Connect with us

Ukrajina

Kuleba: Kritičari ukrajinske protuofenzive trebali bi ‘zašutjeti’

Objavljeno

-

Foto: EPA

Kritičari ukrajinske protuofenzive trebali bi ‘zašutjeti’, poručio je u ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u četvrtak u Toledu, a u Kijevu je ministarstvo obrane izvijestilo o nekim uspjesima na bojišnici

Članci u dnevnicima New York Times, Washington Post te u drugim medijima citirali su prošli tjedan američke i zapadne dužnosnike koji ocjenjuju da ofenziva nije ispunila očekivanja. Neki za takav razvoj krive ukrajinsku srategiju i krive Kijev da je koncentrirao svoje snage na pogrešnim mjestima.

Moskva poručuje da je ukrajinska protuofenziva propala. Ukrajinski zapovjednici kažu da napreduju sporo hotimice, kako bi oslabili rusku obranu i logistiku te msanjili gubitke do konačnog udara svom snagom, podsjeća agencija Reuters.

‘Kritizirati sporost protuofenzive je kao da pljujete u lice ukrajinskom vojniku koji žrtvuje svoj život’, rekao je Kuleba na margini sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Toledu u Španjolskoj.

‘Predlažem svima koji kritiziraju da zašute, da dođu u Ukrajinu i pokušaju sami osloboditi jedan centimetar četvorni’, dodao je, a prenosi agencija AFP.

Ukrajinska protuofenziva pokrenuta u lipnju na istoku i jugu zemlje pokazala se jako teškom i sporo napreduje u smislu oslobođenog teritorija.

Zahvalivši europskim ministrima na potpori, Kuleba je podsjetio da Ukrajini i dalje trebaju streljivo, oklopna vozila, dalekometni projektili i sustavi za protuzračnu obranu.

Kuleba je ocijenio da je najavljeni sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o sporazumu o izvozu ukrajinskog žita ‘gotovo posljednja prilika’ Moskvi da se vrati u taj sporazum.

Kijev o uspjesima na južnom, istočnom bojištu

Ukrajinske snage postigle su neke nove ‘uspjehe’ na jugu i istoku zemlje, rekla je u četvrtak zamjenica ministra obrane Hanna Maliar.

Rusi su postavili puno minskih polja te iskopali rovove koji blokiraju južni proboj prema Azovskom moru.

‘Ima nekih uspjeha, osobito u smjeru Novodanilivke-Novoprokopivke’, objavila je Maliar na Telegramu, govoreći o dva jugoistočna sela u Zaporiškoj oblasti.

Novoprokopivka se nalazi južnije od strateškog naselja Robotine, za koje je Ukrajina u ponedjeljak rekla da ga je osobodila.

Maliar je rekla da ukrajinske snage nastavljaju ofenzivna djelovanja južno od istočnog grada Bahmuta, koji su ruske snage osvojile u svibnju.

Teške borbe vode se u selima Kliščivka, Kurdiumivka i Andrivka, rekla je Maliar.

Maliar je dodala da se ‘aktivne” borbe vode i na bojištu kod Limana na istoku, gdje su se ruske snage pokušale probiti kod sela Novojehorivka i Bilohorivka u Luhanskoj oblasti. (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari