Pratite nas

Herceg Bosna

Kupres ponovno ujedinio branitelje iz Hrvatske i Herceg-Bosne: “Zapalili smo vatru pobjede!”

Objavljeno

na

Mi smo u Zagrebu, u Savskoj, zapalili vatru pobjede! A ovdje smo došli prenijeti poštovanje i uvjerenje u ono što radimo, da hrvatski branitelji budu zajedno – kazao je na obilježavanju 20. godišnjice oslobođenja Kupresa Ante Deur, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobištima hrvatskih vojnika i civila iz Drugog svjetskog rata na masovnoj grobnici Ogledala, te na spomen obilježjima Suho polje, Kupreško polje i spomen obilježje Vukovarcima, u ponedjeljak je obilježena 20. godišnjica od oslobođenja Kupresa. Podsjetimo, u vojno-redarstvenoj operaciji Cincar, koja je započeta 1. studenoga 1994., a okončana za samo tri dana, 3. studenoga 1994. godine, oslobođen je Kupres, cijela Kupreška visoravan i brojna okolna sela.

To su područje u proljeće 1992. godine okupirale srpske snage, nakon što su hrvatske snage izgubile bitku, učvrstivši crtu obrane nadomak Šujici, i na potezu prema Tomislav Gradu.  U tim su borbama 1992. godine hrvatske snage imale dosta žrtava, među ostalim i legendarni vukovarski borci Andrija Marić i Robert Zadro, sin Blage Zadre koji su poginuli 10. travnja 1992. godine. Dvije i pol godine kasnije, 3. studenoga 1994. godine Kupres je konačno oslobođen.

Od tada, na obilježavanje Dana oslobođenja Kupresa, stalno stižu branitelji iz cijele Herceg-Bosne, Dalmacije čiji su ratnici također sudjelovali u obje kupreške bitke, ali i Vukovarci, koji su također na ovoj visoravni položili svoje živote.

Crkva bila pretijesna

Ovogodišnje obilježavanje oslobođenja Kupresa nije bilo posebno samo zbog toga što se radi o “okrugloj”, 20. obljetnici, nego i zbog toga što je proteklo u snažnim porukama upućenim vlastima u BiH, ali i vlastima u Hrvatskoj, prije svega zbog prosvjeda stopostotnih invalida pred Ministarstvom branitelja u Savskoj ulici. U Kupres je tako u ponedjeljak stiglo stotine branitelja iz cijele Herceg-Bosne, ali i iz Hrvatske, iz Vukovara, Osijeka, Zagreba, Splita…

Crkva Svete Obitelji bila je tijesna da bi primila sve koji su htjeli nazočiti misa koju je predvodio kupreški župnik don Marko Tomić, uz koncelebraciju nekoliko svećenika. Nakon završetka euharistijskog slavlja upriličen je svečani pobjednički mimohod branitelja kupreškim ulicama, predvođen orkestrom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Uslijedila je svečana akademija, povodom 20. obljetnice oslobođenja Kupresa, ali i 8. godišnjice utemeljenja Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata HR Herceg-Bosne. Na svečanoj akademiji počasnim predsjednicima ove udruge proglašeni su Valentin Ćorić i Zlatan Mijo Jelić,  a nazočila su još dvojica generala – Stanko Baja Sopta i Željko Glasnović.

No, stigla su i brojna izaslanstva braniteljskih udruga, ali i političari iz Republike Hrvatske. Tako su na Kupres stigli i Ante Deur, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Božo Zadro, predsjednik Udruge veterana 4.gardijske brigade, komodor Ivica Tolić, Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, zatim dopredsjednik Udruge Ivica Glavota, ujedno predsjednik Udruge specijalne jedinice policije BATT- Split,  ljudi koji su od početka uz suborce na prosvjedu pred Ministarstvom branitelja u Zagrebu. Također, došlo je izaslanstvo  IX. bojne HOS-a “Rafael vitez Boban” predvođeno pukovnikom Markom Skejom i bojnikom Mićom Ćukom, te Ivica Bubić, predsjednik Udruge 6. domobranske pukovnije.

Na Kupres su stigli i brojni političari iz Hrvatske, među ostalim, Željko Dilber, izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, te Ivan Penava, novi vukovarski gradonačelnik, hadezeovac koji je pobijedio Željka Sabu. Svi su oni sudjelovali na misi u crkvi Svete Obitelji, a potom na svečanoj akademiji.

Thompson: S Kupresom me veže zajedništvo

U crkvi  se, među mnoštvom puka, našao i Marko Perković Thompson, čest gost na Kupresu.

– Da, često sam ovdje na Kupresu, tu imam prijatelje, s kojima se često družim, ja dolazim u Kupres, oni kod mene. Stvorilo se jedno jako prijateljstvo, i to je ono što nas veže. Vežu nas uspomene na ono to se događalo na Kupresu, ali i u Hrvatskoj. To je zajedništvo koje se osjeća, jedna lijepa stvar, koju treba njegovati – kazao nam je Thompson.

Dok je misno slavlje proteklo bez političkih poruka, one, i to snažne, mogle su se čuti na svečanoj akademiji održanoj u Hrvatskom domu, koja je uslijedila poslije mimohoda kojeg su pozdravljali Kuprešaci okupljeni na ulicama.

Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik, stigao je u Kupres zajedno sa svojim najbližim suradnicima, te članovima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara:

– Zadnji je trenutak da prepoznamo tko su naši istinski predstavnici, da čvrsto stanemo iza njih, da ne damo da nas poljuljaju, jer prije svega to dugujemo našim poginulim dečkima. Svima želim da stisnemo zube, da prebrodimo ova vremena i odsanjamo svoj san kako su ga sanjali oni koji su poginuli za ono za što se i mi danas borimo. Hvala im! – istaknuo je Penava.

Dilber: U Savskoj se bore za istinu

Potom je Željko Dilber, izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, odaslao svoje poruke:

– Biti u Kupresu meni je čast, jer je bio prvi bedem obrane Republike Hrvatske i Herceg – Bosne. Želim vam poručiti s ovoga mjesta, u ime HDZ-a, nikada vas nećemo ostaviti, s vama smo do kraja – jedno tijelo, jedna duša. Pozivam vas da pozdravite naše prijatelje, naše suborce u Savskoj, stopostotne invalide Domovinskog rata, koji neću reći prosvjeduju, nego traže istinu. Naši suborci iz Savske se ne bore za privilegije, oni se bore za istinu o Domovinskom ratu, i u Hrvatskoj, i u Bosni i Hercegovini. Oni se bore za to da nekakvi savjetnici i zamjenici, ne stvaraju neku novu povijest, neke nove temelje hrvatske države. Temelji hrvatske države stvarali su se 1990. i 1991. godine. I nema te sile koja to može promijeniti – kazao je Željko Dilber.

Snažan pljesak zaslužio je Ante Deur, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi:

– Mi smo u Zagrebu, u Savskoj, zapalili vatru, vatru pobjede! Zato smo i ovdje došli, prenijeti poštovanje i uvjerenje u ono što radimo, da hrvatski branitelji budu zajedno. Mi ćemo u Savskoj biti do pobjede, do onoga zadnjeg trenutka, dok se ne riješi svaki segment koji danas prolazi kroz hrvatsku državu. Nećemo dopustiti da se jugoslavenska priča dovede u hrvatsko ministarstvo branitelja – kazao je Deur, prekinut burnim pljeskom.

– Poručili smo premijeru Milanoviću, koji se tri godine nije udostojio primiti hrvatske branitelje, koji je za ministra postavio čovjeka koji ne poznaje niti prepoznaje probleme Hrvatskog vijeća obrane,  da se nalazimo pred istinskom pobjedom. Domovina Hrvatska mora biti majka svih hrvatskih branitelja cijelog hrvatskog naroda. Oni koji to ne razumiju, ti ne mogu voditi hrvatsku državu! – istaknuo je Ante Deur.

Klemm: U šatoru je i Katica Zadro

Posebno emotivno nazočnima se obratio Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata:

– Poštovani roditelji, majke i očevi, poštovani generali, ratni zapovjednici, poštovani prijatelji i suborci. Ja vas danas neću pozdraviti u svoje osobno ime, zato jer imam jedan drugačiji pozdrav. Pozdravlja vas sve zajedno jedna žena, supruga i majka. Pozdravlja vas žena koja je izgubila svog supruga u Vukovaru, a sina na Kupresu. Pozdravlja vas sve zajedno Katica Zadro – istaknuo je Klemm, prekinut burnim i dugotrajnim pljeskom.

– Moram vam reći gdje se Katica Zadro nalazi. Ta žena već se petnaest dana nalazi u šatoru. Skupa s hrvatskim braniteljima, invalidima, mirno sjedi na klupi i gleda što se događa – opisao je Klemm, te nastavio:

– Dragi prijatelji, ovdje se ne osjećamo kao stranac, već godinama dolazim za ovu pozornicu i ovdje i danas isto govorim: zajedništvo hrvatskih branitelja nije upitno! Mali čovjek, hrvatski branitelj, niti jednom nije promijenio stav o hrvatskoj državi. Mi, hrvatski branitelji, znamo kako je hrvatska domovina nastala. Da se hrabri sinovi Herceg-Bosne nisu devedeset i prve uključili u obranu Republike Hrvatske, pitanje je kako bi išao tijek rata. Isti ti sinovi su se vratili ovdje, i zajedno sa svojim prijateljima i braćom, obranili Herceg-Bosnu.

Pitaju nas do kada ćemo ostati u Savskoj, pred zgradom Ministarstva branitelja. U šali sam rekao: “Još godinu dana kada HDZ dođe na vlast”. Jer, mi hrvatski branitelji želimo da hrvatski branitelj bude zadovoljan i ponosan u svojoj državi. Vatru smo, kako je rekao Ante Deur, zapalili, ali, vjerujte, nikome nećemo dopustiti da uguši i zapali naše snove kojima smo izgradili Republiku Hrvatsku – zaključio je Klemm.

Major: Nećemo izdajnike hrvatskog naroda

Nazočnima se na kraju skupa obratio i Zdenko Jurić Major, predsjednik Udruge specijalne policije HR HB, koji je pročitao zajedničke zaključke sa svečane akademije:

– Dajemo podršku svim invalidima i svim predstavnicima da istraju u realizaciji naših zahtjeva za smjenom ministra Predraga Matića, i smjenom njegovih pomoćnika Bojana Glavaševića i Vesne Nađ.

Dajemo punu potporu nastojanjima naših predstavnika da se izradi Zakon o pravima hrvatskih branitelja na ustavnoj razini, te da pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne budu adekvatno riješeni u tom zakonu, te da se učini sve da dobiju ista prava kao pripadnici Hrvatske vojske i MUP-a Republike Hrvatske.

Hitno pozivamo da se sazove sjednica Hrvatskog narodnog sabora, da se prilikom formiranja koalicija prvenstveno vodi računa i briga o hrvatskim nacionalnim interesima. Nećemo podržati formiranje vlasti u BiH na bilo kojoj razini s izdajnicima hrvatskog naroda.

Nakon formiranja vlasti tražimo hitno rješenje problema branitelja HZ i HR Herceg-Bosne unutar federalnog Ministarstva branitelja, na način da se unutar Ministarstva razdvoje hrvatska i bošnjačka komponenta, te da se raspodjela financijskih sredstva obavljaju po Daytonskom sporazumu 2,3 naprama 1 za Hrvate.

Tražimo da se unutar hrvatske komponente hitno izradi registar hrvatskih branitelja HVO-a i MUP-a HZ i MUP-a HR Herceg-Bosne, a sve sa ciljem pravilnog rješenja problema pravih branitelja, te istjerivanja lažnih branitelja. Branitelji će sve svoje stavove iznijeti na sljedećem Svehrvatskom braniteljskom saboru, koji će se uskoro održati.

Naposljetku, rekao bih: dali smo svoju mladost, dali smo srce svoje, dušu svoju, dijelove tijela, stvorili smo hrvatsku državu, osigurali smo opstojnost hrvatskog čovjeka na ovim prostorima, i onda to predali raznoraznim političkim elitama koje su nas doveli ovdje gdje smo sada. Mi, hrvatski branitelji, više nećemo to tek tako sa strane gledati. Mi ćemo preuzeti ponovno stvari u svoje ruke, ne samo radi nas branitelja, nego radi hrvatske države, hrvatskog naroda, a prije svega radi budućnosti naše djece – kazao je na kraju svečane akademije Zdenko Jurić Major, burno pozdravljen.

Prosvjedi neće prestati

Uglavnom, 20. kupreška obljetnica, protekla je i brojnim naglascima “ponovnog ujedinjavanja branitelja iz Hrvatske i Herceg-Bosne”, ali i komentarima, izvan svečane akademije, u razgovorima s predstavnicima braniteljskih udruga. Koji su, uz sve ostalo rečeno, ogorčeni prije svega izjavama Bojana Glavaševića, za koje ne pristaje na njegove tvrdnje da su izvađeni “izvan konteksta”. Ogorčeni su njegovim zalaganjem za Zakon o civilnim žrtvama rata jer, kažu branitelji, “Glavašević je i svojim istupom na HTV u emisiji Nedjeljom u dva u razotkrio prave namjere političke nomenklature na vlasti, kada je izjednačio civile iz Negoslavaca, poznatog četničkog uporišta iz kojeg su kretali najžešći napadi na Vukovar, i civila iz Vukovara koji su stradavali pod kišom granata iz Srbije i četničkih uporišta okolo Vukovara”. Zakon za koji se zalaže, tvrde branitelji koji su se okupili u ponedjeljak na Kupresu, bitno mijenja karakter Domovinskog rata, jer Domovinski rat dovodi u poziciju građanskog rata.

“To su pravi razlozi zašto izlazimo na ulice, zašto generacija koje  je stvorila Hrvatsku mora ponovno izaći na ulice i braniti je”, ogorčeni su branitelji. I svi izrijekom tvrde – prosvjedi neće prestati.

Dalmacijanews / Foto: JOŠKO DADIĆ

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

HAŠKA PRAVDA: Za zločine u hrvatskobošnjačkom ratu – Hrvatima 273, Bošnjacima 8,5 godina zatvora

Objavljeno

na

Objavio

Da su Haško tužiteljstvo i Haški sud imali različite kriterije za procesuiranje odgovornih za zločine u hrvatsko-bošnjačkom ratnom sukobu, najilustrativnije pokazuju usporedni podatci o zločinima Armije RBiH nad Hrvatima i HVO-a nad Bošnjacima, koji su u frapantnom raskoraku s brojem osuđenih i ukupno izrečenim kaznama. I dok je za zločine nad Bošnjacima hrvatske političke i vojne dužnosnike Haški sud osudio na ukupno 273 godine zatvora, za višestrukobrojnije zločine nad Hrvatima ICTY je bošnjačkim dužnosnicima presudio ukupno 8, 5 godina zatvora, piše Hrvatski Medijski Servis.

Tijekom muslimansko-hrvatskih sukoba više od 1600 Hrvata izgubilo je život u ratnim zločinima (onako kako međunarodna zajednica definira ratni zločin), koje je počinila  tzv. Armija RBiH, od Grabovice, preko Doljana, Uzdola, Trusine, Križančeva sela, Buhinih kuća, do Travnika, Vareša, Bugojna, Zenice, Kaknja…. Među onima koji su život izgubili u masovnim zločinima bilo je 1088 hrvatskih civila. Kroz 331 logor tzv. Armije RBiH prošlo je, prema podacima Hrvatske udruge logoraša 14.444 Hrvata, dok su 632 Hrvata ubijena u tim logorima. S prostora pod nadzorom Armije RBiH protjerano je 172.000 Hrvata.

Za 1088 hrvatskih civila 8,5 godina zatvora

Za zločine ARBiH nad Hrvatima Haški sud osudio je bošnjačke vojne dužnosnike na ukupno 8,5 godina zatvora. Načelnik Glavnog štaba Armije RBiH Rasim Delić osuđen je na 3 godine zatvora (umro prije izricanja pravosnažne presude), zapovjednika Trećeg korpusa Armije RBiH Envera Hadžihasanović na 3, 5 godina zatvora i zapovjednika 7. muslimanske brigade tzv. Armije BiH Amir Kubura na 2 godine zatvora. I to je sve.

Tko su osuđeni Hrvati?

S prostora pod nadzorom HVO-a prognano je, pak,  52.000 Bošnjaka. U presudi Haškog suda u predmetu “Prlić i ostali” spominje se sedam logora HVO-a; Heliodrom i Vojno kod Mostara, Strojarski fakultet, Dretelj, Gabela, Ljubuški i “Koštana bolnica” u Stocu. Nema službenih podataka o tome koliko je kroz ove logore prošlo Bošnjaka niti o broju ubijenih logoraša. Neslužbeno spominje se kako je u logoru na Heliodromu ubijeno 52 Bošnjaka, a u presudi “Prliću i ostalim” spominje se kako su pripadnici HVO-a ubili 10 bošnjačkih civila na Bivoljem brdu kod Čapljine.

Najteži zločin nad bošnjačkim civilima dogodio se u selu Ahmići kod Viteza gdje su pripadnici HVO-a ubili 116 Bošnjaka, te u selu Stupni dol gdje je ubijeno između 31 i 38 bošnjačkih civila.

Za Ahmiće i Stupni dol 119 godina zatvora

Za zločine u Ahmićima i Stupnom dolu pred Haškim je sudom osuđeno 9 Hrvata na ukupno 119 godina zatvora i to; Zlatko Aleksovski na 7 godina zatvora, Anto Furundžija na 10, Miroslav Bralo na 20, Drago Josipović na 12, Vladimir Šantić na 18, Tihomir Blaškić na 9, Dario Kordić na 25, Mario Čerkez na 6 i Ivica Rajić na 12 godina zatvora.

Nakon godina provedenih u Haškom pritvoru optužbi za ratne zločine oslobođeni su Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić, te Drago Papić.

Za zločine nad Bošnjacima u Hercegovini Mladen Naletilić Tuta osuđen je na 25, a Vinko Martinović Šetla na 18 godina zatvora.

Dužnosnicima HRHB 111 godina zatvora

U posljednjoj Haškoj presudi za zločine nad Bošnjacima, kao, prema pravosnažnoj presudi Haškog suda, članovi udruženog zločinačkog podhvata, osuđeni su dužnosnici Vlade HR HB, premijer Jadranko Prlić na 25 godina zatvora, ministar obrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, ministar unutarnjih poslova Valentin Ćorić na 16 godina zatvora, te predsjednik Kosmisije za razmjenu zatočenih Berislav Pušić na 10 godina zatvora, te načelnici Glavog stožera HVO-a pokojni general Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, ukupno 111 godina zatvora.

Dužnosnici Vlade RBiH nisu ni optuženi

S druge pak strane, ni protiv jednog dužnosnika Vlade RBiH, koja je u ratu de facto bila bošnjački entitet, Haški sud nije ni podigao optužnicu, pa im u Haagu nije ni suđeno.

I dok je za zločine nad Bošnjacima hrvatske političke i vojni dužnosnike Haški sud osudio na ukupno 273 godine zatvora, za višestrukobrojnije zločine nad Hrvatima ICTY je bošnjačke dužnosnike osudio na ukupno 8, 5 godina zatvora. I to je haška pravda./HMS/

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Obitelji žrtava tzv. ARBiH iz Križančeva sela i Buhinih kuća još čekaju pravdu

Objavljeno

na

Objavio

Ovih dana navršavaju se 24 godine od pokolja kojeg su pripadnici tzv. Armije RBiH počinili nad Hrvatima u Križančevu selu, nadomak Viteza. To selo najveće je stratište Hrvata u BiH, piše Hrvatski Medijski Servis.

U žestokoj borbi tog maglovitog jutra u noći s 22. na 23. prosinca 1993, najelitnije postrojbe A BiH iz Zenice, Sarajeva i Tuzle, u operaciji poznatoj kao “Krvavi Badnjak” probile su liniju obrane HVO-a. U borbama su poginula 34 vojnika i hrvatska civila, mještanina, dok je 30 ranjenih i zarobljenih vojnika HVO-a odvedeno prema Počulici, naselju koje graniči s općinom Zenica.

Selo spalili zarobljenike odveli, pa pobili

Pripadnici tzv. Armije BiH su selo temeljito opljačkali i potom zapalili sve kuće i gospodarske objekte. Snage HVO koje su već 23. prosinca 1993. god. potisnule tzv. ABiH iz Križančeva sela, udaljenog samo kilometar od središta Viteza, našli su selo kao veliko zgarište. Izuzev što su u borbama i neposredno nakon njih ubijena 34 vojnika i civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je bilo žena i staraca, zarobljeno je  trideset vojnika HVO-a.

Njihova masakrirana tijela, nakon upornog posredovanja UNPROFOR-a, Europskih promatrača i Međunarodnog crvenog križa, nakon 39 dana predana su obiteljima. Za ovaj strašan zločin, još nitko nije odgovarao niti su pokrenute bilo kakve istražne radnje.

Zločin u Buhinim kućama

Samo 18 dana nakon Križančeva Sela, 9. siječnja, pripadnici tzv. Armije RBiH u viteškom prigradskom naselju Buhine Kuće počinili su novi strašan zločin.

Tog 9. siječnja, 1994. godine, pripadnici elitnih postrojbi iz Zenice, Tuzle i Kalesije, uz izravno zapovijedanje zapovjednika Trećeg korpusa tzv. ARBiH, generala Mehmeda Alagića, pod okriljem maglovite noći, ušli su neopaženo iza leđa domobranima I bojne Viteške brigade HVO-a, upale u naselje i među vojnicima i civilnima, među kojima je bilo djece, žena i staraca, napravili pravi pokolj.

Opljačkano je i zapaljeno desetak kuća i gospodarskih objekata, a među 27 žrtava bila su i devetorica pripadnika PPN „Munje“. Njih devetorica bili su te noći na odmoru, uhićeni su na spavanju, vezani su žicom, mučeni, masakrirani i svirepo ubijeni.

Logori ARBiH

Tijekom rata u logorima Armije BiH, u Počulici, Grbavici, Kruščici, Mahali i Sivrinom Selu bilo je, duže ili kraće vrijeme, zatočeno 195 osoba hrvatske nacionalnosti.

Uz maltretiranja, ponižavanja, premlaćivanja, odvođenje na kopanje rovova…, ubijeno je pet, teže ranjeno šest i lakše još desetak osoba hrvatske nacionalnosti.

Više od 650 poginulih u Vitezu

Inače, tijekom rata i potpune blokade Lašvanske doline koja je trajala 316 dana u Vitezu su poginula ili su ubijena 653 vojnika HVO-a i civila.

Među 78 ubijenih hrvatskih civila bilo je 21 dijete. Ranjeno je više od dvije tisuće vojnika ihrvatskih  civila, ostalo je 328 udovica, 22 djece bez oba a 431 dijete bez jednog roditelja. Žrtve zločina još čekaju pravdu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari