prijestolnicu i činjenice da je Izrael jedna od država ponuditelja borbenih zrakoplova, ministar Krstičević je odgovorio: “Ja sam fokusiran na sustav sigurnosti i razvoj Hrvatske vojske. Što se tiče tih odluka, pitajte Ministarstvo vanjskih poslova.“ (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Biskupi odlučili da se spomen na žrtvu Vukovara obilježi zvonjavom zvona na svim crkvama u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski biskupi odlučili su da u spomen na žrtvu Vukovara u nedjelju, 18. studenoga u 18 sati i 11 minuta zazvone zvona na svim crkvama u Hrvatskoj.

Hrvatski biskupi, okupljeni u Rimu na pohodu “ad limina apostolorum”, pozvali su vjernike na molitvu za sve žrtve Domovinskog rata, priopćio je Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije.

Biskupi su odlučili da se ovogodišnji spomen na žrtvu Vukovara i druge žrtve obilježi zvonjavom zvona na svim crkvama u Hrvatskoj u nedjelju, 18. studenoga u 18 sati i 11 minuta.

Vukovar će u nedjelju biti mjesto okupljanja u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2018. pod nazivom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”.

(Hina)

 

MEMENTO

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Marija Pejčinović Burić predstavila izvješće o Marakeškoj deklaraciji

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Marakeška deklaracija daje suvereno pravo svakoj državi da odredi svoju nacionalnu migracijsku politiku, zaštiti svoje granice i odluči koga će pustiti u svoju zemlju te jasno razlikuje zakonite i nezakonite migracije, rekla je u petak potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova na sjednici vlade.

Marija Pejčinović Burić predstavila je na sjednici vlade izvješće o Globalnom kompaktu o sigurnim, uređenim i regularnim migracijama.

Kazala je kako je Hrvatska pregovore o tekstu tog dokumenta na diplomatskoj razini vodila zajedno s 26 država članica EU-a te istaknula da je svim članicama Unije bilo jako važno da u dokument budu uključena određena temeljna načela što je u konačnici i učinjeno.

“Globalni kompakt nije međunarodni sporazum i nije pravno obvezujući dokument te se sukladno tome ne potpisuje. To je katalog mjera koji potiče suradnju država po pitanjima regularnih migracija”, još je jednom naglasila šefica hrvatske diplomacije.

“Države suvereno odlučuju koje će mjere primijeniti i to sukladno nacionalnom zakonodavstvu i već postojećim međunarodno-pravnim obvezama. Svaka država i dalje suvereno odlučuje o nacionalnoj politici prema migracijama i boravku stranaca na svom državnom području i odnosi se isključivo regularne migracije”, kazala je.

Ne otvaraju se vrata novim migrantima

Dodala je da će se konferencija u Marakešu održati 10. i 11. prosinca na ministarskoj razini i pozdravila odluku da Hrvatsku predstavlja ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Božinović je rekao da nijedna država ne može sama riješiti niti sama rješavati problem migracija jer je riječ o globalnom problemu koji se ne može ignorirati.

“Ovaj dokument ne otvara vrata novim migrantima”, istaknuo je dodavši da svaki pokušaj na međunarodnoj razini da se pritisak migracija ublaži zaslužuje pažnju.

“Migracije se ne mogu rješavati na bilo čijim granicama, one se mogu riješiti, bolje rečeno ublažiti, jedino suradnjom između država i otklanjanjem uzroka na njihovom izvorištu a o tome također Kompakt govori.”

Vlada je primila na znanje izvješće ministrice Pejčinović Burić i uputit će ga na znanje u Hrvatski sabor zajedno s prijevodom Globalnog kompakta.

(Hina)

Ivan Hrstić: Kako je Marakeški kompakt neobvezujući kad u njemu 46 puta piše ‘obvezujemo se’?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari