Pratite nas

Kultura

Krstivode – jedno od najstarijih hercegovačkih svetišta

Objavljeno

na

Foto: Mateo Ivanković

Krstivode, visoravan iznad Dobrog Sela, poznata kao jedno od najstarijih hercegovačkih svetišta, koje datira još od 1308. godine.

Foto: Mateo Ivanković

U centru pozornosti su dva bunara i kapelica. Bunari su izgrađeni od samog kamena bez betona. Način takvog građenja bunara se naziva suhozidno slaganje-ćemerno (slaganje kamena jedan na drugi). Svaki bunar je u to doba imao svoju svrhu, u jednom je stajala voda za potrebe domaćinstva, a u drugom se nalazila blagoslovljena voda.

Foto: Mateo Ivanković

Danas, uz pomoć samih donacija mještana Dobrog Sela restauirane su u kamenu, te je još potrebno obnoviti uništena šumska područja na samom području Krstivoda i oko nje.

Foto: Mateo Ivanković

O ljepoti svog rodnog Dobrog sela Velimir Raspudić napisao je pjesmu;

Ponekad sjedim sam, u tišini,
pa pustim misli prema domovini,
pustim ih kao oblake da plove,
sanjam budan te najljepše snove.

A snovi lete, ničeg se ne boje,
za njih granice ne postoje
i ispune sve želje moje, za tren
sam tu, ispred rodne kuće svoje.

Za tren sam tu, ispod Krstivode,
gdje napravih prvi korak slobode,
gdje sam rođen, gdje sam dijete bio,
to u srcu nosim i nikad nisam krio!

Za tren se vraćam u djetinjstva dane,
kada svako jutro bezbrižno ti svane,
kada svake noći sa zvukom zvonika
toneš u snove malog pravednika!

Za tren sam tamo gdje cvrčak selo
budi, gdje ustaju zorom stari ljudi,
gdje miriše jutrom tek zalivena kava,
gdje je vjera u Boga iskrena i prava!

Tu su prijatelji moji i tu
smo od uvijek na svome svoji,
tu proljeće oblači najljepše boje,
e tu je rodno selo moje!

A ja ponekad , tijelom u tuđini,
al mislima na svojoj djedovini,
baš k’o sada, noći ove, dok neka
strana riječ ne razbije mi snove!

Ne pripada ovde, ni srce ni duša,
samo ovo raspadljivo tijelo,
sve ostalo tjera me tamo,
ispod Krstivode u moje Dobro Selo!

Velimir Raspudić / Kamenjar.com

Kamenjar.com
Foto: Mateo Ivanković Photography

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Predstavljanje trilogije Višnje Starešine 11.12. u Zagrebu

Objavljeno

na

Objavio

U utorak 11.12 u 19 sati u dvorani Vijenac nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, Kaptol 29a bit će predstavljena trilogija Višnje Starešine, koja u tri knjige prati hrvatski put kroz  međunarodni ratni, mirovni i sudski laboratorij, od Haaga 1991. i bitke za međunarodno priznanje države do Haaga 2017. i posljednje presude Haaškoga suda, političkom i vojnom vrhu  Herceg- Bosne. Uz autoricu, knjige će predstaviti Ivana Petrović, vanjskopolitička komentatorica i urednica na Novoj tv i dr Ivica Šola, profesor komunikologije i politički komentator.

Trilogija se sastoji od obnovljenog i značajno dopunjenog izdanja knjige  Vježbe u laboratoriju Balkan: Rat i mirovni proces 1991-1995., dopunjenog izdanja knjige Haaška formula: Pioniri međunarodne pravde i knjige Hrvati pod KOS-vim krilom: Završni račun Haaškog suda.

“Mislim da ova trilogija ima posebnu važnost u našem  kulturnom, društvenom i znanstvenom kontekstu, kao da su sve tri  knjige pisane ovih dana. U onom vremenu u kojem su nastajale bile su zapravo anticipacija našeg sadašnjeg povijesnog trenutka. Možda bi bilo prejako reći, ali ja ću se usuditi možda i to reći : da su ove knjige imale i imaju proročki naboj”, rekao je na prvom predstavljanju trilogije u ime suizdavača  dr. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, dodavši da one: „zapravo tvore onu središnju os oko koje se raspliće povijest događaja važnih za stvaranje samostalne Hrvatske, ali i za razumijevanje svih onih procesa koji su to nastojali spriječiti ili onemogućiti i koji dandanas  sprečavaju našu domovinu da živi i diše punim plućima svoju slobodu i svoju samostalnost.

Dr. Davor Derenčinović, predstojnik katedre za kazneno pravo na Pravnome fakultetu u  Zagrebu je pak ustvrdio da su: “ Ove istine o kojima je u ove tri knjige pisala gđa. Starešina  zapravo stare istine. Samo je pitanje kome su one bile poznate. A i oni kojima su bile poznate, često se nisu mogli čuti  na pravim mjestima, zato što oni nisu bili dio tzv. mainstreama. A oni koji su bili dio tog mainstreama,  iz danas poznatih razloga nisu o tome progovarali. A mogli su, i trebali su. Danas možemo o tome na drugi način progovarati, ovo nisu vremena kada bi neki nedobronamjerni  na te istine mogli upirati prstom nazivajući ih urotama ili teorijama zavjere.….“

Prema Davoru Ivi Stieru, zastupniku u Saboru RH i bivšem ministru vanjskih poslova, ova trilogija Višnje Starešine nije samo „plod  njezina izvjestiteljskog rada u Ženevi i kasnije u Haagu, nije niti samo prikaz i tumačenje ključnih procesa u stvaranju moderne hrvatske države finim i preciznim analitičkim pristupom. Sve je to dakako prisutno. No povrh svega toga, nudeći formulu za razumijevanje na prvi pogled kompliciranih poteza globalnih i kontinentalnih sila  Višnja Starešina pokazuje put kojim Hrvatska i danas može osigurati svoje interese u svijetu koji se neprestano mijenja. Odgovorno igrajući takvu ulogu Hrvatska može samopouzdanije i učinkovitije djelovati i prema svome jugoistoku. To je naravno esencijalno važno zbog svega onoga što Starešina analitički izlaže u svojim knjigama vezano uz situaciju u BiH, položaj Hrvata u BiH te za oblikovanje odnosa u susjednoj regiji jugoistočne Europe. Ali ne po šabloni starih jugoslavenskih struktura, već u skladu s interesima moderne hrvatske države. U tom pogledu, ova je trilogija ujedno i poticaj i putokaz za razvoj takve državne politike.“

U predstavljanju trilogije u  Vijencu, predstavljači I. Petrović, I Šola i V. Starešina, kako najavljuju, neće zaobići niti zbivanja u današnjem „laboratoriju“ i Hrvatskoj u njemu.

Više o informacija knjigama  i filmovima Višnje Starešine i mogućnostima njihove narudžbe možete saznati na  njezinim mrežnim stranicama: www.visnjastaresina.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

IZVOR ŽIVOTA

Objavljeno

na

Objavio

Hvaljen Isus, zemljo Hercegova!
Pozdravljam te, grudo naša sveta.
Nek poljubi moja pjesma ova,
dobre ljude širom ovog svijeta.

Razbaca nas život na sve strane,
sa izvora gdje nas rodi mati.
Kao vjetar kad razbaca grane.
K’o oluja što ne misli stati!

Nema kraja u kojem nas nema!
Cijeli svijet s tog izvora pije.
Al u srcim živi uspomena,
još on nikad presušilo nije!

Mnogi su ga htjeli uništiti,
zatrpati, da ne vrije više.
Iz Božje ljubavi će piti,
nebeske napajat će ga kiše!

Izvirat će taj izvor života
i nikada presušiti neće!
Prkosit će njegova ljepota,
onim, što su gladni tuđe sreće!

Velimir Velo Raspudić / Kamenjar.com

 

Jednom davno reče meni ćaća: Od Rame ti ništa lipše nije !

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari