Pratite nas

BiH

Kukić razradio planove kako opstruirati i odugovlačiti smjenu uprave HT Mostar

Objavljeno

na

Iako je u javnost stvoren dojam da je Vlada F BiH Stipu Prlića, optuženog za kriminal, smjenila s dužnosti generalnog direktora i da je novi direktor mostarske telekom kompanije Vilim Primorac, smjena na čelu HT Mostar još se nije dogodila.

[ad id=”68099″]

Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj 22.svibnja dala je Nadzornom odboru tek “prethodnu suglasnost” za smjenu Prlića i imenovanje Primorca.

Sjednica Nadzornog odbora HT Mostar, kako saznaje Hrvatski Medijski Servis, na kojoj bi se trebala provesti odluka Vlade, zakazana je tek za 19.lipnja. Razriješenje Prlića i imenovanje Primorca dogodit će se ako za takvu odluku, prema Statutu kompanije, glasa 9 od 11 članova Nadzornog odbora.

Već i samo odugovlačenje zakazivanja sjednice Nadzornog odbora upućuje na zaključak kako se Prlića želi što duže zadržati na čelu mostarske tvrtke, iako mu je mandat istekao još 27. siječnja, a protiv njega Sud BiH jučer (petak) potvrdio optužnicu za kriminal.

Podsjetimo, Prlić je na čelo HT Mostar imenovan još u vrijeme vladavine SDP-ove Alijanse za promijene, kada je na čelu Upravnog odbora HT Mostar imenovan prof. Slavo Kukić, (bivši član Savjeta SDP-a) koji je obavljao i dužnost predsjednika Upravnog odbora Federalne radio televizije. Kao što je poznato Federalna je televizija S.W.R.S.A-i odobravala popuste od čak 90 posto na oglašavanje, tako da je marketinškoj agenciji Nevena Kulenovića ostajalo 90 posto “marketinškog budžeta” HT Mostar namjenjenog oglašavanje na FTV-u. Kako je Kulenović dijelio novac “umreženima” može se vidjeti iz optužnice protiv njega i čelnika HT Mostar Prlića i Bakule.

Kukić- glavni kreator

Od 27. siječnja do kraja rujna 2011. na čelu HT Mostar bio je Vilim Primorac, da bi SDP-ova Platformaška vlada Prlića ponovo vratila na čelo HT Eroneta, iako je već tada raspolagala informacijama o njegovim kriminalnim aktivnostima i s druge strane izviješćem o izvrsnom poslovnom rezultatu kojeg je ostvario HT Mostar pod vodstvom Primorca.

No, takav potez nije bio neočekivan budući je Prlić omogućavaoi nezakonito izvlačenje novca iz Eroneta preko marketinške agencije S.W.R. S.A, Nevena Kulenovića, koja je vodila predizborne kampanje SDP-a.

Profesor Slavo Kukić koji je jedan od glavnih kreatora političko-medijsko-marketinške hobotnice koja je iz HT Mostar izvlačila novac za SDP, Federalnu televiziju, SFF i razne sarajevske medije i marketinške agencije, koje su pružale support Lagumdžijinoj stranci u dekonstituiranju Hrvata, i dalje vuče konce iz sjene, kako bi se opstruirala smjena na čelu HT Mostar, saznaje Hrvatski Medijski Servis.

– Plan je da Nadzorni odbor na sjednici zakazanoj za 19. lipnja ne donese odluku o smjeni Prlića i imenovanju Primorca. Takav ishod može se osigurati time što bi se pojedini članovi NO “nagovorili” da glasaju protiv, ili da ne dođu na sjednicu, kako ne bi bilo kvoruma za donošenje odluka, kaže dobroupućeni izvor HMS-a.

Ukoliko bi se to dogodilo logičan potez Vlade F BiH bio bi davanje “prethodne suglasnosti” predstavnicima F BiH u Skupštini HT Mostar za razriješenje postojećih i imenovanje privremenih članova NO, u kojoj uz predstavnike F BiH, sjede i predstavnici T- HT Zagreb, HP Zagreb i mali dioničari.

Kupovanje vremena

Od odbijanja NO da razriješi Prlića i imenuje Primorca, preko nove odluke federalne Vlade o davanju prethodne suglasnosti za smjenu članova Nadzornog odbora HT Mostar, do održavanja Skupštine mostarskog telekom operatera, pa konstituiranja novog Nadzornog odbora, koji bi proveo odluku Vlade F BiH, može proći i pola godine, ako ne i više. I tu opet postoji prostor za nove opstrukcije i odugovlačenja, što je Kukićev i Prlićev glavni cilj, kao i njima bliske Demokratske fronte, nastavljača SDP-ove politike majorizacije Hrvata.

-Profesor Kukić je razradio i pripremio taktiku otezanja i odugovlačenja donošenja Odluka koje će u konačnici biti pogubne kako za njega tako i za ostale sudionike raznih nezakonitih aktivnosti  u HT Mostar,  kao i drugim agencijama i društvima, kaže izvor HMS-a.

Dodaje kako je Kukić, u međuvremenu, postao siva eminencija u Demokratskoj fronti i mentor glavnih frontmena DF-a Emira Suljagića i Reufa Bajrovića koji s Kukićem nastoje neutralizirati Predsjednika DF-a Željka Komšića.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Deklaraciji o položaju hrvatskog naroda u BiH donosi veliki zaokret Zagreba

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor danas započinje raspravu o Deklaraciji o položaju hrvatskog naroda u BiH koja dolazi nakon listopadskih izbora na kojima su brojniji Bošnjaci ponovno Hrvatima nametnuli člana bh. Predsjedništva i u uvjetima kada dio tih stranaka pokušava isključiti ključne hrvatske stranke iz vlasti.

Ova deklaracija prigoda je da se podvuče crta i vrlo principijelno zauzmu stajališta o procesima koji se zbivaju u BiH, čime se narušava slovo i duh mirovnih sporazuma za ovu zemlju, kojih je i RH potpisnica. Deklaracija će u svome suštinskome dijelu navesti opće stvari te u popratnom obrazloženju sadržaja nešto stidljivije pozvati na izmjene Ustava i Izbornog zakona i upozoriti na puzajuće promjene Daytonskog i Washingtonskog sporazuma koje su provođene isključivo na štetu najmalobrojnijih Hrvata, piše Zoran Krešić/VečernjiList BiH.

Mrkva i batina

Za razliku od prvoga prijedloga Deklaracije, druga iščišćenija izostavila je i grijehe, ali i zasluge struktura za stanje sunarodnjaka u BiH. Početna točka ovih odnosa je organiziranje otpora pred nastupajućom agresijom koja se događala s raspadom Jugoslavije. Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman je zajedno s ministrom Gojkom Šuškom poticao i pomogao političko organiziranje Hrvata u BiH koji su potkraj 1991. godine organizirali tri regionalne zajednice – Posavsku, Srednjobosansku i Hercegovačku, a zatim i Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu. Hrvatski je predsjednik imao golem utjecaj na rad ovdašnjeg HDZ-a i svih struktura prije, za vrijeme rata, sve do 1998. godine. Unatoč tome što su pregovori o referendumskome pitanju između Hrvata i Bošnjaka u BiH zapeli oko toga hoće li se odmah država definirati kao zajednica triju republika, što na kraju nije prihvaćeno, Hrvati su izašli i presudno utjecali da BiH bude neovisna država.

Ključnu ulogu u tome imale su tri osobe: Franjo Tuđman te dvojica kardinala, sarajevski Vinko Puljić i zagrebački Franjo Kuharić. Službeni Zagreb je za vrijeme rata financijski, materijalno i logistički potpomagao Hrvate u BiH i njihove institucije te modelirao i mnoge odluke. Tuđman je sugerirao vodstvu HB da prihvati sve odreda mirovne sporazume o zaustavljanju rata, ali i, kako to sugerira Haaški sud presudom šestorici dužnosnika HB, i podjelu zemlje te progon Bošnjaka. Tuđman je u dogovoru s Ankarom u Washingtonu naložio gašenje Herceg Bosne, zaustavljanje hrvatsko-bošnjačkog rata i uspostavu FBiH. To je bila jedna od najbolnijih i najtežih odluka za Hrvate u BiH, a cijena toga je bio ulazak hrvatskih postrojba u zapadnu Bosnu, oslobađanje Krajine i RH. Daytonski sporazum i podjela zemlje na dva dijela je pak s hrvatske strane bio zalog za mirnu reintegraciju istočne Slavonije. Odlazak Tuđmana s političke pozornice označio je dolazak vlasti Stipe Mesića i trećesiječanjske koalicije koje su očito hrvatsko pitanje pristale prekrižiti zajedno s krajnje nesklonom međunarodnom administracijom. U tom su vremenu u BiH izmijenjeni izborni propisi, očito uz prešutni blagoslov Zagreba, a nakon toga se izbacilo legitimne predstavnike Hrvata u vlasti. Ustavne promjene koje su uslijedile 2002., a nametnula ih je međunarodna uprava, ne bi imale nikakve šanse biti provedene da u Zagrebu nije bila ista garnitura ljudi. Uz odobrenje Zagreba uništen je i sustav hrvatskog javnog informiranja, doslovno odobren upad u Hercegovačku banku…

Haaška šestorka

Povratak HDZ-a na vlast 2003. samo je na simboličkoj ravni popravio poziciju Hrvata u BiH, a u određenim dijelovima i otežao. Zagreb je imao ambiciju preuzeti nadzor nad najvećom hrvatskom strankom u BiH, a najveći grijeh bilo je potpuno ignoriranje procesa hercegbosanskoj šestorki u Haagu. Dolazak Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a i Vlade te Kolinde Grabar-Kitarović na Pantovčak iz temelja je promijenio odnos. Rezultat toga je i donošenje Deklaracije, čiji je cilj pokazati da i Hrvati u BiH, kao Srbi iz Moskve ili Bošnjaci iz Ankare, imaju zaštitnika.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Poruka biskupa u BiH: Nije pravedno ni čovječno da jedan narod bira političke predstavnike drugome

Objavljeno

na

Objavio

Komisija Justitia et pax Biskupske konferencije BiH najsnažnije je do sada uputila kritike međunarodnoj upravi i domaćim političarima upozoravajući kako se u ovoj zemlji teško krše ljudska i narodna prava, od prava na život i rad, do povratka, ali i političkih prava, te je pri tome pozvao vjernike i sve ljude da ne gube nadu u pokušaju da se promijeni nepravda satkana u Daytonskom sporazumu koji, po njoj, nije donio trajni mir, piše VečernjiList BiH

U posebnom tekstu koji se napisan u povodu Dana ljudskih prava i koji potpisuje banjolučki biskup Franjo Komarica posebno poglavlje odnosi se na posljednje izbore u BiH te nepodijeljenu ocjenu Hrvata kako je Željko Komšić izabran za hrvatskog člana bh. Predsjedništva voljom bošnjačkih birača.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari