Connect with us

Hrvatska

Krstičević: U ovoj godini Hrvatska vojska će ispuniti tri prioritetna cilja

Objavljeno

-

Foto: MORH / J. Kopi

U ozračju svečanog obilježavanja 28. obljetnice formiranja Hrvatske vojske, Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske u ponedjeljak, 27. svibnja 2019. u Ministarstvu obrane u Zagrebu, održana je svečanost imenovanja središnjeg prostora kompleksa Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga RH u Trg Hrvatske vojske i Prilaz Zbora narodne garde, održana je svečana akademija u Domu HV-a “Zvonimir”, a otvorena je izložba proizvoda hrvatske obrambene industrije.

Svečanosti su nazočili: predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera general zbora Mirko Šundov, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Zrinko Petener, zamjenik predsjedavajućeg Vojnog odbora (DCMC – Deputy Chairman Military Committee), general-pukovnik Steven M. Shepro, posebni savjetnik ministra obrane Ante Gotovina, zapovjednici grana, načelnici uprava, zapovjednici pristožernih postrojbi i drugi.

Naime, povodom obilježavanja 28. obljetnice formiranja Hrvatske vojske, tradicija imenovanja središnjih prostora Ministarstva obrane i Glavnog stožera nastavila se imenovanjem Trga Hrvatske vojske i Prilaza Zbora narodne garde čime se odala počast Hrvatskoj vojsci i svima koji su sudjelovali u njezinom stvaranju, a samim time i u stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske, priopćio je MORH

Krstičević: “Neka vas Trg i Prilaz uvijek podsjete na stvaranje domovine”

“Hrvatska vojska nije naslijeđena, ona je stvorena u Domovinskom ratu. Domovinski rat je naš temelj i drago mi je da Hrvatsku vojsku prožimamo vrijednostima Domovinskog rata. Drago mi je što smo danas imenovali i Prilaz Zbora narodne garde jer je upravo ZNG preteča Hrvatske vojske. Hvala svim vojnicima, dočasnicima i časnicima na svemu što su učinili za našu vojsku, ali i državu”, rekao je ministar Krstičević.

Foto: MORH / J. Kopi

General Ante Gotovina u toj je prigodi kazao kako je Hrvatska vojska uistinu jamac stabilnosti i sigurnosti naše države te kako to iz godine u godine uvijek iznova dokazuje. “Uvijek je mnoštvo emocija na dane poput ovih. Oružane snage su u svijetu pa tako i kod nas, jedan od najvažnijih stupova nacionalne sigurnosti”, rekao je general Gotovina.

Također, predsjednik Vlade Andrej Plenković je povodom obilježavanja 28. obljetnice Hrvatske vojske u Ministarstvu obrane otvorio izložbeni prostor proizvoda hrvatske obrambene industrije. “Imamo sjajnu obrambenu industriju i drago mi je da smo u Ministarstvu obrane otvorili ovaj showroom kako bi tijekom službenih posjeta stranih delegacija prezentirali svu kvalitetu proizvoda hrvatske vojne industrije”, kazao je ministar Krstičević.

Dodjela promaknuća, pohvala i nagrada

Na svečanoj akademiji održanoj u Domu HV-a “Zvonimir”, visoki uzvanici prisjetili su se značaja i uloge hrvatskih branitelja u stvaranju samostalne i slobodne hrvatske države te važnosti daljnjeg ulaganja u razvoj i modernizaciju Hrvatske vojske.

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Zrinko Petener je pripadnicima Hrvatske vojske čestitao njihov dan i zahvalio na svemu što su učinili za ugled koji je Hrvatska vojska stekla u međunarodnoj javnosti.

“Kroz razvoj kulture izvrsnosti u kojoj su uspjeh, zalaganje i osobno usavršavanje, prvo i jedino mjerilo svakog našeg vojnika, jamčimo kako će Hrvatska vojska i u budućnosti biti jamac sigurnosti, prosperiteta i blagostanja Hrvatske”, poručio je.

Ministar obrane Damir Krstičević osvrnuvši se na jučerašnju veliku smjenu straže, pokaznu vježbu na Jarunu te međunarodnu vojnu vježbu “Immediate Response”, istaknuo je kako se navedenim na dostojanstven način, odalo priznanje Hrvatskoj vojsci, njenim bivšim i sadašnjim pripadnicima te svim hrvatskim braniteljima.

“U njihovoj žrtvi, svi zajedno pronađimo motivaciju kako bi se i danas, s istim žarom borili za hrvatske nacionalne interese i za Hrvatsku vojsku. Oni, kao i svi ostali hrvatski branitelji predvođeni prvim hrvatskim predsjednikom, dr. Franjom Tuđmanom i našim ratnim ministrom Gojkom Šuškom, ostvarili su najvažniju zadaću – slobodnu i samostalnu Republiku Hrvatsku”, rekao je ministar Krstičević dodavši kako kako se ” nikada nismo umorili od stvaranja moćne, moderne i sposobne Hrvatske vojske”.

“Kada budete prolazili Trgom Hrvatske vojske neka vas to ime podsjeća na stvaranje hrvatske države, na pobjedu u Domovinskom ratu i na sve one heroje koji su pod tim imenom poginuli. Današnjim imenovanjem, na ovaj simboličan način povezali smo Hrvatsku vojsku i s pretečom iz koje je proizišla – sa Zborom narodne garde”.

General Šundov kazao je kako mu iznimnu čast predstavlja biti načelnik Glavnog stožera vojsci koja je još u Domovinskom ratu pokazala svoju snagu i zajedništvo.

“Danas je Hrvatska vojska u spremnosti izvršavati sve one zadaće koje se pred nju postave, bilo da je riječ o međunarodnim operacijama i misijama ili pak obrani hrvatskog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti. S druge strane, kako smo se već uvjerili više puta, Hrvatska vojska će uvijek pomagati svome narode gdje god je to potrebno, odnosno gdje to civilne institucije nisu u mogućnosti samostalno učiniti”; kazao je Šundov.

Na svečanoj akademiji, predsjednica Republike Hrvatske promaknula je u viši čin ukupno 137 pripadnica i pripadnika Oružanih snaga, a načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga u viši čin promaknuo je ukupno 272 dočasnice i dočasnika te pohvalio i nagradio 61 pripadnika Hrvatske vojske. Također, potpredsjednik Vlade i ministar obrane, nagradio je i pohvalio 52 pripadnice i pripadnika Hrvatske vojske.

U ovoj prigodi, dodijeljene su nagrade za osvojena druga i treća mjesta na natjecanju za najspremnijeg pripadnika Hrvatske vojske “Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2019.”

Treće mjesto osvojila je skupnica Željka Saratlija iz Pukovnije Vojne policije, a drugo mjesto skupnica Sandra Andrašek iz Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

U muškoj kategoriji, treće mjesto osvojio je skupnik Marino Protrka, pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga dok je drugo mjesto osvojio natporučnik Ivan Gerenčir iz Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Također, povodom povratka aviona MiG-21, heroja i junaka Domovinskog rata Rudolfa Perešina nakon 28 godina u Hrvatsku, uručene su nagrade timu pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Zapovjedništva za potporu koji je radio na tom projektu. Nagradu je u ime cijelog tima HRZ-a i ZzP-a primio načelnik stožera HRZ-a, brigadir Michael Križanec.

Foto: MORH / J. Kopi

Foto: MORH / J. Kopi

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari