Pratite nas

Kud svi Turci, Tud i mali Mujo

Objavljeno

na

Jedan hrvatski portal prenosi kratku vijest, zapravo izjavu predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića da bi u slučaju pokušaja odcjepljenja Republike Srpske on, kao i svi drugi Bošnjaci, uzeo oružje u ruke i branio cjelovitost i jedinstvo zemlje. Izjavi se naoko nema što prigovoriti, ta nema ništa logičnije od toga da čelnik neke zemlje barem verbalno izražava spremnost da brani tu istu zemlju ukoliko je ugrožena. Ali kako Bosna i Hercegovina nije poput ostalih zemalja, Komšićeva izjava je i te kako sporna.

Prvo, u Bosni i Hercegovini su tri konstitutivna naroda pa ako se jedan plebiscitarno želi odcijepiti, a uz to već ima teritorijalno definiranu i od međunarodna zajednice priznatu samobitnost, teško ga je u tome spriječiti. Naročito, ako bi se tome, kako kaže Komšić, suprotstavili ”svi Bošnjaci”. Što je s trećim konstitutivnim narodom? Pita li se njih išta?

Drugo, ako je Index Komšićevu izjavu dobro prenio, onda je apsurdna i njegova vlastita pozicija, te je kao takav najmanje pozvan da gpovori o pravima pojedinih naroda u toj kompliciranoj državi. Naime, Komšića su svojedobno birali Bošnjaci na mjesto hrvatskog člana u tročlanom Predsjedništvu. Dakle, u politiku je ušao preko hrvatske nacionalnosti i bošnjačkih glasova. Stoga, teško da može govoriti bilo Hrvata, bilo Bošnjaka. U svakom slučaju, ovakvom izjavom deklarirao se kao Bošnjak te bilo principijelno da niokada više u budućnosti u bosanskohercegovačkoj vlasti ne zauzima mjesto koje po Ustavu BiH pripada Hrvatima.

Treće, kada Komšić već poteže ratnu retoriku, red bi ga bilo podsjetiti na to da se on i ”svi Bošnjaci” nisu baš iskazali kao ratnici. Od Srba su tijekom rata izgubili doslovce sve bitke, a Hrvate su uspjeli potisnuti samo tamo gdje su ovi bili manjina, a i to dobrim dijelom uz pomoć izdaje i međunarodne zajednice. Čujem ovih dana u Hercegovini da je Bosna prepuna tzv. šehida s pozamašnim mirovinama. Množi se ta vrsta nakon rata, no u ratu baš i nema velike koristi od njih.

A što se stvarnog razvoja situacije u Bosni i Hercegovini tiče, o tome doista neće odlučivati ni Komšićeve gazde, bošnjački političari, a kamoli sam Komšić. To će u potpunosti ovisiti od međunarodne zajednice, to jest Amerike i EU. Objektivno gledano, odvajanje Republike Srpske ne odgovara Hrvatima u BiH, u tom slučaju oni bi bili izloženi još većoj majorizaciji i bijesu bošnjačkih fundamentalista nego dosada. Stoga bi hrvatski političari u Bosni i Hercegovini morali imati spremnu strategiju za slučaj da stvari doista počnu kretati u tom smjeru. Jasno definirana teritorijalna samouprava minimum je na što bi Hrvati u takvoj situaciji smjeli pristati. Pa i po cijenu oružanog otpora Komšiću i ”svim Bošnjacima”. Naravno, najpovoljnija opcija za Hrvate bio bi treći entitet u okviru decentralizirane Bosne i Hercegovine, ali u državi u kojoj predsjednik Predsjedništva otvoreno prijeti oružjem narodu koji drži gotovo pola teritorija te zemlje i čini više od trećine njezinog stanovništva najmalobrojniji narod teško može očekivati da će se međunacionalni problemi pravedno rješavati.

Da se Republika Hrvatske pridržava svoje ustavne obaveze i vodi adekvatnu brigu o interesima Hrvata u Bosni i Hercegovini, situacija bosanskohercegovačkih Hrvata bila bi kudikamo povoljnija. Ovako ostaje nam samo nadati se da će u dogledno vrijeme i u Hrvatskoj doći na vlast garnitura s barem minimumom državničke pameti i stava. Što se pak hrvatskog Bošnjaka Željka Komšića tiče, što reći nego: Kud svi Turci, tud i mali Mujo.

Damir Pešorda

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

VUKOVAR, PROVJERA NAŠE LJUDSKOSTI

Objavljeno

na

Objavio

Mjesec je studeni, unatoč svome imenu, mjesec lijepih i nostalgičnih iskustava. Tako je sve dok pred nas ne izroni, dok nas ne zaskoči datum 18. studenog. On nas odmah odnese u taj datum 1991. On se ne može zvati danom.

To je drama, sinonim stradanja, sinonim pomračenja ljudske vrste. Tog dana postaje istinito ime ovog mjeseca. Postaje hladno, postaje studeno u našim dušama. Jer Vukovar je živi grad i živa stvarnost spremljena u povijest i naše sjećanje. Kad kažemo spremljena, ne smije značiti odložena stvarnost! Povijest je Vukovara postala povijest rođenja moderne i samostalne Hrvatske ali i povijest svakoga od nas.

Vukovar neprekidno mora osnaživati političku, simboličku i egzaktnu snagu i vrijednost za Hrvatsku i ukupnu javnost… Vukovaru moramo osigurati memorijsko mjesto i svetište koje traži njegova snaga i tragovi ubrazdani na licu tisućljeća. Postati grad pomirenja, grad prijatelj sviju…

Provjera ljudskosti i sposobnosti našeg življenja i opstajanja. Možemo mi, i moramo to htjeti i znati graditi …

Za Vukovar nam trebaju mirni, autentični, utemeljeni, svjesni i odlučni potezi. Da kandidatura grada Vukovara za neprolaznu povijest bude potvrđena zrelošću naše generacije koja će znati iskustva prošlosti ugraditi u svoju budućnost… napisao je Goran Marić na facebooku povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

U dvorištu vukovarske bolnice zapaljene svijeće

Objavljeno

na

Objavio

Paljenjem svijeća u dvorištu vukovarske Opće bolnice te molitvom mnogobrojni Vukovarci i djelatnici bolnice odali su u petak navečer počast žrtvama agresije bivše JNA i paravojnih srpskih postrojba na Vukovar 1991. godine, a Vukovarcima se u molitvi pridružila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja će biti i na središnjem obilježavanju 26. godišnjice vukovarske tragedije.

Predsjednica Grabar-Kitarović zapalila je svijeću podno spomen-obilježja u dvorištu bolnice, a to su učinili i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te drugi.

Svijeće su zapaljene i kod zavjetne kapelice na tzv. kukuruznom putu – putu spasa, koji je tijekom opsade Vukovara bio jedina veza između toga grada i slobodnoga vinkovačkog područja.

Program u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se i ove godine održava pod geslom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta”, počet će u subotu u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice, odakle će sudionici u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva te mnogobrojni hrvatski građani položiti vijence i zapaliti svijeće i gdje će se služiti misa zadušnica koju će predvoditi požeški biskup, mons. Antun Škorčević.

Počast poginulima u obrani Vukovara 1991. godine polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata odalo je večeras i izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije koje je vodio župan Božo Galić.

“Došli smo položiti vijenac i zapaliti svijeću u znak sjećanja na stradanje grada Vukovara te njegovih branitelja i civila, kao i onih u Škabrnji te svih onih ljudi koji su položili živote za Hrvatsku. Hvala im i slava, neka počivaju u miru”, rekao je Galić.

Počast žrtvama odalo je i nekoliko stotina Vinkovčana koji su večeras prošli u koloni sjećanja od središta Vinkovaca do podvožnjaka u Ulici kralja Zvonimira i podno murala 12 redarstvenika ubijenih 2. svibnja 1991. u Borovu položili vijenac i zapalili svijeće. Prije toga u vinkovačkoj župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica.

U spomen na žrtvu Vukovara diljem Hrvatske građani paljenjem svijeća odaju počast poginulima.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari