Pratite nas

Kružni tok na Tromeđi počinje se graditi idući tjedan

Objavljeno

na

ČITLUK – San mnogih stanovnika čitlučke općine, posebice onih koji žive u Međugorju, napokon bi se mogao ostvariti. Naime, prema najavama resornog ministra prometa i veza u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije Ilije Cvitanovića, uskoro bi se trebalo krenuti s izgradnjom dugoočekivanog kružnog toka na Tromeđi. Priča koja traje više od dvadeset godina napokon bi trebala doživjeti svoj kraj, čime bi se uvelike rasteretio promet na ovom dijelu, koji zna biti itekako gust, posebice u špici sezone, kada Međugorje posjećuju brojni turisti.

Sredstva

“Danas (jučer) smo zajedno s izvođačem radova na Tromeđi trebali staviti gradilišne ploče, ali eto, nismo uspjeli zbog kiše. Imam informaciju da načelnika Ive Jerkića nema u Čitluku, a također, koliko znam, vezano za ovu lokaciju postoje još neki neriješeni imovinsko-pravni odnosi, pa se nadam da ćemo tijekom idućeg tjedna početi raditi”, kazao je ministar Cvitanović, ističući kako je razlog ovolikog čekanja za početak izgradnje ovog kružnog toka isključivo bio imovinsko-pravne prirode, koji je trebala riješiti jedinica lokalne samouprave. Nadalje, prema njegovim riječima, što se tiče samog županijskog Ministarstva prometa i veza, sredstva su planirana i prošle godine kada je proveden natječaj i kad su izabrani izvođač radova i nadzor.
“Mi ćemo taj kružni tok završiti do Uskrsa, a radove smo tempirali tako da pravimo najmanje smetnje i u prometu i u turizmu u Međugorju. Vrijednost radova je 472.000 maraka, a rok za njihovo izvođenje je oko 70 dana”, istaknuo je Cvitanović, ovim putem pozvavši vozače na razumijevanje i strpljenje, jer će se zbog situacije na terenu promet morati odvijati naizmjenično jednim voznim trakom. Za izvođača izabrana je tvrtka KTM Brina iz Posušja koja je ponudila najnižu cijenu izvođenja radova, što je ujedno bio jedini kriterij za odabir izvođača.

Ozbiljnija ulaganja
 
Ministar Cvitanović je za kraj napomenuo kako će njegovo ministarstvo uskoro u pregovore za kreditna sredstva u iznosu od oko 20 milijuna eura i to s EDRB-om, EIB-om i Izvoznom bankom iz Azerbajdžana, što će omogućiti ozbiljnije ulaganje u prometnu infrastrukturu u koju se uvijek pomalo ulaže i krpa, no sada će se ozbiljnije prionuti poslu. “Malo smo usporili iz razloga jer je u tijeku kategorizacija cesta i neke od regionalnih cesta, koje su nama bile prioritet, po tom planu prelaze u višu razinu cesta, pa bi bilo neodgovorno investirati u ceste koje će do petog mjeseca otići u viši rang cesta. Riječ je o cestama Mostar – Čitluk, Čapljina – Neum i Rama – Tomislavgrad i te će ceste biti predmet tih kreditnih zaduženja. Mi u svoj rang uzimamo cestu preko Varde. Također, kada je riječ o Hercegovini, uzimamo cestu Varvara – Orašac – Blidinje i cestu Domanovići – Čapljina”, zaključio je Cvitanović.

Dnevni-list.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Kamenjar

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Mile Kvesić, Hercegovina u mom srcu

Mala kuća ispod brda
To je moja rodna gruda
Tu su moji preci bili
I mene su odgojili.

Na kamenu ja sam rođen
Tu je pošten život vođen
Pradjedovi od davnina
Čekali su uvijek sina.

Kamenjar nam suđen bio
Tu nam život bio mio
Što imali to cijenili
Zadovoljni uvijek bili.

Opisati svima teško
Taj kamenjar sivi
Ali čovjek gdje je rođen
To voli i živi.

Otišo sam jednog dana
S kamenjara svoga
Al ga nosim ja sa sobom
On je dio srca moga.

Tekst: Ivan Čuljak, Bjelovar

facebook komentari

Nastavi čitati

Gluposti

U Zagrebu paljenje svijeća za žrtve ‘zločina HVO-a i HV-a u BiH’

Objavljeno

na

Objavio

SERGE BRAMMERTZ PODRŽAO RAD INICIJATIVE MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA

Inicijativa mladih za ljudska prava organizirat će u ponedjeljak na Trgu Francuske Republike u Zagrebu paljenje svijeća za žrtve zločina koje su počinili pripadnici HVO-a i HV-a u BiH.

“Inicijativa mladih za ljudska prava organizira paljenje svijeća za žrtve zločina počinjenih od strane pripadnika HVO-a i HV-a u BiH, žrtve nad kojima su zločine planirali i počinili oni koji su djelovali u ime naše Republike i time njezino ime zlorabili i osramotili“, stoji u najavi Inicijative mladih iz koje dodaju da tim aktom žele iskazati suosjećanje sa žrtvama i uputiti im sućut, ali i preživjelima i obiteljima stradalih dati do znanja da društvo u Hrvatskoj nije jedinstveno u slavljenju ratnih zločinaca i ratnih zločina.

“Želimo pokazati da u Hrvatskoj postoje i oni koji će neumorno zahtijevati od svojih institucija da zločine počinjene u ime i za račun naše Republike, odnosno od strane snaga pod njezinom kontrolom, treba priznati i osuditi, osuđujući istodobno i politiku koja je do njihovih stradanja dovela“, poručili su iz Inicijative mladih za ljudska prava, piše DnevniList.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari