Connect with us

Iz Svijeta

Krstičević: Sigurnosna paradigma dramatično se promijenila i traži sustavne odgovore na izazove

Objavljeno

-

Foto: MORH

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sastao se u srijedu, 7. ožujka 2018. godine s ministrom obrane Mađarske Istvánom Simicskóm u Budimpešti.

Nakon zajedničkog sudjelovanja na sastanku Vijeća za vanjske poslove ministara obrane država članica Europske unije, ministri Krstičević i Simicskó u Budimpešti izrazili su zadovoljstvo odličnom bilateralnom obrambenom suradnjom i dogovorili daljnje unaprjeđivanje.

„Uspostavili smo visoku razinu bilateralne obrambene suradnje u području razmjene iskustava u ispunjavanju NATO ciljeva sposobnosti, zajedničke obuke, sudjelovanja u međunarodnim vojnim vježbama, suradnje snaga za specijalno djelovanje i u okviru regionalnih inicijativa“, rekao je ministar Krstičević zahvalivši mađarskom kolegi na srdačnoj dobrodošlici i čestitavši mu 170-u godišnjicu ustrojavanja mađarske vojske koja se obilježava ove godine.

Ministar Simicskó je istaknuo kako su Hrvatska i Mađarska prijateljske zemlje i naglasio važnost zajedničkog djelovanja dviju zemalja u novim sigurnosnim uvjetima.

Tijekom sastanka, ministri su razgovarali o sudjelovanju Hrvatske i Mađarske u projektima Stalne strukturirane suradnje PESCO te mogućnostima buduće suradnje obrambenih industrija. „U Bruxellesu smo donijeli važnu Odluku o pokretanju PESCO projekata, gdje vidimo prilike i za naše obrambene industrije“, rekao je ministar Krstičević.

Krstičević i Simicskó istaknuli su važnost povećanja obrambenih proračuna, modernizacije Oružanih snaga i razvoja novih sposobnosti.

„Sigurnosna paradigma dramatično se promijenila i traži sustavne odgovore na izazove“, rekao je ministar Krstičević naglasivši kako je mađarskog kolegu upoznao o uspostavi sustava Domovinske sigurnosti i angažmanu, partnerstvu i sinergiji Hrvatske vojske s drugim sastavnicama sustava u borbi sa snježnim nepogodama.

Ministri su razgovarali i o aktualnim sigurnom izazovima, kibernetičkim prijetnjama i hibridnom djelovanju te sigurnosnoj situaciji u Jugoistočnoj Europi koja zahtijeva sve veću pozornost NATO-a i Europske unije. „Složili smo se da je zajednička suradnja NATO-a i Europske unije ključna i ostajemo fokusirani na aktualne prijetnje i zajednički doprinos sigurnosti“, istaknuo je Krstičević.

Ministri Krstičević i Simicskó zaključili su kako Hrvatska i Mađarska imaju značajnu stabilizirajuću ulogu u području Jugoistočne Europe, ponajviše u okviru regionalnih inicijativa. Brojni sigurnosni izazovi i potreba zajedničkih rješenja i pravovremena razmjena informacija dodatni su poticaj za daljnje jačanje dobrih bilateralnih odnosa.

Tijekom službenog posjeta Budimpešti, ministar Krstičević s izaslanstvom posjetio je Hrvatsku osnovnu školu i gimnaziju, gdje se susreo s učenicima i predavačima. Tom prilikom, ministar Krstičević istaknuo je: “Ova Vlada cijeni Hrvate izvan domovine i želim vam zahvaliti što njegujete i cijenite važnost svog porijekla te učite o našem hrvatskom jeziku i bogatoj hrvatskoj kulturi“.

Hrvatsku školu i gimnaziju u Budimpešti pohađa 201 učenik od prvog razreda osnovne škole do četvrtog razreda gimnazije, a jedan od najvažnijih ciljeva škole je da učenici hrvatskog podrijetla očuvaju nacionalni identitet, hrvatski jezik i kulturu.

Ministar je posjetio i sportsku dvoranu koja od siječnja ove godine nosi ime po proslavljenom hrvatskom košarkašu Draženu Petroviću.

Također, hrvatsko izaslanstvo položilo je vijenac ispred spomenika hrvatskom generalu Karlu Kneziću i na grob neznanog heroja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas