Connect with us

‘Krugovi’ u službenoj selekciji za nagradu Europskog parlamenta

Objavljeno

-

Film “Krugovi” Srdana Golubovića, nastao u koprodukciji Srbije, Njemačke, Francuske, Slovenije i Hrvatske, našao se među deset naslova odabranih jučer na Međunarodnom festivalu Karlovy Vary u službenu selekciju Nagrade LUX 2013 koju dodjeljuje Europski parlament za promicanje europskih vrijednosti i kulturalne raznolikosti, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

O odabranim naslovima odlučivala je selekcijska komisija od 16 članova sastavljena od istaknutih filmskih profesionalaca, festivalskih direktora, distributera i filmskih kritičara, koju imenuje Odbor za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta. Za natjecateljski program u obzir dolaze dugometražni igrani ili kreativni dokumentarni filmovi.

Komisija će odabrati tri naslova koja će ući u Natjecateljski program, biti prevedena na 24 jezika Europske unije te prikazana u 28 zemalja u okviru Dana LUX filma, koji su protekloga vikenda prvi puta održani i u Hrvatskoj. O pobjedničkom filmu odlučivat će članovi Europskog parlamenta u prosincu u Strasbourgu, prenosi Hina.

Film “Krugovi” suvremena je priča koja govori o petoro ljudi koje je povezao tragičan događaj. Tri paralelne priče odvijaju se u Beogradu, njemačkom gradu Haleu i Trebinju, prateći likove koji se dvadeset godina poslije suočavaju s prošlošću. Uz Leona Lučeva, u glavnim ulogama pojavljuju se još Aleksandar Berček, Nebojša Glogovac, Hristina Popović i Vuk Kostić.

Film je nastao kao koprodukcija Srbije, Hrvatske, Slovenije, Njemačke i Francuske. Hrvatski producent filma je Boris T. Matić iz producentske kuće Propeler Film. Film je sufinanciran sredstvima HAVC-a i Eurimagesa, a dosad je prikazan na festivalima Sundance i Berlinale te je osvojio sedam nagrada.

bitno.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas