Pratite nas

Hrvatska

Krstičević: U ovoj godini Hrvatska vojska će ispuniti tri prioritetna cilja

Objavljeno

na

Foto: MORH / J. Kopi

U ozračju svečanog obilježavanja 28. obljetnice formiranja Hrvatske vojske, Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske u ponedjeljak, 27. svibnja 2019. u Ministarstvu obrane u Zagrebu, održana je svečanost imenovanja središnjeg prostora kompleksa Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga RH u Trg Hrvatske vojske i Prilaz Zbora narodne garde, održana je svečana akademija u Domu HV-a “Zvonimir”, a otvorena je izložba proizvoda hrvatske obrambene industrije.

Svečanosti su nazočili: predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera general zbora Mirko Šundov, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Zrinko Petener, zamjenik predsjedavajućeg Vojnog odbora (DCMC – Deputy Chairman Military Committee), general-pukovnik Steven M. Shepro, posebni savjetnik ministra obrane Ante Gotovina, zapovjednici grana, načelnici uprava, zapovjednici pristožernih postrojbi i drugi.

Naime, povodom obilježavanja 28. obljetnice formiranja Hrvatske vojske, tradicija imenovanja središnjih prostora Ministarstva obrane i Glavnog stožera nastavila se imenovanjem Trga Hrvatske vojske i Prilaza Zbora narodne garde čime se odala počast Hrvatskoj vojsci i svima koji su sudjelovali u njezinom stvaranju, a samim time i u stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske, priopćio je MORH

Krstičević: “Neka vas Trg i Prilaz uvijek podsjete na stvaranje domovine”

“Hrvatska vojska nije naslijeđena, ona je stvorena u Domovinskom ratu. Domovinski rat je naš temelj i drago mi je da Hrvatsku vojsku prožimamo vrijednostima Domovinskog rata. Drago mi je što smo danas imenovali i Prilaz Zbora narodne garde jer je upravo ZNG preteča Hrvatske vojske. Hvala svim vojnicima, dočasnicima i časnicima na svemu što su učinili za našu vojsku, ali i državu”, rekao je ministar Krstičević.

Foto: MORH / J. Kopi

General Ante Gotovina u toj je prigodi kazao kako je Hrvatska vojska uistinu jamac stabilnosti i sigurnosti naše države te kako to iz godine u godine uvijek iznova dokazuje. “Uvijek je mnoštvo emocija na dane poput ovih. Oružane snage su u svijetu pa tako i kod nas, jedan od najvažnijih stupova nacionalne sigurnosti”, rekao je general Gotovina.

Također, predsjednik Vlade Andrej Plenković je povodom obilježavanja 28. obljetnice Hrvatske vojske u Ministarstvu obrane otvorio izložbeni prostor proizvoda hrvatske obrambene industrije. “Imamo sjajnu obrambenu industriju i drago mi je da smo u Ministarstvu obrane otvorili ovaj showroom kako bi tijekom službenih posjeta stranih delegacija prezentirali svu kvalitetu proizvoda hrvatske vojne industrije”, kazao je ministar Krstičević.

Dodjela promaknuća, pohvala i nagrada

Na svečanoj akademiji održanoj u Domu HV-a “Zvonimir”, visoki uzvanici prisjetili su se značaja i uloge hrvatskih branitelja u stvaranju samostalne i slobodne hrvatske države te važnosti daljnjeg ulaganja u razvoj i modernizaciju Hrvatske vojske.

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Zrinko Petener je pripadnicima Hrvatske vojske čestitao njihov dan i zahvalio na svemu što su učinili za ugled koji je Hrvatska vojska stekla u međunarodnoj javnosti.

“Kroz razvoj kulture izvrsnosti u kojoj su uspjeh, zalaganje i osobno usavršavanje, prvo i jedino mjerilo svakog našeg vojnika, jamčimo kako će Hrvatska vojska i u budućnosti biti jamac sigurnosti, prosperiteta i blagostanja Hrvatske”, poručio je.

Ministar obrane Damir Krstičević osvrnuvši se na jučerašnju veliku smjenu straže, pokaznu vježbu na Jarunu te međunarodnu vojnu vježbu “Immediate Response”, istaknuo je kako se navedenim na dostojanstven način, odalo priznanje Hrvatskoj vojsci, njenim bivšim i sadašnjim pripadnicima te svim hrvatskim braniteljima.

“U njihovoj žrtvi, svi zajedno pronađimo motivaciju kako bi se i danas, s istim žarom borili za hrvatske nacionalne interese i za Hrvatsku vojsku. Oni, kao i svi ostali hrvatski branitelji predvođeni prvim hrvatskim predsjednikom, dr. Franjom Tuđmanom i našim ratnim ministrom Gojkom Šuškom, ostvarili su najvažniju zadaću – slobodnu i samostalnu Republiku Hrvatsku”, rekao je ministar Krstičević dodavši kako kako se ” nikada nismo umorili od stvaranja moćne, moderne i sposobne Hrvatske vojske”.

“Kada budete prolazili Trgom Hrvatske vojske neka vas to ime podsjeća na stvaranje hrvatske države, na pobjedu u Domovinskom ratu i na sve one heroje koji su pod tim imenom poginuli. Današnjim imenovanjem, na ovaj simboličan način povezali smo Hrvatsku vojsku i s pretečom iz koje je proizišla – sa Zborom narodne garde”.

General Šundov kazao je kako mu iznimnu čast predstavlja biti načelnik Glavnog stožera vojsci koja je još u Domovinskom ratu pokazala svoju snagu i zajedništvo.

“Danas je Hrvatska vojska u spremnosti izvršavati sve one zadaće koje se pred nju postave, bilo da je riječ o međunarodnim operacijama i misijama ili pak obrani hrvatskog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti. S druge strane, kako smo se već uvjerili više puta, Hrvatska vojska će uvijek pomagati svome narode gdje god je to potrebno, odnosno gdje to civilne institucije nisu u mogućnosti samostalno učiniti”; kazao je Šundov.

Na svečanoj akademiji, predsjednica Republike Hrvatske promaknula je u viši čin ukupno 137 pripadnica i pripadnika Oružanih snaga, a načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga u viši čin promaknuo je ukupno 272 dočasnice i dočasnika te pohvalio i nagradio 61 pripadnika Hrvatske vojske. Također, potpredsjednik Vlade i ministar obrane, nagradio je i pohvalio 52 pripadnice i pripadnika Hrvatske vojske.

U ovoj prigodi, dodijeljene su nagrade za osvojena druga i treća mjesta na natjecanju za najspremnijeg pripadnika Hrvatske vojske “Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2019.”

Treće mjesto osvojila je skupnica Željka Saratlija iz Pukovnije Vojne policije, a drugo mjesto skupnica Sandra Andrašek iz Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

U muškoj kategoriji, treće mjesto osvojio je skupnik Marino Protrka, pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga dok je drugo mjesto osvojio natporučnik Ivan Gerenčir iz Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Također, povodom povratka aviona MiG-21, heroja i junaka Domovinskog rata Rudolfa Perešina nakon 28 godina u Hrvatsku, uručene su nagrade timu pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Zapovjedništva za potporu koji je radio na tom projektu. Nagradu je u ime cijelog tima HRZ-a i ZzP-a primio načelnik stožera HRZ-a, brigadir Michael Križanec.

Foto: MORH / J. Kopi

Foto: MORH / J. Kopi

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Plenković o štrajku sindikata u školama: Ucjena nema, rješenja ima, razgovarat ćemo

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u utorak u Saboru vezano za štrajk u školama da će se razgovarati sa sindikatima, kako “ucjena nema, a rješenja ima”, naglasivši da Vlada ima neke ideje za prosvjetare za koje misli da bi mogle biti dobre.

Na upite novinara večeras uoči sjednice HDZ-ova Kluba saborskih zastupnika, je li Hrvatska pred izvanrednim izborima  Plenković je rekao kako “nismo još u toj fazi”. “Nije ništa tako dramatično”, rekao je upitan može li pasti vladajuća koalicija na pitanju zahtjeva sindikata u školstvu. Ponovio je kako ne vidi razloge za štrajk.

Premijer Plenković u izjavi novinarima rekao je da će na Klubu zastupnika razgovarati o pripremama za sutrašnje izvješće u Hrvatskom saboru o trećoj godini rada njegove Vlade, o čemu će se vrlo detaljno moći čuti sutra tijekom jutra, kao i u saborskoj raspravu. Potom imamo temu dnevnog reda koja se odnosi na inicijativu jednog broja zastupnika vezano uz ministra zdravstva Milana Kujundžića, dodao je.

Sjednica Vlade će biti u četvrtak, a potom slijedi Europsko vijeće o brojnim temama aktualnim za Hrvatsku i Europu, najavio je večeras premijer Plenković.

Upitan ucjenjuje li ga koalicijski partner HNS, predsjednik Vlade odgovorio je kako nije ništa tako dramatično.

Na upit je li prosvjetarima spreman ponuditi više, Plenković je rekao da “imaju neke ideje” i da će razgovarati o idejama za koje misli da mogu biti dobre, ne želeći iznijeti pojedinosti.

U mandatu ove Vlade plaće su podignute, pozivam sindikate na dijalog

Na novinarsku tvrdnju da štrajk ide dalje, pregovori su prekinuti, a sindikati su za sutra ujutro najavili konferenciju za novinare ispred Banskih dvora, Plenković je ponovio kako trenutno ne vidi nikakav razlog za štrajk.

“Odgovorno tvrdim da su u mandatu ove Vlade plaće, što podizanjem plaća za više od 11 posto i različitim poreznim olakšicama, podignute između 15 i 17 posto”, rekao je Plenković.

Dodao je kako ne želi govoriti o onima koji su Hrvatsku vodili prije njih, koliko su smanjivali plaće i ukinuli prava.

“Mislim da je dobra volje ove Vlada i prema svim zaposlenicima uopće u Hrvatskoj, pa i prema onima u javnom i državnom sektoru, više nego jasne. Mi sve njih jednako respektiramo i poštujemo”, naglasio je premijer Plenković.

Ponovno je istaknuo da Vlada vodi  računa o cijeloj ekonomskoj politici, fiskalnoj konsolidaciji i onome što nam je omogućilo da imamo manje kamate i za građane i gospodarstvo i da smo uravnotežili proračun.

Djelujemo kao Vlada koja ima jasan i konzistentan smjer i politiku svo ovo vrijeme, rekao je Plenković, dodavši da će s takvim pristupom nastaviti.

“Pozivam sindikate na dijalog i sve političke stranke da zauzmu realan i dobar pristup rješavanju problema”, poručio je Plenković.

Na pitanje hoće li zatražiti mišljenje suda o zakonitosti štrajka, budući je ranije rekao kako štrajk prosvjetara nema pravnog temelja, odgovorio je kako će vidjeti.

Ocijenio je da operativno politički nije bilo nikakvih opravdanih razloga za štrajk, pogotovo ne u mjesecu kada su, kako je rekao, ‘profesori i učitelji, čiji posao cijenimo i respektiramo, dobili veću plaću, nego za mjesec prije’.

To je malo neobično, smatra premijer Plenković, ocijenivši kako nema ničega što “gori” da bi taj štrajk morao cirkularno trajati.

Razumijem ga kao neku sindikalnu inicijativu da se kreira pritisak, ali on se objektivno, po svim mogućim kriterijima, nije treba dogoditi, jer je razgovor i dijalog trajao,  podsjetio je premijer.

Pronaći ćemo rješenja koja su dobra

“Ponude na stolu su bile ozbiljne. Pronaći ćemo rješenja koja su dobra”, zaključio je, dodavši: “Štrajk traje temeljem odluka onih koji ga organiziraju, ne traje zbog Vlade. Pozivam profesore i učitelje da se posvete onome što im je bitno, a to je obrazovanje naše djece”.

Na novinarsko pitanje očekuje li u petak 82 glasa u Saboru za Izvješće o radu Vlade i ministra Kujundžića i je li ta većina postojana, Plenković je odgovorio da koliko on vidi – je.

Također je rekao kako danas nije razgovarao s partnerima iz HNS-a, ali da će ih biti.

U vezi s odlukom suda u Zadru prema kojoj su osumnjičeni za silovanje maloljetnice pušteni da se brane sa slobode, što je izazvalo revolt javnosti zbog takvog funkcioniranja pravosuđa, Plenković je rekao kako je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković vrlo jasno iznio stav Vlade i stajalište resornog ministarstva te da ga on u potpunosti dijeli.

Upitan o nezadovoljstva odluke poslodavaca zbog mogućnosti rada do 68. godine, Plenković je rekao kako misli da oni koji žele raditi dulje trebaju imati takvu mogućnost. (Hina)

 

Marijan Knezović: Napadati Plenkovića zbog štrajka ‘prosvjetara’ je suludo

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

U Policijskoj akademiji obilježen početak školovanja novog naraštaja policajaca

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Svečanim postrojavanjem u Policijskoj akademiji obilježen je u ponedjeljak početak školovanja 15. naraštaja polaznika srednjoškolskog obrazovanja odraslih za policajce, njih 788 od kojih 260 djevojaka, a uspješno školovanje poželio im je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Božinović je izrazio zadovoljstvo odazivom mladih na policijski posao, koji je atraktivan za mladu generaciju, te ocijenio kako policijska škola “Josip Jović” iz godine u godinu dokazuje da je vrhunska škola u tom segmentu i da ju vodi kvalitetan policijski kadar.

Policijski posao je sve zahtjevniji i kompleksniji i uvijek nam je veliko zadovoljstvo kad vidimo da je to poticaj mladim ljudima da se pridruže velikoj policijskoj obitelji. Njih sad čeka naporan radu u učionicama, na vježbalištima, te kasnije u praksi u policijskim postajama i upravama, rekao je Božinović.

Posebno je naglasio da se i ove godine bilježi porast broja djevojaka koje se opredjeljuju za policijski posao – ove godine ih je 260, odnosno 34 posto od ukupnog broja polaznika policijske škole.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina istaknuo je kako policijsko zanimanje nije samo posao, nego i poziv i način života za koji su potrebni poštenje, znanje i motiviranost, te spremnost biti na usluzi građanima. Polaznici od prvog trena školovanja trebaju postati svjesni težine policijskog posla i odgovornosti u njegovu obavljanju. “Sigurnost čuvajte, povjerenje zaslužite”, poručio je Milina.

Načelnik Policijske akademije Dubravko Novak podsjetio je kako je policija bila prva oružana sila koja je stala u obranu domovine i upozorio kako se danas nalazi pred novim izazovima, oblicima kriminaliteta i ugrozama na koje može odgovoriti samo spreman i obučen policajac. Hrvatske je sigurna zemlja, to znaju hrvatski građani, a potvrđuju i strani turisti, naglasio je.

Polaznica Arijana Brozović rekla je da se za policijski poziv odlučila jer joj je otac policajac i najveći uzor. Školovanje traje 10 mjeseci, a nakon toga slijedi vježbenički tečaj od šest mjeseci, pa poslije položenog državnog ispita dobivamo policijsko ovlaštenje, značku i pištolj. Imamo osiguran posao, ali ne znamo točno gdje ćemo se naći, kazala je.

Prema nekim informacijama, oni koji će imati prosjek ocjena 5,0 moći će birati hoće li nastaviti školovanje, što je jedan od mojih ciljeva, rekla je Brozović koja je prethodno završila Opću gimnaziju u Ogulinu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari