OD KULTA LIČNOSTI DO AUTOKRATIZMA

17

Vrijeme razotkrivanja brzo je došlo, a ova autentična izjava Andreja Plenkovića noćas je zasigurno užarila tipkovnice svih političkih analitičara, komentatora, novinara, kako domoljubne tako i lijeve provenijencije. Analizirajući cijeli intervju Andreja Plenkovića RTL-u, vjerojatno ne ću otkriti toplu vodu, ništa novo, ništa što se već do danas nije moglo naslutiti o karakteru, političkoj platformi  i mentalnim zasadama novog „velikog vođe“, stare velike stranke. Danas, kada nam evidentno prijeti cijeli koloplet unutarnjih i vanjskih ugroza, a one su i opasnije i veće nego što su bile 1989. godine, bilo bi korisnije predvidjeti kuda Hrvatsku vodi ovaj evidentni kult ličnosti zaluđenog eurofila Andreja Plenkovića koji je bez ikakve sumnje prerastao u očigledan Sanaderovsko-diktatorski  autokratizam. Može li se uopće Hrvatska spasiti od novog velikog raskola koji je programirano  počeo masmedijskom proizvodnjom kulta ličnosti, a  koji se danas neminovno reinkarnirao u sve oblike nepogrješivog apsolutizma? Piše Kazimir Mikašek-Kazo/Kamenjar.com

 „To je HDZ kako ja gradim i kako ga profiliram koji je čvrsto usidren u desnom centru. Da je naš prvi predsjednik Franjo Tuđman  bio u Rimu bio bi jako zadovoljan. Ne bi išao u Moskvu kao što idu neki europski lideri marginalnih i populističkih opcija. Ono što očekujem od Hasanbegovića i svih članova HDZ-a u Zagrebu da čvrsto, angažirano podupru Dragu Prgometa kao našeg legitimnog i kvalitetnog kandidata koji će u Zagrebu i za sebe i za HDZ ostvariti sjajan rezultat. Druge kandidature me ne zanimaju. Oni koji budu radili protiv našeg kandidata će snositi posljedice.“ 

Ovom izjavom Andreja Plenkovića duboko sam osobno povrijeđen, jer ne mislim da sam opskurni, marginalni populista zato što u svojim vizijama i snovima želim Hrvatsku drugačiju od one kako je iz briselskih hodnika gleda Plenković! Povrijeđen sam, jer ne mislim podupirati Plenkovićeve kandidate kojima ne vjerujem, a on zapovijeda da ih podupirem, povrijeđen sam zbog javno izrečenih autoritarnih prijetnji linčem svih onih koji ne misle kako misli on, Andrej Plenković. Povrijeđen sam, jer ne mislim da su Marine Le Penn, Orban i Donald Trump marginalni populisti, ne mislim da su to Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović, Tomislav Karamarko, Željko Glasnović, Stevo Culej… Naprotiv, mislim da sam osobno ja i svi nabrojani, u slobodi od Boga darovanoj,  autentična misleća bića, mislim na demokratsko zajedništvo u različitosti i mislim da će se svaka autoritarna prijetnja slomiti upravo na leđima autokrate koji prijeti, a najžalosnije je što će se u konačnici takav oblik političkog diktata slomiti na našoj dragoj Domovini. „Psi laju, a karavane prolaze“, a Domovina nam ponovo tone u još dublju depresiju i beznađe!

Zaluđeni i zabluđeni eurofil Andrej Plenković mogao bi nam o svojoj sjajnoj viziji EU-e apologetički diplomatizirati dan i noć bez prestanka, izgovarati do besvijesti besmislene diplomatske fraze kojima ne kaže ništa, misleći kako je on neki važan, presudan čimbenik europskih politika, a pri tom ne će proliti ni kaplju znoja radeći za snažnu, suverenu vlastitu Domovinu. Koja zabluda!? On jednostavno u svom slijepilu ne vidi da je zapravo običan, mali, politikantski aparatčik koji bespogovorno izvršava zadaće Angele Merkel! „Daj Srbima sve što požele“, „zaustavi rasprave o prošlosti, okreni se budućnosti“, „zatvori arhive“, „riješi se opskurne desnice“, „prodaj HEP“, „spasi lopove iz privatizacije“, „zaboravi lustraciju“. Na svim tim zadaćama Plenković djelatno radi, a ako pri tom ispunjava zadaće i diktate iz Brisela, onda se trebao kandidirati za predsjednika Europe ili direktora svemira, a ne za predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Ustvari, radi istine, nije se kandidirao Plenković ni za predsjednika Vlade, ni za predsjednika stranke. On je, čini i se kandidiran, on je instaliran!

Ali kako bi Plenković, kao neki  imaginarni kandidat za predsjednika ujedinjene Europe o kojoj sanja, uopće dobio te europske izbore ako bi ih bilo, kada nije u stanju na demokratski način ujediniti čak ni članstvo u svojoj stranci, a nekmoli svekoliki narod u Hrvatskoj? Kakav on legitimitet i vjerodostojnost ima govoriti o nekom europskom demokratskom zajedništvu kada je osobno na autokratski  način javno prevario ogroman broj vlastitih birača ne poštujući legitimnost njihovog izbora, pa makar taj izbor bio i izbor „marginalnih, opskurnih populista“? Kakav on legitimitet ima govoriti o „ukrajinskom modelu mirne reintegracije po uzoru na Hrvatski model“ kada je upravo taj model reintegracije mlinski kamen o vratu Hrvatske koji se zrcali u svim antihrvatskim politikama Milorada Pupovca, njegovog najbližeg suradnika?  Kako se usudi pozivati se na model „Tuđmanove pomirbe“ kada je i sam Predsjednik u svom zadnjem govoru o „žutim i crnim vragovima“ javno priznao da do te pomirbe nije došlo i ne će doći? I sada, pogledajte taj apsurd, taj autokratizam!?

Plenković, od nas prevarenih birača , od prevarenih domoljuba s izbornih lista očekuje punu potporu njegovom autokratizmu, očekuje potporu od nas „opskurnih marginalnih populista“, očekuje potporu od onih koji su se demokratski borili protiv Pupavčevih i Milanovićevih politika veleizdaje, a zbog toga smo bili kažnjeni umjesto nagrađeni!? Plenković ne zahtjeva samo našu potporu, on prijeti sankcijama i zapovijeda!?

U svojoj zaluđenoj eurofilskoj fantazmagoriji Plenković ne vidi žilet žicu i čvrstu željeznu ogradu na granicama Slovenije i Mađarske sa Hrvatskom, on ne vidi tu simboliku kojom smo evidentno ponovno gurnuti u regijon i simbolično odijeljeni od EU. On ne čuje poruku Viktora Orbana da Hrvatska, Mađarska i Poljska predstavljaju antemurale christianitatis, predziđe kršćanstva. Naprotiv, i Mađarska i Poljska, za njega su izgleda marginalne, opskurne populističke države, samo zato jer žele više suverenizma nasuprot partitokratskoj dominaciji EU struktura.  On ne vidi ili ne želi vidjeti da je Aleksandar Vučić miljenik EU,  poglavito miljenik Angele Merkel, kojoj je spreman dati i svoje četničke poderane gaće kako bi zauzvrat dobio što veću geostratešku kontrolu nad regionom, bivšom Jugoslavijom ili velikom Srbijom. On ne vidi da su hrvatske poderane haljine razgrabili domaći i europski razbojnici isto onako kako su podijelili Kristove haljine nakon njegovog raspeća. On ne vidi da je Bosna i Hercegovina potpuno raspuštena i prepuštena samoj sebi unutar koje su Hrvati potpuno zatučeni, politički slomljeni, raseljeni i obespravljeni. On ne vidi da je Bosna i Hercegovina u svojevrsnoj čekaonici novog rata, a ta činjenica ne će zaobići ni Hrvatsku proizvodeći ekonomsku i moralnu katastrofu.

Uzaludan ti je BDP, svi statistički napumpani ekonomski pokazatelj, statistički falsificirane ankete popularnosti, poglavito one kojima do jučer nismo vjerovali! Uzaludno je spašavati „gazdu“ i ostale gazde novcem poreznih obveznika! Sve je to uzalud bez zajedništva u obitelji, stranci, bez zajedništva u krvavo stečenoj Domovini. A zajedništvo je moguće, zajedništvo onih koji zajedništvo žele, zajedništvo kršćansko demokratske statističke većine. Onima koji to zajedništvo žele prijeti se sankcijama iz vlastitih redova, oni koji u sebi nose tu esenciju hrvatskog suverenizma i domoljublja zapovijeda se autokratskim diktatima, onima koji su nezaustavljivo započeli demokratske procese i raskrčili put prema istini uskraćena su  demokratska prava birati, predlagati i podržati najbolje hrvatske kćeri i sinove, kandidate čistih ruku i čiste savjesti! Oni koji su utirali put lustraciji nemilosrdno su  bez ikakve razumne sumnje lustrirani, odbačeni bez ikakvog razumnog dokaza i objašnjenja.

Kocka je bačena, političke posljedice su predvidive! Modus operandi je poznat! Kult ličnosti je programirano stvoren, on neminovno proizvodi samodopadnost ili samoljublje, samoljublje proizvodi autokraciju, a autokracija rezultira raskolom  sa svima onima koji se autokrati ne klanjaju. Raskol vodi podjelama u stranci, podjele u stranci vode podjelama u biračkom tijelu, a podjele u biračkom tijelu prijete gubitkom izbora. Gubitak izbora autokrati prijeti gubitkom vlasti i moći i tada autokrata povlači prisiljene poteze, a da nužno ne mora znati kako je žrtva programiranog kaosa ili žrtva domaće i međunarodne urote. Da bi spasio vlast, moć i novac autokrata pribjegava makijavelizmu, ulazi u neprincipijelne koalicije i saveze i to objašnjava višim interesima od nacionalnih, što je u našem slučaju bespogovorno se podrediti interesima i politikama EU, na štetu vlastitog suverenizma koji bi nužno morao biti na prvom mjestu, a poslije toga sve ostalo. U trenutku kada su zatučeni suverenizam i domoljublje, posao je olakšan i konačan cilj kreatora programiranog kaosa i urota je gurnuti autokratu u veliku koaliciju na nacionalnoj razini, u koaliciju sa nelustriranim mentalnim komunistima, u koaliciju s nelustriranim pljačkašima Hrvatske, a na regionskoj razini cilj je gurnuti ga u koaliciju sa Srbijom bez lustracije aboliranih četnika, uz opću relativizaciju Domovinskog rata.

Ne gledamo li mi upravo taj film? Da sam kojim slučajem ljevičar ili udbaš napisao bih i režirao upravo ovakav scenarij. Grdno se varamo ako mislimo da takvih znanstveno kompetentnih režisera nema i previše na ljevici u sprezi s međunarodnim i unutarnjim interesnim skupinama.

Kao melem na ranu, došla nam je izvanredna knjiga kolege Tihomira Dujmovića o stradanju hrvatskih novinara tijekom zločinačkog, diktatorskog režima J.B.Tita kojega Plenković i njegovo „Vijeće“ blago  nazivaju nedemokratskim. Zapela mi je za oko Dujmovićeva logična misao koju je izvukao i uobličio u poruku iz iskustva vlastite kože.

„Da je danas kojim slučajem 1945. godina novinare bi vješali i streljali, kada bi bila 1971. godina novinare bi zatvarali na Golom otoku, a danas novinari ostaju bez posla.“ Ipak nadopunio bih kolegu Dujmovića iz iskustva vlastite kože. Mene ne mogu ubiti, ne mogu me zatvoriti, ne mogu mi dati otkaz, jer sam nezaposlen, ne mogu me ucijeniti! Ali mogu me cenzurirati i ne objaviti moje uratke na takozvanim slobodnim domoljubnim portalima. To se događa, ne samo meni, već i običnim vrijednim portalskim komentatorima, poglavito na onim portalima koji su pod kontrolom HDZ-a i autokrate. Siguran sam da portali koji objavljuju moje uratke, zbog duha slobode i demokracije, ne će podleći toj atmosferi autokratskog sijanja straha. U svakom slučaju, iz neobjavljenih i cenzuriranih kolumni i komentara možemo doznati puno više o cenzorima, kultu ličnosti i autokratima. Proces razobličavanja i kazna, stići će ih, bez imalo sumnje, već na prvim demokratskim izborima!

Kazimir Mikašek-Kazo/Kamenjar.com

facebook komentari

 • Tyrex Rex

  Sin “vojne lekarke” sve više pokazuje svoje pravo lice.

 • Malleus_Haereticorum

  „U svojoj zaluđenoj eurofilskoj fantazmagoriji Plenković ne vidi žilet žicu…“

  Da parafraziram naslov jednog djela hrvatskog Predsjednika Tuđmana–velike ideje uvijek završavaju žičanim ogradama prema Hrvatima. Eto. Hrvati su krivi što se uvijek daju lako obmanuti luđačkim integracijskim idejama. Glavni je problem hrvatskoga naroda nedostatak prave vjere. Iz toga nedostatka izvire lakoća prihvaćanja obmane.

 • Ivan Tetkovic

  CVATE,CVATE PUPAVAC,zaliven suzama obitelji poginulih u domovinskom ratu.Mnogi misle da Plenkovic od sebe stvara KULT-LICNOSTI,ali jos uvijek je on daleko od te “titule”.On je jos uvijek mali mrav koga Pupavac drzi u svojim skutima i veliki poslusnik MERKELICE zbog koje stanovnici Europe vise ne spavaju mirno,jer ne znaju kada ce ih napasti njezini “MIGRANTI”.Cekam momenat kada ce gospodinu STIERU dozlogrditi Plenkovieva politika i okreniti mu ledja.

 • Sivooki

  Pročitati Dujmovićev intervju i ovaj Kazimirov gorljivi i zauzeti tekst – silueta zastrašujućeg Velikog brata izranja iz globalističkog mraka, jugofilne magle i udbaškog dima…

 • Kazimir Mikašek – Kazo

  Orban predlaže pravi zakon s drastičnim kaznama, a naš lex Tito nitko ni proučiti ne želi.
  Pratio sam saborsku raspravu o arhivima i bilo mi je mučno od te formalne velike koalicije protiv bilo kakvih promjena

 • Sivooki

  Znam, i ja škicnuh ali kratko…jer to je za povraćanje.
  Sad se pokazao gujin jezik u onoga “desnocentričara”(kakva obmana!), kad su mu se ukazali “svračići”.
  Zastrašujuća je bijeda tog “uma” (mislim da nije puno pameti tu…), koja cilja tko zna na što u zamjenu za zgažen hrvatski narod.
  Moja bolja polovica kaže da se najvjerojatnije radi o ograničenoj i neinventivnoj pameti, ali kako se vidi, u ovom času – ona je uistinu opasna i po nas jednako pogubna kao i zla , svjesna namjera.

 • Kazimir Mikašek – Kazo

  Opasan je. Sanader je bio mlaka vodica…….

 • Sivooki

  Opasan je jer nastavlja vrlo agresivno Sanaderovim stopama.
  Sad znaju da postoji vrlo utemeljen i jasan protivnik, i izvukli su svo topništvo protiv onih koji im mogu pomrsiti račune (Lovrić, Modrić…) , a mislim da neće zastati samo na tome.
  Ofenziva protiv Karamarka, koji putuje i javlja se NA SVOM FB-PROFILU, jer mu nigdje drugdje nisu otvorena vrata, jasno govori da strahuju i hoće zgaziti bilo kakvu naznaku hrvatske državotvornosti U ZAČETKU!

 • Dusko Besenic

  Poštovani Kazimire,odličan i lucidan tekst i kao što sam već nekoliko puta napisao,krajnje je vrijeme da novinari i kolumnisti otvore oči i počnu pisati o stvarima kakve jesu,a vi ste sada dali značajan doprinos tome!Komentiram u istom duhu i na isti način od trenutka kada je Plenković objavio sastav “svoje Vlade”,jer nije on slučajno izostavio Hasanbegovića i Kovača…ne,tada je jasno pokazao kakva će mu biti politika i stav prema Hrvatskoj,a sve nakon toga logično se je razvijalo i u skladu sa njegovim političkim opredijeljenjem.Jedino u čemu se,možda,ne podudaramo,što ja mislim da to sve nije slučajno i nije vezano samo uz Plenkovića,nego da je to u sklopu širokog plana,puno šireg i opasnijeg nego što izgleda kada se malo “zagrebe ispod površine”.Uvjeren sam kako bi došli do cijelovite istine,da se mora,ne zagrebsti,svojski kopati pod površinu.Ne patim od “teorija zavjere”,što je inače floskula kojom se želi diskreditirati nekoga tko je otišao dublje i dalje na otrivanju pravih uzroka nekom stanju,već samo treba pažljivo promatrati i najsitnije detalje i slagat ih u mozaik koji se ukazuje i….sve se savršeno uklapa! Situacija za Hrvatsku,je toliko loša i teška,a mreža tako dobro i čvrsto ispletena,da se može riješiti samo uvođenjem izvanrednog stanja i privremenom suspenzijom bilo kakvog “demokratskog” života,na određeno kratko vrijeme!Vjerujte mi,sve normalne, demokratske, aktivnosti neće dati nikakvog rezultata,jer,kao što sam rekao,mreža je već previše,i to znalački, stegnuta oko nas! Bio bih presretan da griješim!

 • Sivooki

  Jedino nedostaje onaj tko bi povukao te konce, netko tko bi to činio u korist, a ne protiv Hrvatske.
  Ili misliš na Kolindu…?

 • Sivooki

  To ćemo čekati, mislim da nećemo dočekati..

 • Kazimir Mikašek – Kazo

  Hvala! Ne griješite i ne možemo biti ni sretni ni presretni. Nažalost, o međunarodnoj uroti pisao sam prije nekoliko mjeseci i jedina analitička pogreška bila je pobjeda Bernardića umjesto Picule. Ali to je manje važno, jer sve drugo se odigrava pred našim očima. Samo je pitanje trenutka kada se neki glavonja iz “Šeksovih gremija” ne će sjetiti kako je raspad Jugoslavije bila pogreška.

 • Bobo Mostarac

  Nakon otvorene prijetnje Precednika Plenkovića, proizlazi pitanje, može li HDZ isključiti Zlatka Hasanbegovića iz stranke zbog otvorene podpore Bruni Esih, a ne Prgometu,?
  Imajući u vidu da se s najvišeg mjesta, stranka vodi načelima inkluzivnosti iliti uključivosti, supsidijarnosti te kršćanske solidarnosti, politički tajnik Davor Ivo Stier je kao prethodni stranački nezadovoljnik napisao ključni programski traktat Nova paradigma, među ostalim i potrebi jačanja unutarstranačke demokracije kao preduvjeta općenite društvene obnove.
  Gospodin Prgomet svojedobno se našao u taboru nezadovoljnika zbog načina vođenja stranke od gospode Karamarka i Brkića, pa zbog svojih javno iznošenih stajališta nije isključen.
  Ubrzo ćemo saznati ima li u najvišem tijelu HDZ-a (Središnjem odboru ili Skupštini) više istinskih, izvornih HDZ-ovaca ili HDZ-farizeja?

 • bakran

  Bojim se da ćete se za ovo spomenuto u zadnjoj rečenici načekati. (Dao Bog da se ja varam!)

 • Dusko Besenic

  Predsjednica je neizostavna u takvom scenariju,jer ima Ustavom određenu nadležnost nad Oružanim snagama,koje bi trebale preuzeti kontrolu i nad policijom,dok se stvari ne iskristaliziraju (ne očisti udbašija i četnici iz nje!)! Uz nju imamo dovoljno umirovljenih,a sposobnih i pouzdanih,generala,kao i određen broj HRVATSKIH političara i intelektualaca,koji su se do sada jasno iskazali kao Hrvati i domoljubi! A IMA I NAS,OBIČNIH HRVATA,PUNO VIŠE NEGO ŠTO SE STJEČE UTISAK,JER SU NEPRIJATELJI DOBRO RASPOREĐENI I IMAJU VEĆINU MEDIJA POD SVOJOM KONTROLOM,PA NASTOJE STVORITI PRIVID DA NAS NEMA PUNO!

 • Dusko Besenic

  O tome da je raspad juge pogreška “brinu” se u medijima i na portalima svakodnevno, na razne načine…stari i provjeren način ispiranja mozga,što i nije naročito teško određenom soju stanovništva! Problem je što je nakon g.Tuđmana državotvorna stranka ostala prepuštena na milost i nemilost mediokritetima,karijeristima i sitnim lopovima (oni najkrupniji se nalaze u SDP-u),pa tako i cijela Hrvatska! U ovoj situaciji bilo bi jako bitno da se sve udruge učesnika u Domovinskom ratu stave “pod jednu kapu” i tako postanu veliki politički činioc,koga ne bi mogao nitko zaobilaziti.Naši bojovnici trebaju se još jednom organizirati za kompliciraniju bitku od one oružjem!

 • Marko Jurić

  Odlična kolumna g.Mikašek! Iskreno i jasno.