Connect with us

Kronika

Kupres: Sahranjen prvi dio žrtava partizanskih zločina iz drugog svjetskog rata

Objavljeno

-

Na  lokalitetu Ogledala kod  Kupresa danas je sahranjen prvi dio od ukupno 70 žrtava partizanskih zločina iz Drugog svjetskog rata.

Skromno, ali dostojanstveno danas je oko 1 500 Kuprešaka nazočilo sahrani jednog dijela od ukupno utvrđenih 70 žrtava partizanskih zločina iz masovne grobnice na lokalitetu Ogledala iznad kupreškog sela Kukavice koji se dogodio prije sedamdeset godina.

Pogrebna ceremonija je započela oko 10 sati služenjem obreda križnog puta koju je predvodio kupreški župnik don Marko Tomić, a nastavljena je misnim slavljem kojem su slavili svi kupreški svećenici.

U izjavi za Fenu, predsjednik peteročlanog Povjerenstva za provedbu ekshumacije na Ogledalima i dopredsjednika Općinskog vijeća Kupres Maria Bagarića, ekshumirana je jedna veća polovica tijela žrtava, ali zbog vremenskog ograničenja i kompliciranosti samog terena gdje se gledao faktor sigurnosti uz raniju ozljedu noge forenzičarke Marije Definis – Gojanović, specijalistice sudske medicine sa Zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split i profesorice na Medicinskome fakultetu Sveučilišta u Splitu, jama se nije uspjela do kraja obraditi.

– Dio pronađenih i ekshumiranih tijela je sahranjen u skriptu uređenu u sklopu otkrivenog spomen obilježja, a za preostali dio žrtava partizanskih zločina je  sahrana predviđena u listopadu ove godine, upravo na godišnjicu njihovog stradavanja – kazao je Bagarić.

On je također kazao kako su obred prije samog ukopa žrtava, osim župnika don Marka Tomića koji se molio za žrtve katoličke vjeroispovijedi, svoje molitve izrekli i predstavnici muslimanske te pravoslavne vjeroispovijedi Fahrudin efendija Makić i Tomislav Čubrilović.

O krajnjoj sudbini  partizanskih žrtava i njihovom zadnjem počivalištu, Bagarić kroz povijest navodi da je ulaskom partizana u Kupres 1943 godine, preostalo kupreško stanovništvo, koje nije napuštalo svoja ognjišta, bilo zarobljeno i zatvoreno u drvene kuće u Begovu selu i Odžaku .

– Pod pritiskom lokalnog srpskog stanovništva napravljena je totalna odmazda  na račun zločina koje su ustaše napravile prema srbima 1941. godine na način da je  formiran njihov znani partizanski prijeki sud koji su izrekli te izvršili zapovijed o  strijeljanju  svih onih koji su prema njima surađivali sa ustašama – kazao je Bagarić.

Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari