Connect with us

Hrvatska

Krunoslav Capak: ‘Hrvatska razmatra djelomično odustajanje od COVID potvrda’

Objavljeno

-

Hrvatska razmatra djelomično odustajanje od COVID potvrda, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, izjavio je da Hrvatska razmatra djelomično odustajanje od COVID potvrda, poput nekih europskih država.

Naime, od početka ove godine zabilježeno je 40 tisuća reinfekcija, dok ih je do kraja prošle godine bilo ukupno oko 10 tisuća.

“COVID potvrde gube na svojoj važnosti otkad je došla omikron-varijanta virusa. Omikron-varijanta zaobilazi imunološki sustav. Na vrijeme ćemo obavijestiti javnost o svemu što se tiče COVID potvrda. Ne bismo išli u cjelovito odustajanje, već samo djelomično. Europa i dalje koristi COVID potvrde, a koristit ćemo ih i mi”, rekao je Capak za HRT. Dodao je da ne dolazi u obzir odustajanje od COVID potvrda za prelazak granice.

Najavio je i da će Europska komisija uskoro priznati brze antigenske testove pojasnivši da je Hrvatska više puta ukazivala na to da je nepravedno da se ne prizna preboljenje koje je potvrđeno tim testovima.

“Nakon zadnjeg našeg pisanja, prije otprilike mjesec dana, dobili smo potporu od 18 država EU-a u vezi s tim. Prošloga tjedna dobili smo informaciju da se ide u izradu akta Europske komisije koji će priznati brzi antigenski test. Nadamo se da će se to dogoditi što prije”, rekao je Capak.

Govoreći o testiranju učenika, Capak je rekao da se radi o testu kojim se štapić ne mora duboko gurnuti u nos. “To je jednostavniji postupak. Svatko ga si sam može napraviti ili mu to može netko drugi. Vrlo je jednostavan, brzo se može napraviti i daje prilično dobre rezultate”, rekao je Capak.

Odgovarajući na pitanje o booster dozama, kazao je da je “sasvim izvjesno, da ako je netko primio booster, a potom se zarazio – onda njemu ne treba dodatni booster”.

Izrael odustaje od covid potvrda

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari