Pratite nas

Hrvatska

“Kultura u hrvatskom Domovinskome ratu – Da se ne zaboravi”.

Objavljeno

na

Znanstveno-istraživački skup o kulturi u Domovinskome ratu

Udruga branitelja Domovinskog rata “Zagrebački velesajam” i koprivnička Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz hrvatskog Domovinskog rata, organiziraju u ponedjeljak, 6. listopada 2014., u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske, 1. znanstveno-istraživački skup na temu

“Kultura u hrvatskom Domovinskome ratu – Da se ne zaboravi”.

Naime, tijekom Domovinskoga rata, i u uvjetima neprestane oružane borbe protiv srpskog i inog okupatora, hrvatski književnici, slikari, glumci, karikaturisti, glazbenici, novinari, snimatelji i drugi, stvarali su pretežno brzo i novo stvaralaštvo, koje je poprimilo revolucionarna obilježja u cilju jačanja zajedničke borbe protiv jakog i nemilosrdnog agresora. Na ovom skupu, kojem je cilj da, prije svega mladima, ukaže na izniman doprinos hrvatskih umjetnika u godinama agresije na Republiku Hrvatsku, sudjelovat će pored branitelja i znanstveni stručnjaci, sve s željom da se ne zaborave ljudi, od kojih su neki dali i svoje živote, i na duhovnu borbu, na prikazivanje istine o stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države.

Prije svečanog otvorenja Znanstveno-istraživačkog skupa, koji će biti održan u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma u Zagrebu, bit će otvorene i izložbe na temu Domovinskoga rata.

Željko Baca,

predsjednik Udruge branitelja Domovinskog rata “Zagrebački velesajam”

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Vlada donijela odluku o osnivanju Ureda bivše predsjednice

Objavljeno

na

Objavio

Vlada RH je u petak na telefonskoj sjednici donijela Odluku o osnivanju Ureda predsjednice Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Kolinda Grabar-Kitarović, kojoj je dužnost predsjednice Republike Hrvatske prestala 18. veljače 2020., podnijela je Vladi RH zahtjev za ostvarivanje prava na Ured predsjednika RH po prestanku dužnosti.

Vladinom Odlukom osniva se Ured predsjednice Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, kojem je sjedište u Zagrebu.

Zadužuje se tijelo državne uprave, u čijem je djelokrugu upravljanje državnom imovinom, odnosno predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH ako se radi o rezidencijalnom objektu, na davanje na uporabu nekretnine koju će koristiti Ured najkasnije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, navodi se u priopćenju.

Također, Odlukom se utvrđuje da će se rad Ureda u ovoj godini financirati na teret pozicija Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020..

Utvrđuje se i da će Ured najkasnije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, dostaviti Uredu za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade RH kao i Ministarstvu financija financijski plan i godišnji program rada Ureda za 2020. godinu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Suci se podijelili oko Thompsona i pozdrava ‘ZDS’

Objavljeno

na

Objavio

Suci odjela za javni red i mir Visokog prekršajnog suda podijelili su se oko toga je li poklič ‘za dom spremni’ na početku pjesme ‘Bojna Čavoglave’ Marka Perkovića Thompsona prekršaj ili ne.

“Raspravljalo se o načelnim pitanjima u vezi ostvarenja bića prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira izvođenjem pjesme “Bojna Čavoglave”.

Tijekom rasprave iznesena su tri stava, od kojih ni jedan nije dobio potrebnu većinu glasova svih sudaca Odjela. Stoga je odlučeno da će se pitanje raspraviti na sjednici svih sudaca Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske”, objavljeno je popodne na službenim stranicama Visokog prekršajnog suda.

Dakle, s obzirom da se devet sudaca, koliko ima u Odjelu za prekršaje protiv javnog reda i mira, nije uspjelo složiti oko stava je li taj poklič u slučaju Marka Perkovića Thomsona prekršaj, o istoj temi će raspraviti svi suci Visokog prekršajnog suda na općoj sjednici toga suda.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, troje sudaca toga Odjela za javni red i mir jasno je i nedvosmisleno stalo na stajalište da je poklič ” Za dom spremni”, sukladno ranijim presudama Visokog prekršajnog suda i odlukama Ustavnog suda, u svakom kontekstu protuzakonit.

Troje sudaca toga odjela stalo je na stajalište da taj poklič nije prekršaj, dok je troje sudaca zaključilo kako taj pozdrav u jednom kontekstu može biti kažnjiv, a u drugome ne.

Pri tome su se, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, pozivali na stavove Komisije za suočavanje s prošlosti kojoj je na čelu bio predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić,a osnovana je na inicijativu premijera Plenkovića.

Rasprava je o Thompsonovom “Za dom spremni” trajala je, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, tri sata iako su suci toga odjela već donijeli niz pravomoćnih presuda u kojima su presudili da je taj pozdrav prekršaj.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari