Pratite nas

Kupreški načelnik podijelit će placeve za 71 bračni par

Objavljeno

na

KUPRES – Općina Kupres i načelnik ove općine Perica Romić razveselili su mnoge mlade obitelji koji su jednom nogom bili izvan ove općine. Naime, općina je prije mjesec dana raspisala natječaj prema kojem su pozvani bračni parovi čija starosna dob ne prelazi 40 godina života pojedinačno i koji su prijavljeni na području općine Kupres unatrag najmanje tri godine. Onima koji su se prijavili dodijelit će se placevi po 1 KM po metru četvornom. Rok za podnošenje prijava istekao je jučer, a od samog načelnika Romića, pokretača ovoga projekta, doznajemo da se prijavio 71 bračni par koji ispunjava sve uvjete što je, kako je nadalje kazao, daleko više nego što je on sam očekivao, ali i da ga veseli činjenica da još uvijek ima mladih ljudi koji svoju budućnost namjeravaju nastaviti u ovoj maloj planinskoj općini.

Stvorit će se novo naselje

“Cilj ovog projekta je zadržati mlade ljude. Želimo, koliko god možemo, pomoći našim mladim sugrađanima. Bitne su nam mlade obitelji, stvaranje novih bračnih zajednica. Želimo to stimulirati, želimo pomoći na svaki način, pa i na način da prodajemo placeve za kuće po minimalnoj cijeni, pa neka se ‘skuće’, jer čovjek bez kuće je skitnica i lutalica”, kazao je Romić istaknuvši kako će se sada krenuti u traženje pogodne lokacije na kojoj će se moći izgraditi tolike kuće.
“Izgraditi 71 kuću, to vam znači stvoriti jedno potpuno novo naselje. Mi imamo jedan broj placeva u samom urbanom dijelu grada, međutim, s obzirom na veliki broj zainteresiranih, moramo potražiti nove lokacije”, rekao je Romić.

Iseljavanje

On je nadalje objasnio kako situacija nije nimalo dobra kada je u pitanju iseljavanje iz ove općine, pogotovo od kako je Hrvatska ušla u Europsku uniju. Mnoge obitelji, pogotovo one mlade, otišle su trbuhom za kruhom u zemlje zapadne Europe.
“Mi smo mala sredina, ratom razrušena, nedostaje polovica prijeratnog stanovništva, sve se jedno na drugo nadovezalo, pa moramo to nekako spriječiti”, istaknuo je načelnik Kupresa Perica Romić čiji je primjer pozitivno odjeknuo u cijeloj državi.

dnevni list

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Kamenjar

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Mile Kvesić, Hercegovina u mom srcu

Mala kuća ispod brda
To je moja rodna gruda
Tu su moji preci bili
I mene su odgojili.

Na kamenu ja sam rođen
Tu je pošten život vođen
Pradjedovi od davnina
Čekali su uvijek sina.

Kamenjar nam suđen bio
Tu nam život bio mio
Što imali to cijenili
Zadovoljni uvijek bili.

Opisati svima teško
Taj kamenjar sivi
Ali čovjek gdje je rođen
To voli i živi.

Otišo sam jednog dana
S kamenjara svoga
Al ga nosim ja sa sobom
On je dio srca moga.

Tekst: Ivan Čuljak, Bjelovar

facebook komentari

Nastavi čitati

Gluposti

U Zagrebu paljenje svijeća za žrtve ‘zločina HVO-a i HV-a u BiH’

Objavljeno

na

Objavio

SERGE BRAMMERTZ PODRŽAO RAD INICIJATIVE MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA

Inicijativa mladih za ljudska prava organizirat će u ponedjeljak na Trgu Francuske Republike u Zagrebu paljenje svijeća za žrtve zločina koje su počinili pripadnici HVO-a i HV-a u BiH.

“Inicijativa mladih za ljudska prava organizira paljenje svijeća za žrtve zločina počinjenih od strane pripadnika HVO-a i HV-a u BiH, žrtve nad kojima su zločine planirali i počinili oni koji su djelovali u ime naše Republike i time njezino ime zlorabili i osramotili“, stoji u najavi Inicijative mladih iz koje dodaju da tim aktom žele iskazati suosjećanje sa žrtvama i uputiti im sućut, ali i preživjelima i obiteljima stradalih dati do znanja da društvo u Hrvatskoj nije jedinstveno u slavljenju ratnih zločinaca i ratnih zločina.

“Želimo pokazati da u Hrvatskoj postoje i oni koji će neumorno zahtijevati od svojih institucija da zločine počinjene u ime i za račun naše Republike, odnosno od strane snaga pod njezinom kontrolom, treba priznati i osuditi, osuđujući istodobno i politiku koja je do njihovih stradanja dovela“, poručili su iz Inicijative mladih za ljudska prava, piše DnevniList.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari