Pratite nas

Hrvatska

Krstičević: U ovoj godini Hrvatska vojska će ispuniti tri prioritetna cilja

Objavljeno

na

Foto: MORH / J. Kopi

U ozračju svečanog obilježavanja 28. obljetnice formiranja Hrvatske vojske, Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske u ponedjeljak, 27. svibnja 2019. u Ministarstvu obrane u Zagrebu, održana je svečanost imenovanja središnjeg prostora kompleksa Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga RH u Trg Hrvatske vojske i Prilaz Zbora narodne garde, održana je svečana akademija u Domu HV-a “Zvonimir”, a otvorena je izložba proizvoda hrvatske obrambene industrije.

Svečanosti su nazočili: predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera general zbora Mirko Šundov, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Zrinko Petener, zamjenik predsjedavajućeg Vojnog odbora (DCMC – Deputy Chairman Military Committee), general-pukovnik Steven M. Shepro, posebni savjetnik ministra obrane Ante Gotovina, zapovjednici grana, načelnici uprava, zapovjednici pristožernih postrojbi i drugi.

Naime, povodom obilježavanja 28. obljetnice formiranja Hrvatske vojske, tradicija imenovanja središnjih prostora Ministarstva obrane i Glavnog stožera nastavila se imenovanjem Trga Hrvatske vojske i Prilaza Zbora narodne garde čime se odala počast Hrvatskoj vojsci i svima koji su sudjelovali u njezinom stvaranju, a samim time i u stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske, priopćio je MORH

Krstičević: “Neka vas Trg i Prilaz uvijek podsjete na stvaranje domovine”

“Hrvatska vojska nije naslijeđena, ona je stvorena u Domovinskom ratu. Domovinski rat je naš temelj i drago mi je da Hrvatsku vojsku prožimamo vrijednostima Domovinskog rata. Drago mi je što smo danas imenovali i Prilaz Zbora narodne garde jer je upravo ZNG preteča Hrvatske vojske. Hvala svim vojnicima, dočasnicima i časnicima na svemu što su učinili za našu vojsku, ali i državu”, rekao je ministar Krstičević.

Foto: MORH / J. Kopi

General Ante Gotovina u toj je prigodi kazao kako je Hrvatska vojska uistinu jamac stabilnosti i sigurnosti naše države te kako to iz godine u godine uvijek iznova dokazuje. “Uvijek je mnoštvo emocija na dane poput ovih. Oružane snage su u svijetu pa tako i kod nas, jedan od najvažnijih stupova nacionalne sigurnosti”, rekao je general Gotovina.

Također, predsjednik Vlade Andrej Plenković je povodom obilježavanja 28. obljetnice Hrvatske vojske u Ministarstvu obrane otvorio izložbeni prostor proizvoda hrvatske obrambene industrije. “Imamo sjajnu obrambenu industriju i drago mi je da smo u Ministarstvu obrane otvorili ovaj showroom kako bi tijekom službenih posjeta stranih delegacija prezentirali svu kvalitetu proizvoda hrvatske vojne industrije”, kazao je ministar Krstičević.

Dodjela promaknuća, pohvala i nagrada

Na svečanoj akademiji održanoj u Domu HV-a “Zvonimir”, visoki uzvanici prisjetili su se značaja i uloge hrvatskih branitelja u stvaranju samostalne i slobodne hrvatske države te važnosti daljnjeg ulaganja u razvoj i modernizaciju Hrvatske vojske.

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Zrinko Petener je pripadnicima Hrvatske vojske čestitao njihov dan i zahvalio na svemu što su učinili za ugled koji je Hrvatska vojska stekla u međunarodnoj javnosti.

“Kroz razvoj kulture izvrsnosti u kojoj su uspjeh, zalaganje i osobno usavršavanje, prvo i jedino mjerilo svakog našeg vojnika, jamčimo kako će Hrvatska vojska i u budućnosti biti jamac sigurnosti, prosperiteta i blagostanja Hrvatske”, poručio je.

Ministar obrane Damir Krstičević osvrnuvši se na jučerašnju veliku smjenu straže, pokaznu vježbu na Jarunu te međunarodnu vojnu vježbu “Immediate Response”, istaknuo je kako se navedenim na dostojanstven način, odalo priznanje Hrvatskoj vojsci, njenim bivšim i sadašnjim pripadnicima te svim hrvatskim braniteljima.

“U njihovoj žrtvi, svi zajedno pronađimo motivaciju kako bi se i danas, s istim žarom borili za hrvatske nacionalne interese i za Hrvatsku vojsku. Oni, kao i svi ostali hrvatski branitelji predvođeni prvim hrvatskim predsjednikom, dr. Franjom Tuđmanom i našim ratnim ministrom Gojkom Šuškom, ostvarili su najvažniju zadaću – slobodnu i samostalnu Republiku Hrvatsku”, rekao je ministar Krstičević dodavši kako kako se ” nikada nismo umorili od stvaranja moćne, moderne i sposobne Hrvatske vojske”.

“Kada budete prolazili Trgom Hrvatske vojske neka vas to ime podsjeća na stvaranje hrvatske države, na pobjedu u Domovinskom ratu i na sve one heroje koji su pod tim imenom poginuli. Današnjim imenovanjem, na ovaj simboličan način povezali smo Hrvatsku vojsku i s pretečom iz koje je proizišla – sa Zborom narodne garde”.

General Šundov kazao je kako mu iznimnu čast predstavlja biti načelnik Glavnog stožera vojsci koja je još u Domovinskom ratu pokazala svoju snagu i zajedništvo.

“Danas je Hrvatska vojska u spremnosti izvršavati sve one zadaće koje se pred nju postave, bilo da je riječ o međunarodnim operacijama i misijama ili pak obrani hrvatskog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti. S druge strane, kako smo se već uvjerili više puta, Hrvatska vojska će uvijek pomagati svome narode gdje god je to potrebno, odnosno gdje to civilne institucije nisu u mogućnosti samostalno učiniti”; kazao je Šundov.

Na svečanoj akademiji, predsjednica Republike Hrvatske promaknula je u viši čin ukupno 137 pripadnica i pripadnika Oružanih snaga, a načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga u viši čin promaknuo je ukupno 272 dočasnice i dočasnika te pohvalio i nagradio 61 pripadnika Hrvatske vojske. Također, potpredsjednik Vlade i ministar obrane, nagradio je i pohvalio 52 pripadnice i pripadnika Hrvatske vojske.

U ovoj prigodi, dodijeljene su nagrade za osvojena druga i treća mjesta na natjecanju za najspremnijeg pripadnika Hrvatske vojske “Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2019.”

Treće mjesto osvojila je skupnica Željka Saratlija iz Pukovnije Vojne policije, a drugo mjesto skupnica Sandra Andrašek iz Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

U muškoj kategoriji, treće mjesto osvojio je skupnik Marino Protrka, pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga dok je drugo mjesto osvojio natporučnik Ivan Gerenčir iz Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Također, povodom povratka aviona MiG-21, heroja i junaka Domovinskog rata Rudolfa Perešina nakon 28 godina u Hrvatsku, uručene su nagrade timu pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Zapovjedništva za potporu koji je radio na tom projektu. Nagradu je u ime cijelog tima HRZ-a i ZzP-a primio načelnik stožera HRZ-a, brigadir Michael Križanec.

Foto: MORH / J. Kopi

Foto: MORH / J. Kopi

Što vi mislite o ovoj temi?

Komentiraj

Hrvatska

Predsjednica održala sastanak s Ivanom Penavom

Objavljeno

na

Objavio

Ured predsjednice

Na poziv Predsjednice Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, u Uredu Predsjednice održan je sastanak s gradonačelnikom grada Vukovara Ivanom Penavom u povodu Odluke Ustavnog suda.

Svjesna osjetljivosti političke situacije u gradu Vukovaru, predsjednica Grabar-Kitarović smatra izuzetno važnim pružiti podršku gradonačelniku Penavi i građanima Vukovara koji već više od četvrt stoljeća trpe nepravdu nastalu neobjašnjivo sporim i neefikasnim djelovanjem institucija. To rezultira osjećajem nepravde, posebice među Vukovarkama, Vukovarcima i hrvatskim braniteljima koji su bili na braniku domovine i podnijeli najveću žrtvu u Domovinskom ratu, ali i među pripadnicima srpske zajednice koje se nepravedno stigmatizira.

Predsjednica Republike Hrvatske ne može komentirati odluku Ustavnog suda, ali skreće pozornost na članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji kaže kako se ta prava moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima.

Drži da u ovakvim uvjetima, kada se zapostavljaju temeljna ljudska prava, nisu učinjeni potrebni preduvjeti za širenje posebnih prava koji moraju postati demokratski standard u Hrvatskoj koja tome teži i suglasna je da ih je loše odgađati, međutim poziva na iste kriterije koji bi u konačnici rezultirali izjavom mjerodavnih tijela da se postupci protiv osumnjičenih za ratni zločin isto tako ne mogu odgađati u nedogled. Takav stav je zdrav preduvjet za uređene odnose temeljene na povjerenju većinskog naroda i pripadnika srpske nacionalne manjine, posebice u izranjavanom Vukovaru.

Republika Hrvatska mora posebno brinuti o Vukovaru, a dužnost je i obveza državnog vrha da zahtijeva rješavanje nepravde koju osjećaju stanovnici Vukovara. Neshvatljivo je da do danas nitko nije odgovarao za masakr u Borovu Selu, da nitko nije riješio pitanje 30 tisuća logoraša, nestalih… Kako ćemo to opravdati s ustavnog ali i moralnog aspekta?

„Zbog toga stav gradonačelnika Vukovara Ivana Penave ne mogu nazvati nepoštivanjem odluke Ustavnog suda, nego pozivom koji i osobno podržavam da napokon zatvorimo pitanja iz prošlosti i time pružimo iskrenu priliku budućnosti.

Ne želim razdvajanja ili sukobe među Hrvatima i Srbima, nego pozivam na strpljenje i obzir koji podrazumijeva prihvaćanje činjenice da Vukovar liječi svoje rane. Držim da je obveza državnih institucija što prije uložiti dodatni napor i pronaći najbolja rješenja koja neće izazivati napetosti i nepovjerenje među ljudima, nego upravo suprotno“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

 

Penava: Gdje su ustavna prava za silovane žene?

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Grlić Radman: Čast mi je što sam predložen za šefa diplomacije

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Hrvatski veleposlanik u Njemačkoj Gordan Grlić Radman, kandidat za novog ministra vanjskih i europskih poslova, prihvatio je ponuđenu dužnost jer mu je to čast, posebno kada se radi za domovinu koja mora biti složna u interesu Hrvatske i Europe.

Odmah po dolasku u Zagreb prije odlaska na sastanak u vladi, Grlić Radman je odgovarao na pitanja novinara pred Banskim dvorima.

“Kako ne bih prihvatio, ako mi je ponuđena i s druge strane mi je čast”, rekao je i otkrio da se u službu mlade hrvatske države stavio 1991. godine kada je proglašena neovisnost.

“Imali smo jaki emocionalni naboj”, (moja supruga i ja) i vratili smo se unatoč tome što smo “bili jako uspješni” u Švicarskoj, objasnio je.

Najvećim izazovom smatra skorašnje predsjedanje Hrvatske Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godini u čemu je “veliki optimist”.

“Ja volim izazove, a pogotovo kad nešto radite za domovinu”, rekao je Grlić Radman objasnivši da je diplomacija “plemenita disciplina”, pa tako i ciljevi i sredstva moraju biti plemeniti.

Karijerni diplomat Grlić Radman rekao je da je član HDZ-a “od prvih dana” i drži da je pri izboru premijer Andrej Plenković ocjenjivao njegovo iskustvo, radni kapacitet i intelektualni potencijal.

“Stvaranje države bilo je vezano uz HDZ”, rekao je no kao karijerni diplomat “navija za svih 11 igrača”.

U mandatu SDP-ove vlade Grlić Radman je bio imenovan za veleposlanika u Budimpešti.

Na pitanje je li pri njegovu izboru presudilo članstvo u HDZ-u ili diplomatsko iskustvo, vjeruje da je riječ o ovome drugome. Kazao je da je služio u Budimpešti, otvarao je cijelu diplomatsku i konzularnu mrežu u Švicarskoj.

Rekao je da ga je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman pozvao u Hrvatsku iz inozemstva gdje je bio predsjednik Hrvatske kulturne zajednice do 1989. Tada je predsjedniku Tuđmanu organizirao predavanje, rekao je i objasnio da su oni, Hrvati u Švicarskoj, u “Tuđmanu vidjeli čovjeka s vizijom” koji će ostvariti san o slobodnoj državi Hrvatskoj.

S dosadašnjom ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić dobro je surađivao i dodao da su svi zajedno lobirali za njezino imenovanje na dužnost glavne tajnice Vijeća Europe. Očekuje da će jako dobro surađivati i s premijerom Plenkovićem i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

“Diplomat je onaj koji gradi mostove”, rekao je, a Hrvatska je relativno mala država i zato “moramo biti složni u tome kada je u pitanju zajednički interes” koji je “kompatibilan s europskim”.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari