Pratite nas

Povijesnice

Kruna Oluje 5. kolovoza 1995. – oslobođen Knin

Objavljeno

na

Hrvatska 5. kolovoza obilježava veliki datum svoje novije povijesti – dan kada su u vrelini ljeta 1995. hrvatske postrojbe oslobodile njezin stari kraljevski grad Knin, u to doba sjedište pobune hrvatskih Srba protiv neovisne hrvatske države.

Poslije pada Knina, drugog dana oslobodilačke akcije “Oluja”, bilo je samo pitanje sati kada će nestati i samoproglašena “Srpska Krajina”, jedna od tvorbi kojima je režim Slobodana Miloševića želio ostvariti Veliku Srbiju.

Taj dan slave i ponosa, dan hrvatske pobjede, Hrvatski je sabor proglasio državnim blagdanom – Danom pobjede i domovinske zahvalnosti. Njime se Hrvatska s dubokim poštovanjem prisjeća svih palih hrvatskih junaka i žrtava odmetničkog terora u Domovinskom ratu.

Oslobađanje Knina bio je prvorazredni vojni zadatak brze i briljantno izvedene “Oluje”. Poslije samo tridesetak sati, 5. kolovoza oko 10 sati prije podne, u grad su ušle postrojbe Četvrte i Sedme gardijske brigade Hrvatske vojske. Tu su vijest hrvatski građani popratili s iskrenim oduševljenjem.

Ponovno se osjetio duh zajedništva i pouzdanja u vlastite snage kakvog nije bilo od junačkih dana obrane 1991. Putem televizije svi su mogli vidjeti kako se na staroj kninskoj tvrđavi zavijorio veliki crveno-bijeli-plavi barjak, znak slobode i hrvatskog suvereniteta.

Osobito dirljiv trenutak dogodio se sljedećeg dana kada je predsjednik Tuđman poljubio hrvatsku trobojnicu, okružen razdraganim pobjednicima.

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

17. studenog 1991. – Vukovar Zlatnih dukata

Objavljeno

na

Objavio

Šture informacije koje su mjesecima stizale iz okupiranog Vukovara nisu dale ni naslutiti kakva sudbina čeka mučenike grada heroja.

Nije izostala potpora njegovim braniteljima koja je stizala iz svakog kutka Hrvatske, pa bar i pjesmom.

Tako je bilo i 17. studenog 1991. na kraju Dnevnika Hrvatske televizije kada je predstavljena pjesma Zlatnih dukata „Vukovar“ koje se i danas rado sjećamo.

facebook komentari

Nastavi čitati

Povijesnice

16. studenog 1991. Hrvatska ratna mornarica porazila jugomornaricu

Objavljeno

na

Objavio

Poslije dva dana silovitih borbi 16. studenog 1991. Hrvatska ratna mornarica izborila je svoju najveću pobjedu u Domovinskom ratu.

Njome je prekinuta blokada hrvatskih luka, a poražena jugo-mornarica morala se povući na otoke Vis i Lastovo, te u Boku Kotorsku.

Osim toga, bilo je to prvi put u povijesti ratovanja da je neki ratni brod napadao grad po kojem je dobio ime.

U borbi za hrvatski Jadran diverzanti su dva dana prije u uvali Bobovišća na Braču improviziranim vođenim torpedom potopili neprijateljski patrolni čamac “Mukos”.

Ubrzo su posade ostalih brodova i jugo-vojnici iz ratne luke Lore i drugih svojih uporišta otvorili žestoku vatru koja je potrajala cijelu noć. Sutradan ujutro zapucali su i ratni brodovi taktičke grupe “Kaštela” iz Splitskog kanala, ne mareći za cilj. Osim Splita, bombardirani su otoci Brač i Šolta, a u napadu je uz potporu taktičke grupe “Vis” sudjelovalo i šest bojnih zrakoplova.

U Splitu su pogođeni mnogi civilni objekti. Poginula su dva hrvatska pomorca, a šestero je građana ranjeno. Razaranja su pretrpjela i mjesta na zapadnoj obali otoka Brača, te Grohote na Šolti.

Kada od prosvjeda nije bilo ništa, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice Sveto Letica izdao je jednostavnu zapovijed: “Raspali!” Hrvatske postrojbe, naoružane poluispravnim topovima na najnižoj granici uporabne vrijednosti, snažno su uzvratile.

Pogodile su i oštetile razarač “Split” i jednu topovnjaču, a iznad otoka Brača i Šolte srušile su dva zrakoplova. Agonija jugo-mornarice nastavila se i sljedeći dan. Oštećeni razarač dvije su topovnjače oteglile Bračkim i u Hvarskom kanalu spojile se s borbenom grupom “Ploče” dok ih je na izlazu čekala taktička skupina “Vis”. Uskoro je počeo novi sukob s hrvatskim obalnim bitnicama Lovište na Pelješcu i Blace na Korčuli.

U Hvarskom kanalu tada se našlo ukupno devet brodova, koji su i po broju i vatrenoj moći bili višestruko jači od hrvatskih snaga. U velikoj bitki neprijatelju su potopljena dva plovila, a više ih je oštećeno. U povlačenju prema otočiću Šćedru preostali brodovi naišli su na vatru topničkih bitnica iz Črne Luke i rta Privale, ali je magla spriječila njihove nove gubitke.

Naposljetku su se jugo-brodovi povukli u svoje baze da iz njih više nikada ne isplove, osim prema svom posljednjem uporištu – zaljevu Boki Kotorskoj. U siječnju 1992. jugomornarica je morala napustiti ratnu luku Loru, a u svibnju i otoke Vis i Lastovo.

 

Hrvatska ratna mornarica slavi 26. obljetnicu osnutka

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari